i

Dit verhaal gaat over:

Tags:

Hondje Tommie zet Duitsers op het verkeerde been

vertelde op 19 september 2019 om 15:33 uur

Negentien jaar is soldaat Donald Oliver Mills als hij in 1943 boven Eerde uit een B17 springt. De bomen bij De Kuilen breken zijn val, en hij weet weg te komen. Piet Vissers ziet het als achtjarige allemaal aan. Ook Jan van der Aa en Jan Vissers zijn er bij. Die laatste moet van de Duitsers de parachute uit de boom halen. Als hij samen met zijn vader en buurtgenoot Toon Essens gaat kijken, is de Amerikaanse Mills al weg. Toch ontstaat er tumult bij de Duitse soldaten die naderbij komen. "Maar dat kwam omdat Toon zijn hondje riep: Tommie!", vertelt Vissers.

Foto uit de oorlogsjaren, met Piet Vissers als jongetje op het paard

De Tommy's, zo worden de Britse soldaten genoemd. Geen wonder dat de Duitsers aanvankelijk denken dat Toon de aanwezigheid van deze soldaten duidelijk wil maken. Alleen een blaffende viervoeter kan een eind maken aan de onduidelijkheid. Het commando van de Duitse soldaten om op zoek te gaan naar de Amerikaan, begrijpt de herdershond (gelukkig maar) niet.

Donald Oliver Mills zal van die consternatie weinig hebben gemerkt. Zijn missie een spoortracé in de buurt van Aken bombarderen, is mislukt. Om zijn vege lijf te kunnen redden, is hij - samen met vier bemanningsleden - op 12.000 voet uit het vliegtuig gesprongen. Hij tijgert een bietenveld in, uit het zicht van mensen die snel dichterbij komen. In Sint-Oedenrode vindt hij hulp, en kan hij via de ondergrondse terug naar Amerika. Een spannende route die vanuit Rooi leidt naar Brussel, Parijs, de Pyreneeën, Gibraltar en uiteindelijk komt Mills via Londen terug in zijn vaderland.

Intensief contact

Later zal hij jarenlang zwijgen over deze gebeurtenissen in de oorlog. Pas meer dan een halve eeuw komen de verhalen los. Als Co de Swart en Cor Vervoort uit Dongen - beiden onderzoekers naar het neerstorten van de B17 - in 2010 naar de VS bellen, is Mills inmiddels overleden. Maar zijn zoon en dochter willen alles weten over het onderzoek, en er ontstaat een intensief contact. In het kader van 75 jaar na Market Garden komen zijn naar Eerde, en strooien de as van hun vader uit op deze bijzondere plek. Met eenzelfde ooggetuige als tijdens de oorlog: Piet Vissers.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (9)

Piet Vissers zei op 21 september 2019 om 10:48 uur

Er staat in het artikel 'Als Co de Swart en Co Vervoort uit Dongen..' dat moet zijn Cor Vervoort uit Dongen.
Groeten Piet Vissers

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 september 2019 om 20:49 uur

Bedankt voor je correctie, Piet, ik heb het meteen aangepast.

Peter van Kaathoven zei op 16 oktober 2019 om 15:35 uur

Hallo

Een bijzonder verhaal. In de regio Eerde is B-17F #42-3071920 neergekomen op
20 oktober 1943. Echter zat in deze crew geen Donald Oliver Mills.

Op deze dag is ook B-17F #42-3439 gecrashed bij de Soestdijkseweg De Bilt. In deze kist zat wel 2/Lt. Donald Oliver Mills. Van de Bilt tor Eerde is hemelsbreed 60km. Het lijkt mij stug dat 2/Lt. Donald Oliver Mills, deze afstand heeft overbrugd met zijn parachute?

Hoe zeker is de naam Donald Oliver Mills en/of het type B-17 van het vliegtuig?

Marianne de Hoogh zei op 16 oktober 2019 om 20:19 uur

Mogelijk kan Alexander van Venrooy van het oorlogsmuseum in Loon op Zand U verder helpen. Hij heeft veel kennis over neergestorte vliegtuigen

Peter van Kaathoven zei op 16 oktober 2019 om 21:18 uur

Ik ben zelf Freelance onderzoeker m.b.t. de Luchtoorlog boven Nederland. Dit verhaal klopt gewoon niet. Er worden hier dingen door elkaar gehaald?

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 oktober 2019 om 20:48 uur

Hallo Peter, dit verhaal is opgetekend uit de mond van Piet Vissers, zoals hij het zich herinnert als 8-jarige. Mogelijk zijn er bepaalde namen of gebeurtenissen door elkaar gehaald, dat zou na al die jaren best eens kunnen.

Maar vertel anders ook jouw bevindingen; mogelijk wordt dan duidelijk waar een en ander misgaat. Alvast dank!

Marianne de Hoogh zei op 17 oktober 2019 om 21:17 uur

Hallo Peter,
Als ik het zo lees denk ik ook dat zaken door elkaar worden gehaald.
Ik heb zelf het verhaal uitgezocht van een piloot die in Hedel zou zijn neergekomen.
Dit bleek niet te kloppen. Is het mogelijk met U in contact te komen? Mijn email mag door BHIC aan U gegeven worden.

Peter van Kaathoven zei op 17 oktober 2019 om 22:06 uur

Marilou

Ik geef al eerder aan dat er in de kist die boven Eerde is gecrashed geen Donald Oliver Mills zat. Dat een bemanningslid aan een parachute vrijwel onmogelijk 60km kan overbruggen van De Bilt naar Eerde. Volgens de documentatie is Mills gecrashed in De Bild bij Utrecht.

Rini de Groot. zei op 18 oktober 2019 om 00:44 uur

Na de bevrijding werd thuis de eerste hond aangeschaft en kreeg de naam Tommy. https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/een-tommy-aan-de-ketting

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 3 februari 2011 om 21:20 uur

Alledaags leven tijdens de oorlog in Veghel

vertelde op 1 april 2019 om 17:04 uur

Operatie Market Garden (17-25 september 1944)