i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Vlijmen
Tags:

Hoogwaterveer Den Bosch-Vlijmen

vertelde op 20 januari 2011 om 09:41 uur

Ooit stond op de straatweg buiten de Sint-Janspoort van ’s-Hertogenbosch een stenen pegel (peilschaal). In de herfst- en wintermaanden liep het gebied rond de stad regelmatig onder water en dan moesten veerdiensten de verbinding met de omliggende plaatsen onderhouden.

Verbinding: Den Bosch-Vlijmen
Waterweg: het overstroomde gebied tussen Den Bosch en Vlijmen
Type veer: vrijvarend

Zolang die pegel bij de Sint-Janspoort nog boven het water uitkwam, was het Deuterse veer actief. Maar zodra de peilschaal geheel onder stond, kwam het Vlijmense veer in actie. De pegel was bedoeld om problemen te voorkomen bij de interpretatie van wanneer je precies kon spreken van het onderlopen van de weg tussen Vlijmen en Deuteren, formeel het moment om het Vlijmense veer in te zetten.

Het Vlijmense veer werd in 1734 bediend door vier Bossche schippers en het gilde van de gezamenlijke schippers van Vlijmen. Dat waren er maar liefst 38 in getal. De Bossche en Vlijmense veerlieden waren verplicht de brug over de Bossche Sloot in de weg tussen Vlijmen en Den Bosch te onderhouden. De Vlijmense deelnemers moesten bovendien de weg tussen de Bossche Sloot en de Vlijmense Dijk in goede staat houden.

Er werd met “gemene beurs” gevaren: elke avond werd de opbrengst gelijkelijk onder de deelnemers aan het veer verdeeld. De opbrengsten bestonden uit de veergelden. Als er voor één enkele passagier gevaren moest worden, dan mocht de veerman 6 stuivers rekenen. Bij twee passagiers betaalden ze beiden 3 stuivers en 8 penningen, bij drie passagiers was het tarief per persoon 2 stuivers en 8 penningen, en bij vier en meer passagiers was dat 2 stuivers. Bij zwaar weer gold weer een hoger tarief.

Ook in de negentiende eeuw bleef het gebied tussen Vlijmen en Den Bosch kampen met wateroverlast. Zo werd in 1847 de klinkerweg ter hoogte van de brug over de Bossche Sloot over een lengte van zo’n 15 meter weggeslagen. Provinciale Waterstaat zorgde snel voor een noodveer dat dienst deed van 11 januari tot 15 maart.

Van 30 januari tot 8 februari van datzelfde jaar was de gehele weg overstroomd en was passage onmogelijk. Kort daarop werd de provinciale weg van Den Bosch naar Vlijmen aangelegd. Het veer dat bij hoge waterstand voor een deel van die weg nog noodzakelijk was, ging daarom in 1854 over in handen van Provinciale Waterstaat.

Pas na de opheffing van de vesting ’s-Hertogenbosch in 1874 werden waterstaatkundige verbeteringen mogelijk en gingen de regelmatige overstromingen tot het verleden behoren.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Bart Beaard zei op 15 november 2017 om 14:06 uur

Zou ik de bovenste kaart kunnen krijgen zonder groen en rood t.b.v. een publicatie over de protestantse kerk van Vlijmen. gr. Bart Beaard, Heemkundekring Onsenoort

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 16 november 2017 om 16:51 uur

Beste Bart, deze kaart kun je digitaal inzien op onze website. Ga naar Onderzoek/Archieven en zoek op 'Collectie kaarten en tekeningen'. Open toegang 343 Collectie kaarten en tekeningen van het Rijksarchief in Noord-Brabant.
Boven in de inventaris heb je weer een zoekscherm. Open uitgebreid zoeken en vul bij inventarisnummer 7033 in. Klik op de beschrijving en je krijgt de kaart schermbreed. Vervolgens kun je onderin de scan downloaden of een uitsnede maken (2e icoontje van rechts). Succes!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 19 september 2012 om 14:02 uur

"Als ik de Maas niet zie, krijg ik heimwee"

vertelde op 18 januari 2011 om 11:27 uur

Hoogwaterveren rond Den Bosch

vertelde op 19 januari 2011 om 09:31 uur

Hoogwaterveer Den Bosch-Deuteren