i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Boxmeer
Tags:

Houthandel Janssen

vertelde op 22 februari 2018 om 11:45 uur

Dit winterse plaatje roept hopelijk herkenning op in Boxmeer. Weet jij wat hier gegeven wordt aan wie en waarom? Kun jij ons vertellen waar we hier nu eigenlijk naar kijken of wanneer deze foto ongeveer gemaakt kan zijn? We zijn benieuwd en hopen dan ook op reacties.

Klik op de afbeelding om deze te vergrotenWie weet meer over deze foto? (foto: collectie BHIC, BOX0965)

De meneer met hoed en donker montuur lijkt hier iets te overhandigen aan de dame met de wollen muts. Of het is precies andersom, dat zou ook kunnen. Verder zien we een lachende man met volle haardos naast een soort constructie van houten latjes. Gedrieën staan ze voor een karakteristiek oud gebouw.

In ons fotobijschrift krijgt alleen de middelste man een naam. Het zou Martin Janssen, de baas van houthandel Janssen aan de Burgemeester Verkuijlstraat, zijn. Klopt dat? En wie zijn de andere twee personen? Wat wordt hier overhandigd en wat is dat eigenlijk voor bouwwerk waar ze omheen staan?

Deze foto roept vooral veel vragen op. Dus: was jij erbij toen deze gemaakt werd? Weet jij nog wanneer, waar en waarom dat gebeurde? We hopen op reacties. Je kunt je verhaal kwijt in het vak 'Reageer op dit verhaal' onder dit verhaal.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in het Boxmeers Weekblad, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (15)

Henk de Best zei op 24 februari 2018 om 21:56 uur

De middelste persoon is inderdaad Martien Janssen van destijds Houthandel Janssen. De persoon links is de heer Henk Edens, voorzitter van de B.O.C. Boxmeerse Ondernemers Club. De dame rechts op de foto is Mevr. G. Boon destijds secretaresse van de B.O.C. De foto is gemaakt in de Steenstraat voor het Kantongerecht. Misschien ter gelegenheid van de braderie, ik verwacht omstreeks 1976

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 februari 2018 om 10:34 uur

Ah, hartelijk dank voor deze aanvulling, Henk. Je bent goed op de hoogte, mogelijk was je zelf ook aanwezig op die braderie? (en misschien heb je daar ook nog wel foto's van die je zou willen delen?) We zijn benieuwd!

Willy Theunissen zei op 27 februari 2018 om 15:36 uur

Martien Janssen ken ik ook , het was tijdens de Vaart , dat is een H. Bloedsprocessie de gewoonte om dergelijke versierselen zoals op de foto langs de route te plaatsen .

Hein Soetekouw zei op 27 februari 2018 om 16:05 uur

De namen die Henk de Best noemt kloppen.
Kijk naar de kleding van deze mensen en dan denk ik dat de foto is gemaakt in december 1976-1980 en deze had betrekking op een winkeliersactie(BOC) men kon een reis winnen naar Parijs, (zie toren)

Hein Soetekouw zei op 27 februari 2018 om 16:28 uur

Mevr.Gerti Boon overhandigd hier het kaartje met daarop de winnaar van deze sinterklaas actie aan de voorzitter Henk Edens.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 februari 2018 om 16:57 uur

Dank Willy en Hein, hiermee kunnen we de beschrijving bij deze foto mooi aanvullen!

Gerdi Boon-Strikker (telefonisch) zei op 2 maart 2018 om 13:49 uur

De mevrouw met de wollen muts, Gerdi Boon-Strikker, belde ons vandaag. Het gaat hier inderdaad om een trekking, waarbij de winnaars een reis naar Parijs wonnen. Vandaar de Eiffeltoren, die waarschijnlijk van hout gemaakt was. Meneer Edens haalde de winnende kaartjes uit die Eiffeltoren en gaf ze op deze foto aan mevrouw.

In Boxmeer kon je vroeger zegeltjes sparen bij de winkels, die plakte je dan op een kaartje en daar kon je prijzen mee winnen. Dat ging uit van de B.O.C. (Boxmeerse Ondernemers Club), die toen pas net was opgericht. Mevrouw Boon-Strikker was daar secretaresse, meneer Edens was toen voorzitter en meneer Janssen was van de promotiecommissie.

De B.O.C. bestond sinds 1973 en mevrouw dacht dat de reis naar Parijs in 1975 verloot werd. Er ging toen een bus vol mensen vanuit Boxmeer naar Parijs. Wanneer de trekking plaatsvond, weet ze niet meer, maar dat het koud was (en dus in de winter moet zijn geweest?) blijkt wel uit de warme kleding.

Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 2 maart 2018 om 15:54 uur

Per mail kreeg mijn collega Joost nog een mooie foto toegestuurd naar aanleiding van ons oproepje in het Boxmeers Weekblad. Hierop is het 'bouwwerk' in zijn geheel te zien, waardoor goed te zien is dat het inderdaad om de Eiffeltoren ging, compleet met Franse vlag op de top. Bovendien zien we zo ook het klepje onderin beter, waaruit de heer Evers de winnende kaartjes trok. Veel dank voor deze foto!

<a href="http://www.bhic.nl/media/document/file/bankzegel-actie-b.o.c..jpg" target="_blank"><img src="http://www.bhic.nl/media/document/file/bankzegel-actie-b.o.c..jpg" title="Bankzegel actie B.O.C." width="500"></a>

Harry Raafs zei op 3 maart 2018 om 22:30 uur

De Eifel toren is gemaakt door mijn vader Jos Raafs die tegenover Houthandel Janssen woonde.

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 5 maart 2018 om 10:51 uur

Ach wat leuk dat je reageert, nu is de maker van de Eiffeltoren in Boxmeer ook bekend! Ik weet niet hoe jong je bent, maar herinner je je misschien nog dat je vader hier mee bezig was? Je moet wel de ruimte hebben voor zo'n gevaarte.

Henk de Best zei op 8 maart 2018 om 15:28 uur

Even een kleine correctie, de naam is niet Evers maar zoals ik al eerder vermelde Henk Edens.
Een oud-Stork medewerker vertelde me het volgende:
De heer Edens was de eerste bedrijfsleider van de in 1947 gestarte productie afdeling van Stork in Boxmeer. In het kader van het creëren van werkgelegenheid in de provincies, en mede vanwege het feit dat Stork in Amsterdam Noord niet kon uitbreiden, kwam Boxmeer in beeld. Vooral door een opmerking van een vertegenwoordiger van Stork de heer Piet Lemmens uit Boxmeer. Hij wees de Stork directie op de mogelijkheid om onder de watertoren van Hendrix Fabrieken, een constructie-werkplaats te vestigen. Hier was kennelijk nog plaats over. Ook gaf het feit dat voldoende goed opgeleid personeel van de zojuist opgerichte L.T.S. voorhanden was de doorslag. Piet Lemmens is de later zeer bekend geworden wethouder in Boxmeer P.A.K. Lemmens. Hij woonde in de Bakelgeertstraat. De heer Edens is verder jarenlang voorzitter geweest van de "Sociale Fondsen van Stork Boxmeer". Wanneer een werknemer in b.v. financiële problemen geraakte, kon hij via Stork met een goedkope lening geldelijk weer gezond worden.

Zelf heb ik de heer Edens leren kennen als voorzitter van de B.O.C. Deze winkeliersvereniging is, naar mijn mening op initiatief van destijds Burgemeester W. Hillenaar opgericht in naar ik meen 1975 maar het zou ook volgens Mevr. Boon 1973 geweest kunnen zijn. De heer Hillenaar vond dat Boxmeer een goed georganiseerde winkeliersvereniging nodig had in de strijd met de omliggende winkelcentra. Al vrij snel na zijn pensionering is de heer Edens de eerste voorzitter van het B.O.C. geworden. In de 5 jaar dat ik mede-organisator van de braderie ben geweest heb ik prettige herinneringen aan de heer Edens overgehouden. Hij was met zijn Amsterdamse mentaliteit een man van de klok. Wanneer een vergadering begon om 20.00 uur dan begon hij onder het voorzitterschap van de heer Edens ook om klokslag 20.00 uur. Het zgn. "Boxmèrs kwartierke" behoorde voorgoed tot het verleden. Ook gaf hij direct na opening van de vergadering de eindtijd op.

De familie Edens heeft tientallen jaren in de St. Jozefstraat in het centrum van Boxmeer gewoond.
De heer Edens overleed op 90-jarige leeftijd op 22 juni 2001.

Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 9 maart 2018 om 11:31 uur

Hartelijk dank voor de aanvulling en correctie, Henk. Ik heb de naam van de heer Edens gecorrigeerd. Wat leuk dat je deze anekdotes met ons deelt! Je herinnering aan de Amsterdamse mentaliteit van de heer Edens - en daarmee het einde van het "Boxmèrs kwartierke" - zal vast herkenbaar zijn voor anderen.

Willy Theunissen zei op 9 maart 2018 om 13:14 uur

Hallo Harry
Je vader die de Eiffeltoren bouwde is dat Jos die later in Vierlingsbeek woonde , die heb ik ook gekend .

Truus Weijers zei op 29 oktober 2018 om 14:15 uur

Was even aan het bladeren op jullie website.
De foto van de Eiffeltoren is gemaakt voor het Kantongerecht in Boxmeer
Nu lunchroom/restaurant " Het Kantongerecht met vanaf januari 2019 escaperoom

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 29 oktober 2018 om 16:24 uur

Bedankt voor je aanvulling, Truus! Ja, met deze Eiffeltoren zijn we ergens halverwege jaren zeventig beland, lees ik in de reacties hierboven.

Dat waren duidelijk andere tijden; terug naar de onze, naar die van lunchrooms, restaurants en escaperooms ;)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 22 december 2016 om 15:11 uur

Leven in de brouwerij

vertelde op 28 november 2017 om 15:26 uur

Schaatsen op straat

vertelde op 26 januari 2018 om 17:45 uur

Toon Moors, koetsier bij Van Gend & Loos