i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Beugen en Rijkevoort
Tags:

Huis van de molenaar

vertelde op 9 april 2018 om 11:45 uur

Iedereen uit Rijkevoort en verre omgeving zal deze plek herkennen. Wij zijn nu eens niet op zoek naar verhalen over de molen zelf (al zijn die natuurlijk ook welkom), maar naar herinneringen aan het prachtige gebouw dat ernaast staat: ''t Molenhuys aan de Kapelstraat 35. Kwam jij hier vaak? Groeide jij hier op? Of woon en werk je er juist nu? Alle verhalen zijn welkom. We hopen op reacties!

Molen met molenaarshuis, Kapelstraat 35 Rijkevoort (foto: Wies van Leeuwen, Provincie Noord Brabant, PNB001073434)Molen met molenaarshuis, Kapelstraat 35 Rijkevoort (foto: Wies van Leeuwen, Provincie Noord Brabant, PNB001073434)

Het is een idyllisch plaatje: een prachtige molen met ernaast het rijk gedecoreerde molenaarshuis. We kijken hier natuurlijk naar ‘Luctor et Emergo’, de molen die sinds 1901 midden in Rijkevoort staat en er de ‘skyline’ domineert. Bijna net zo beeldbepalend als de molen zelf, zijn de gebouwen eromheen. Er is veel te vertellen over deze molen, maar we zijn eigenlijk ook wel benieuwd naar de verhalen over de woning naast de molen op deze foto.

Rijkevoort, Molen met Molenaarshuis, 1915 (herkomst foto: Jan Waarma, RIJ0015)Foto uit ca. 1915 (herkomst foto: Jan Waarma, RIJ0015)

Rijkevoort, Kapelstraat 35, Molenaarshuis (foto: Wies van Leeuwen, Provincie Noord-Brabant, PNB001073436Foto uit 1990 (foto: Wies van Leeuwen, Provincie Noord Brabant, PNB001073436)

Kijk naar Toen

Wie heeft hier gewoond of was er kind aan huis? Zijn de details binnen in de woning net zo mooi als die aan de buitenkant? En hoe was het om naast de molen te wonen en te spelen? Alle herinneringen zijn welkom. We hopen op reacties. Deel jouw verhaal in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in het Boxmeers Weekblad, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (8)

Jos Vesters zei op 24 april 2018 om 22:22 uur

Het molenaarshuis in Rijkevoort; woon of werk je er nu ? Jawel en alweer ruim 31 jaar !

Wonende in Amsterdam besloten we te verhuizen naar Rijkevoort i.v.m. een baan bij Intervet in Boxmeer. Op zoek naar een oud pand dat opgeknapt diende te worden zagen we bij een makelaar een foto van Kapelstraat 35; we reden naar Rijkevoort en waren op slag verliefd op ’t pand. Het stond echter al geruime tijd te koop en blijkbaar durfde niemand het aan om het pand te kopen, ivm het achterstallig onderhoud. Wij hebben een paar jaar lang alle vrije tijd besteedt aan het renoveren samen met de vader van Yolande. Uiteindelijk hebben wij in 2011 ook Kapelstraat 33 gekocht en een terras aangelegd rondom de molen. De meest recente verbouwingen zijn een compleet nieuwe achtertuin en terras , een carport in stijl van het huis en een volledige renovatie van het pand tussen de molen en ons huis.

Buiten en ook binnen zijn alle originele elementen bewaard gebleven zoals de houten en terrazzo vloeren, de trap, deuren en deurstijlen. Al vrij snel na de aankoop hebben we een grote open-haard laten plaatsen volledig in de stijl van het huis en van 2 kleine kamers is 1 grote badkamer gemaakt. De plafonds zijn pas in 2010 vernieuwd, volledig in stijl.

Sinds mei 2012 runnen we met succes restaurant ’t Molenhuys. Met 2 ruimtes op de benedenverdieping en een prachtige dinertuin/-terras kunnen gasten bij ons in een zeer gastvrije sfeer genieten van culinaire gerechten en een uitgebreide kollektie wijnen. De inrichting is warm en sfeervol, passend bij de stijl van het huis, of zoals een van onze gasten eens zei; relaxed chic.

Al met al een zeer fijn monumentaal pand om in te wonen en te werken !
Yolande en Jos Vesters

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 26 april 2018 om 09:11 uur

Beste Yolande en Jos, hartelijk dank voor jullie reactie en wat geweldig om te horen dat het molenaarshuis op zo'n unieke wijze is gerenoveerd en wordt gebruikt! Mooi ook dat jullie alle originele elementen hebben kunnen behouden.

Van één van mijn collega's begreep ik dat er hier binnenkort nog een reactie (inclusief foto's) volgt van iemand wiens vader vroeger in het molenaarshuis heeft gewoond. We zijn benieuwd of jullie veel elementen zullen herkennen op de oude foto's.

Ik kan me goed voorstellen dat het heel fijn is om te wonen en te werken in zo'n prachtig pand! Leuk trouwens om te weten dat we bij jullie terecht kunnen voor een bijzondere culinaire beleving...

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 26 april 2018 om 14:36 uur

<img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/molenaarshuis-kapelstraat-35-img_5507r.jpg?c3129c1fb35a822e42a1dbf14553911891e98d90" title="Het Molenaarshuis te Rijkevoort in 2016. Foto genomen door Frans van de Pol" width="breedte in pixels" height="500" border="0">

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 26 april 2018 om 14:38 uur

Bovenstaande foto van het molenaarshuis is door één van onze collega's in 2016 genomen. Yolande en Jos, leuk om te zien hoe prachtig het pand na de renovaties eruit ziet!

Jos Vesters zei op 26 april 2018 om 15:08 uur

dag Lisette, ik probeerde zojuist wat fotos te plaatsen maar dat lukt me niet; kan ik ze naar jou mailen zodat jij ze plaatst ?

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 26 april 2018 om 15:18 uur

Wat leuk, Jos! Natuurlijk, je kunt de foto's mailen naar info@bhic.nl en dan zullen wij ze erbij plaatsen. We zijn benieuwd!

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 7 mei 2018 om 09:38 uur

<img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/molenaarshuis-1.jpg?4-3-1" title="Foto van de molen en het molenaarshuis, ingestuurd door Jos Vesters" width="breedte in pixels" height="400" border="0">

<img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/molenaarshuis-2.jpg?4-3-1" title="Foto van de Kapelstraat 33 en 35, ingestuurd door Jos Vesters" width="breedte in pixels" height="400" border="0">

<img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/molenaarshuis-3.jpg?4-3-1" title="Foto van de achterkant van Kapelstraat 35, ingestuurd door Jos Vesters" width="breedte in pixels" height="400" border="0">

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 7 mei 2018 om 09:41 uur

Jos, hartelijk dank voor het insturen van bovenstaande drie prachtige foto's! Ik kan me goed voorstellen dat het heerlijk is om hier te mogen wonen en werken!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 20 april 2009 om 11:35 uur

Ambtelijke molens, geldverslinders

vertelde op 23 december 2009 om 10:48 uur

Sneeuwlandschap