skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Huiselijk tafereel in... Helvoirt?

Het lijkt erop alsof niemand zich bewust is van de aanwezigheid van de fotograaf. Het jongetje links speelt rustig met zijn speelgoedserviesje, vader trekt peinzend aan zijn sigaret terwijl zijn vrouw tijdens het koffiedrinken iets aan hem vraagt. Het meisje – dienstbode? – zorgt voor de jongste telg.

familie Determeijer uit Helvoirt

De foto is gemaakt in 1944 en volgens de fotobeschrijving gaat het om de familie Determeijer: vader en moeder Bert en Mien met een zoontjes Eddy en Jos. De naam van het meisje staat niet vermeld.

Wél staat er de plaats bij: Helvoirt. Maar klopt dit ook? Is er iemand die herkent waar dergelijke bouwwerken in Helvoirt hebben gestaan, zo te zien in het mulle zand.

Of is de familie Determeijer van origine afkomstig uit Helvoirt en is dit kiekje heel ergens anders geschoten? Weet je meer? Vertel het ons!

Reacties (7)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 14 juni 2016
Dit tafereel doet me sterk denken aan 'Ome Has' een oom van m'n moeder die had in de jaren 60 een afgezonderd plekje met een zelfgemaakte vakantiehut met waterput in de bossen op Bedaf (= Uden). Die leefde daar met zijn familie in de zomer op een hele -een met de natuur manier-. Ook heeft mijn oom Paul uit Gemert eens een houten huisje in de bossen tussen Boekel en Gemert gehuurd. Daar gingen we , ook in de 60ties veel naar toe met het gezin, neefje, nichtje, buurjongens, buurmeisje. Heel de Volkswagen vol. En spelen dat we er konden. Ja, dat was nog in de tijd van de rode en gele gazeuse "prik"limonade. Jeugdsentiment dus.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 juni 2016
Jouw mooie herinneringen leveren een bijzondere invalshoek op, Gerard! Dus mogelijk is de foto toch gewoon "ergens" in Brabant gemaakt? Mogelijk weet iemand hoe het de familie Determeijer verder is vergaan, dan krijgen we wat meer zekerheid over de achtergrond van deze foto...
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 14 juni 2016
Bij een van de foto's van familie Determeijer / Helvoirt op de foto-site van BHIC worden de namen van 2 jongetjes genoemd; Jos en Eddy. Zou de laatste misschien deze Eddy zijn ? https://nl.wikipedia.org/wiki/Eddy_Determeyer tenslotte ligt zijn geboorteplaats Den Bosch niet zo ver van Helvoirt af. Een kilometer of 10 - 12. Misschien een aanknopingspunt.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 juni 2016
Goed speurwerk, Gerard! Ik heb inmiddels online een mailadres gevonden van Eddy Determeyer (hopelijk de goede...) en gevraagd of hij eens wil kijken naar deze foto. We wachten af!
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 15 juni 2016
Dat is toevallig. Heb ik gisteravond ook gevonden en er een e-mail naar verzonden. Nu jij dat ook gedaan hebt. Het kan niet overtuigender!
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 15 juni 2016
Ik heb inmiddels een E-mail van Eddy ontvangen. en hij bericht het volgende :
dag mijnheer De Bie,
inderdaad, die foto ken ik en de gegevens kloppen. Het meisje dat mijn broertje Jos vasthoudt zou ons dienstmeisje Marietje (?) uit Berlikum kunnen zijn. We hadden enkele jaren een vast groen vakantiehuisje in de Drunense Duinen – waar je tot ver na de oorlog nog handgranaten in velerlei staat van verroesting kon vinden. De foto zal in de zomer van ‘44 zijn genomen, een van de laatste min of meer onbezorgde weken van dat jaar. In oktober maakten we de Bevrijding mee, in de kelder van het pand van Meijering aan de Schapenmarkt in Den Bosch, waar wij woonden (mijn vader was er bedrijfsleider en later eigenaar). In die eeuwenoude kelder waren we betrekkelijk veilig voor het geschut – het was mijn allereerste bewuste herinnering. Mijn broertje lag in een bolderkar, vlak bij het trapje dat naar de stoep leidde, waar de kisten en dozen met serviezen en dergelijke naar beneden gleden (is er niet meer). Ik lag daar vlakbij, in een wiegje, of een kinderledikantje. Ook de familie Ninaber van Eyben uit Boxtel, vrienden van mijn ouders, bivakkeerde in die kelder. Hun baby (Barth?) lag in een kartonnen koffer met een papieren touw eromheen, zodat er eventueel snel gevlucht kon worden. Op een gegeven moment wilde iemand de baby oppakken – maar doordat die zijn legerstede grondig zeiknat had gemaakt, bleef baby plus bodem op de werkbank liggen. Dat verhaal heb ik van horen zeggen. In het boek October 1944 – Den Bosch Bevochten en Bevrijd van Luc van Gent staan twee foto’s die vermoedelijk vanuit ons huis (eerste verdieping) zijn genomen. Beide van woensdag 25 oktober, van vlak voor en tijdens de aanval van de Geallieerden. Ik dacht niet, dat mijn vader of moeder een camera hadden. De plaatjes zouden gemaakt kunnen zijn door een persfotograaf; er werden wel vaker opnamen vanuit ons huis gemaakt, omdat het pal tegenover het stadhuis zat. De korrelige en onscherpe kwaliteit pleit weer voor een amateurfotograaf. Ik herinner me de vele militaire defilés in die jaren na de oorlog, met tanks die vanuit de Hinthamerstraat de Markt op kwamen ratelen.
Succes met uw nobele arbeid,
Eddy Determeyer
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 juni 2016
Prachtig verhaal, zowel over deze foto als over de aangrijpende gebeurtenissen in de oorlog. Hartelijk dank, Eddy (en Gerard voor het achterhalen van de juiste persoon!)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!