i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Mierlo , Helmond
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 3 september 2012 om 12:51 uur

Iedereen in Het Hout kent de Odulphusschool natuurlijk wel. Maar wie herinnert zich nog de tijd dat de Broeders van De la Salle hier nog lesgaven? Deel je ervaringen op www.bhic.nl!

De Broeders van De la Salle vestigden zich op 27 augustus 1950 in Mierlo-Hout in een zeer bouwvallig huis. De school bestond uit vier kamers, een schoollokaal, een stal en een hok voor de brandspuit.

Het huis werd in 1954 vernieuwd en de school kreeg de naam Sint Odulphus. In 1972 namen de broeders de Sint Odulphusschool over. De communiteit is opgeheven in 1986, het huis is in de jaren negentig verkocht aan de gemeente.

Huize De la Salle (foto: J. Smits, 2010)

Huize De la Salle (foto: J. Smits, 2010)

Het broederhuis bestaat uit twee haaks op elkaar geplaatste bouwdelen. De daken zijn van ongelijke hoogte. Een laag gemetseld muurtje om een simpele voortuin scheidt het huis van de straat. De tweelaagse school rechts en de aanbouwen links maken het geheel tot een markant complex op de hoek naast de kerk. 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Mario van der Zanden zei op 31 maart 2019 om 21:19 uur

Ik heb op de Odulpusschool in Mierlo-hout gezeten .vlak voor de “grote vakantie” werd ik bij broeder directeur (Willibrordus ) geroepen. Hij zei dat ik een heel goede broeder zou zijn. Als ik dat deed kreeg ik een voetbalshirt,voetbalbroek,voetbal schoenen en kousen en net zo’n dik missaal als hij had. Verder kreeg ik Franse les en pianoles in het klooster. Toen ik thuis kwam ( ik ben de oudste van 12 kinderen ( 10 jongens en 2 meisjes) zei ik “moeder ik wordt broeder”. ... uiteindelijk ben ik er tot mijn 15 jaar gebleven ; ik heb er veel geleerd !

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 april 2019 om 14:09 uur

Hallo Mario, bedankt voor je bijzondere bericht! Wat een speciale manier om jongens tot broeder te 'bekeren'. En dan is natuurlijk de vraag: heb je al die spullen ook echt gekregen? En heeft je leven na je vijftiende dan een andere wending genomen? We zijn heel benieuwd!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: