i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Haaren
Periode: 1854 - 2002
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 10 september 2012 om 14:01 uur

In 1854 verhuisde Mgr. Zwijsen, als bisschop van het opnieuw ingestelde bisdom Den Bosch, van Tilburg naar een buitenhuis, dat hij aan de Steenweg naar Haaren had laten bouwen. Hij noemde het Huize Gerra, ter gedachtenis aan zijn benoeming tot titulair bisschop van Gerra i.p.i. in 1842.

Huize Gerra, jaren '30 (collectie BHIC)Waarschijnlijk heeft zijn oogappel frater Antonius Paulusse het plan voor dit huis getekend. De basis voor de bouw kon worden gelegd door de verkoop van De Ruwenberg, tot dan toe de residentie van Mgr. Den Dubbelden, aan de fraters van Tilburg. Toen Mgr. Zwijsen in 1864 naar ’s-Hertogenbosch vertrok bewoonde Mgr. Deppen het huis tot 1874. Huize Gerra kende daarna diverse bewoners.

Door bemiddeling van de ursulinen uit Venray huurden de Missionarissen van het H. Hart uit Frankrijk Huize Gerra in 1880. Het was toen een verlaten woning waaraan van alles ontbrak. In 1882 vertrokken ze naar een nieuwe behuizing in Tilburg.

Achterzijde, 1981 (BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)Van 1889 tot 1892 woonden er Witte Paters. Op 19 oktober 1889 kwam het eerste groepje Witte Paters naar Nederland om missionarissen te werven. Het waren de Franse paters Jamet vanuit Zanzibar, Gaudibert vanuit Algiers, de Nederlandse broeder Theodore vanuit Woluwé en theologant De Louw vanuit Algiers. Mgr. Zwijsen stelde Huize Gerra tijdelijk ter beschikking van de jonge sociëteit. Van hieruit bouwden ze het klooster Sint Charles in Esch.

Van 1911 tot 1914 nam Mgr. Bronsgeest bezit van het huis. Tussen 1914 en 1918 woonden er Scheutisten, die uit België gevlucht waren en theologiecursussen volgden. Van 1920 tot 1925 verzorgden de Weense Zusters de huishouding van het grootseminarie. De zusters woonden in Huize Gerra tot 1941, ze verhuisden toen naar Herlaer.

De Broeders van Dongen vonden hier onderdak van 1934 tot 1939, ze leidden een jeugdhuis, een kamp voor werkloze jongeren. Hiertoe werd het huis in 1933 gerestaureerd onder leiding van ir. Geelen en Van de Tol.

Foto: BHIC / Henk Buijks (2012)De Theresianen kregen het huis in 1946 toegewezen als hun nieuwe klooster, dat vanuit de H. Landstichting in Nijmegen werd gesticht. In 1957 bouwde de Goirlese architect Jos. Bedaux de kapel en een gastenverblijf. Aan de noordzijde kreeg het huis toen een nieuwe ingang en liftkoker. De voormalige kapel op de eerste verdieping werd ingericht als naaikamer. De zusters verlieten het huis in augustus 2002 en vertrokken naar Oirschot. Het huis werd eigendom van vastgoedonderneming Kadans.

Huize Gerra is gebouwd in een mengeling van traditionele en neoclassicistische stijlen. Het lijkt op de in die tijd gebouwde dorpspastorieën. De rechthoekige kapel van baksteen en beton vertoont kenmerken van de Bossche School. Het is een gaaf voorbeeld van de stijl van architect Bedaux.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Catrien Snellen zei op 22 september 2017 om 22:20 uur

Bouwbedrijf Gebroeders Snellen uit Haaren hebben lang het onderhoud in Huize Gerra gedaan.
Kees Snellen was de enige die contact had met de zusters, de zuster leefde erg in afzondering

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 25 september 2017 om 13:11 uur

Wat leuk dat je dat nog weet Catrien, ik neem aan dat Bouwbedrijf Snellen bij jullie in de familie zat. En werd er thuis dan wel over gesproken, hoe die contacten met de zusters verliepen?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: