i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Herpen
Tags:

Huize Julia

vertelde op 24 maart 2017 om 13:16 uur

Natuurlijk is het een kwestie van smaak, maar wij vinden dit een prachtig gebouw. Strak en statig, stoer en stralend. Volgens onze informatie is dit het voormalige klooster Huize Julia, gebouwd in 1896.

Huize JuliaEn dat klinkt aannemelijk: we zijn hier immers in de Kloosterstraat in Herpen. Online lezen we echter dat Huize Julia de voormalige pastorie is en als we eerlijk zijn vinden wij dit paleis ook meer op een pastorie dan op een klooster lijken.

Wie kan ons vertellen hoe het nu werkelijk zit: ordehuis of pastoorswoning? En wacht: we zijn er nog niet want het verhaal krijgt ook nog een bijzondere wending: In 2010 is dit pand grondig gerestaureerd, en werd het ingericht als… parfummuseum. Die zagen we niet aankomen, en daar willen we dus ook alles van weten.

Deel je kennis!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (5)

rob van lier. zei op 29 maart 2017 om 18:18 uur

dit tehuis ken ik heel goed.
hier heeft de lunenburgstichting een project voor bejaarden gestart in de jaren van 1981 tot 1985.
hier woonden ook enige jaren de zusters van de goede vrouw uit tegelen.

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 30 maart 2017 om 10:57 uur

Dank voor je reactie Rob. Was dat project een dagbesteding voor bejaarden? En kun je ons iets meer vertellen over deze Lunenburgstichting?

mevr. Van Rossum (telefonisch) zei op 30 maart 2017 om 11:33 uur

Pastoor Strijbosch heeft deze pastorie laten bouwen. Het is absoluut nooit een klooster geweest en hoe ze aan de naam Huize Julia komen weet ik ook niet, mogelijk is deze naam later door een particulier -die het pand gekocht heeft- er aan gegeven. Het bouwjaar 1896 zou best kunnen kloppen, want ook de kerk is rond de eeuwwisseling grondig gemoderniseerd (het zadeldak is toen verhoogd).
De pastorie is later ook verbouwd. Het rechtse gedeelte (vierkante) was voorheen lager en was het koetshuis. Dit is later opgebouwd en toen het slaapgedeelte van de kapelaan geworden. De linkse aanbouw van de pastorie was het spreekkamertje van de kapelaan waar de mensen in gesprek konden met hem. De ingang aan de achterzijde leidde naar het gedeelte van de dienstbode.

De pastorie is later pas wit geschilderd, wanneer precies weet ik niet. Het gebouw links is het voormalig patronaat en veel gebruikt als gemeenschapshuis.

Ikzelf ben veel binnen geweest, ik was bevriend met het nichtje van pastoor Van Vught (1957-1964). Ik vond het altijd een prachtige woning, groots en mooi ingericht van binnen. Inmiddels ben ik wel al 60 jaar uit Herpen, maar voor zover ik weet staan de gebouwen op deze foto er wel nog.

Jeroen Arts
Jeroen Arts zei op 18 augustus 2017 om 23:03 uur

Mijn reacties zijn blijkbaar verwijderd, dus bij deze nogmaals, dit pand is de oude pastorie van Herpen. Later is er een nieuwe pastorie gebouwd en werd dit pand een klooster. De Lunenburgstichting huisde in het andere Herpse klooster een stukje verderop in de Kloosterstraat

Hanneke van der Eerden
Hanneke van der Eerden bhic zei op 21 augustus 2017 om 15:36 uur

Bedankt voor je aanvullingen, Jeroen

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 30 juli 2009 om 09:58 uur

Misdienen op de Kolluk

vertelde op 8 januari 2016 om 09:49 uur

Slager Nölleke

vertelde op 22 februari 2017 om 13:48 uur

Retraitehuis en Arnoldusklooster in Uden