skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Huize Loyola in Vught

Pater Willem Cramer, initiator van het retraitewerk van de jezuïeten in Nederland, nam het initiatief voor de oprichting van een retraitehuis voor het bisdom ‘s-Hertogenbosch. De keus viel op twee grote percelen in Vught. In 1912 waren de financiën bij elkaar en kreeg architect Ed. Cuypers de opdracht tot de bouw.

Foto: collectie BHIC
Huize Loyola (collectie BHIC)

Het huis werd in 1913 in gebruik genomen. Nieuwe ideeën over inhoud en vorm van retraite maakten een nieuw huis noodzakelijk, omdat verbouwing te duur zou worden. In 1966 zijn de retraites verplaatst naar de Guldenberg in Helvoirt. Huize Loyola is in 1979 gesloopt.

Een brede gracht om het terrein leverde het zand voor een terp waarop het karakteristieke gebouw stond. Het complex bestond uit het patershuis, het retraitantenhuis en haaks op het hoofdgebouw de kapel. Deze laatste was geschonken door de vicaris van het bisdom ’s-Hertogenbosch, Mgr. J. Pompen.

Veranda van het Retraitehuis (collectie BHIC)
Veranda van het Retraitehuis (collectie BHIC)

De gebouwen hadden sobere traditionalistische gevels. Het retraitantenhuis lag tussen het patershuis en de kapel. Het had op de begane grond hoge ruimtes: de biljartzaal, de recreatiezaal en de refter. Daarachter was over de hele breedte een veranda gebouwd.

De kruisvormige kapel was opgetrokken in een neoromaanse stijl. Op het dak van het schip stond een vierkante toren met spits.

Het omvangrijke park had geometrische patronen van perken en lanen, die een rol speelden in de retraites. Het park met de resterende oude bomen is bebouwd met woningen.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010 

Reacties (5)

MvM zei op 23 november 2018 om 00:40
Hallo, ik ben een verhaal van mijn vader aan het digitaliseren en kwam daarbij Loyola tegen:
Ik ging naar de kaderschool Stoottroepen in Vucht. Een week tevoren was ik, zoals voor alle katholieke jongens gebruikelijk was, een lang weekend op retraite geweest. Wij gingen naar de Paters in Vught, in Huize Loyola. Daar werd je nog snel wat bijgepraat over het Katholieke geloof. 2 Dagen lang, zowat de hele dag op de knietjes. Ik voel mijn knieën nog als ik eraan denk!
Ik kreeg er ook mijn eerste serieuze seksuele voorlichting. Ik had genoteerd wat een vagina was en eierstokken. Toen mijn moeder dat tussen het wasgoed vond was ze in tranen. Ze kon niet geloven dat ik dat op de retraite had opgestoken, en nog wel bij de paters!
Ik heb ook nog een groepsfoto voor het gebouw.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 27 november 2018 om 15:45
Bedankt voor het delen van je persoonlijke verhaal! Ik kan me goed voorstellen dat je moeder een heel ander soort lessen had verwacht van het retraite weekend. Wat leuk dat je nog een groepsfoto hebt! Mocht je die met ons willen delen, dan kun je een scan ervan sturen naar info@bhic.nl.
Astrid Schutte zei op 15 oktober 2019 om 11:33
Dag, Interessant verhaal. ik schrijf een boek over iemand die daar ook in retraite is geweest waarschijnlijk. van welk geboortejaar was je vader>
Ben van Leur zei op 8 januari 2021 om 17:45
Wij woonden in de Loyolalaan. Ik ben bij de jezuieten misdienaar en koorknaap bij de broer van de grote dirigent van het Koncertgebouworhent Willem Mengelberg geweest. Over die tijd zijn vele verhalen te vertellen maar misschien kan ik later beter op in gaan.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 21 januari 2021 om 06:26
Dank voor je reactie Ben en we zouden het leuk vinden als je meer wilt vertellen. Hoe was het bijvoorbeeld om misdienaar te zijn bij de jezuïeten? Goede herinneringen aan?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!