i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Best
Periode: 1864 - 1990
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 6 september 2012 om 08:28 uur

Een bezoek aan oma of opa, de school, het waren allemaal plaatsen waar je de Zusters van de Choorstraat in Best kon tegenkomen. Heel wat inwoners zullen daar herinneringen aan hebben. Daar zijn wij benieuwd naar.

De Dochters van Maria en Jozef, zoals de congregatie officieel heet, werden in 1864 door deken Henricus Zomers naar Best gehaald. Het klooster en liefdegesticht, gewijd aan Joachim en Anna, werd door de zusters opgericht op 17 juni 1864 op grond, die geschonken was door de parochie.

Foto: Jos Pe. Bron: collectie RHCe
Foto: Jos Pe. Bron: collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, fotonummer 0023378

Het perceel was gelegen achter de oude kerk, vlak naast het huidige gebouw. Hier gaven de zusters onderwijs, verzorgden ze oude mannen en vrouwen en verpleegden ze zieken. Ze begonnen met het pension Nazareth in 1878, het huis kreeg in 1890 de naam Huize Nazareth.

In 1934 breidde architect J. van Halteren het complex uit met een schoolgebouw. Het rechtergedeelte van het gebouw (het oorspronkelijke klooster) is in 1980 gesloopt, de kapel bleef bewaard.

De communiteit is opgeheven in augustus 1990. Er werden aanleunwoningen gebouwd door de stichting De Kanidas ten behoeve van een zorgcentrum voor ouderen.

Het brede gebouw had twee verdiepingen. De vleugel van 1934 heeft twee topgevels en links een toren met koepelvormig dak. Achter het gebouw staat de bewaard gebleven kapel. In de tuin stond een H. Hartbeeld. In de nis boven de ingang stond een beeld van de H. Joachim, dat later tegenover de ingang van de kapel aan de Annakapelweg werd geplaatst.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: