i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Sint-Michielsgestel
Periode: 1941 - 1945
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

Huize Overberg of fraterhuis H. Joannes Bosco te Sint-Michielsgestel

Je vindt alles over het Rijke Roomse Leven in Brabant op wierook, wijwater & worstenbrood

vertelde op 29 maart 2012 om 12:46 uur

De Fraters van Tilburg hadden van 1941 tot 1945 een communiteit in de oude villa Overberg. De congregatie had de negentiende-eeuwse villa al in 1918 gekocht van de toenmalige eigenaar Saat, die in het huis een hotel exploiteerde, dat echter op zijn retour was. De fraters richtten het huis in als woning voor de rector van De Ruwenberg.

Sint-Michielsgestel, Huize Overberg, c. 1915. Foto: BHIC, fotonr. FOTOSM.0781Het huis was echter veel te groot voor dat doel en in 1929 verkochten ze het aan mevrouw Van Loosbroek-Cox uit Oss. Architect Panis uit Tilburg bouwde tegenover De Ruwenberg een nieuw rectoraat.

Omdat Huize de la Salle in Boxtel niet meer kon voldoen aan de talrijke aanvragen tot plaatsing van jongens, werd in 1939 de Savio-stichting in het leven geroepen met de bedoeling een nieuw instituut te bouwen met dezelfde bestemming als Huize de la Salle. Savio kocht in maart 1939 grond van de gemeente Sint-Michielsgestel voor een nieuw fraterhuis voor de fraters uit Boxtel.

Sint-Michielsgestel, Huize Overberg, 1938. Foto: BHIC, fotonr. FOTOSM.0378“Onder de dwang der tijdsomstandigheden” moest het terrein echter aan de gemeente worden terugverkocht. En zo kwamen de fraters weer uit bij huize Overberg: ze huurden het en verbouwden het voor de opvang van veertig jongens. Op 30 april 1941 werd het huis ingezegend en toegewijd aan de H. Joannes Bosco. In de paardenstal had men de kapel ingericht.

Nadat de fraters het huis in 1945 weer hadden verlaten, is er nog een meubelzaak in gevestigd geweest. Daarna is het verkocht en rond 1975 afgebroken. Op dezelfde plaats werd een bungalow gebouwd.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: