i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Dongen
Periode: 1883 - 1975
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 14 april 2014 om 15:54 uur

Het parochiale armenbestuur van Sint Laurentius besloot in januari 1882 een gasthuis te bouwen voor verpleging van armen. Op hun verzoek betrokken 26 april 1883 vier zusters Franciscanessen Alles voor Allen uit Breda het klooster, ontworpen door architect A. Verlegh uit Breda.

Huize Sint Elisabeth in 1955 (collectie Collectie Franciscanessen Alles voor Allen) Meteen al bleek dat het veel te klein was. In 1885 werd een rechtervleugel aangebouwd voor een ziekenhuisje. Voor de verdere uitbouw moest grond worden gekocht. In 1888 konden nieuwe ziekenhuisvleugels in gebruik worden genomen. De kapel verrees tussen de vleugels, zodat een gesloten binnentuin ontstond. Deze kapel werd in 1893 ingewijd en was ontworpen door architect Van Genk uit Leur en geschonken door huisarts C.J.J. Maassen.

In 1963, toen de stichting Huize Sint Elisabeth het ziekenhuis moest afstoten, werd het omgebouwd tot verpleeghuis.

Al spoedig overwoog men nieuwbouw in een nieuwe organisatie. De communiteit verliet het gasthuis in 1974. Het Sint Elisabethgasthuis maakte plaats voor het nieuwe verpleeg- en verzorgingshuis De Volckaert, dat in januari 1975 in gebruik kon worden genomen. Toen is ook het oude gebouw afgebroken, op die plek werd de parkeerplaats aangelegd.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010 

Foto: Huize Sint Elisabeth in 1955 (collectie Collectie Franciscanessen Alles voor Allen)

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Saskia Smit zei op 1 maart 2017 om 17:48 uur

Rond 1970 tot 1974 werkte ik in het Gasthuis om wat bij te verdienen op zaterdagen en zondagen van 8 uur tot 10 uur en van 12 uur tot 2 uur. Ik woonde dan ook vlakbij, in de Gasthuisstraat. Eerst op de afdeling op de tweede verdieping waar bejaarden een eigen kamer hadden. Daarna op de begane grond waar een zaaltje was waar ouden van dagen de hele dag zaten en hun eten kregen. Mijn werk bestond uit het verzorgen van de maaltijden en opruimen ervan. Ook wat schoonmaakwerkzaamheden. Van het gespaarde geld kocht ik een stereo-installatie toen ik ging studeren.

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 2 maart 2017 om 11:05 uur

Leuk, jouw reactie. Roept onder leeftijdgenoten nostalgische gedachten op. Ook ik kocht na mijn eerste vakantiebaantje een draagbare radio, die het bijna 30 jaar heeft volgehouden. Waren de zusters streng of vriendelijk? Wat voor sfeer hing daar?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: