i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Udenhout
Periode: 1925 - 1992
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

Huize Sint Vincentius te Udenhout

vertelde op 25 oktober 2012 om 15:07 uur

Omdat Herlaer in Sint-Michielsgestel te klein was geworden, verplaatsten de Zusters van de Choorstraat hun school voor verstandelijk gehandicapten op 1 september 1925 naar het voormalige woonhuis van burgemeester Willem van Iersel, De Kleine Strijdhoef in Udenhout.

Udenhout, Huize St. Vincentius, 2010. Foto: Collectie Jan SmitsUdenhout, Huize St. Vincentius, 2010. Foto: Collectie Jan Smits

In dit huis aan de Schoorstraat begonnen ze met een schoolinternaat voor gehandicapten. De pronkkamer werd als kapel ingericht. Hier stonden boven de ingang de woorden Huize Sint Vincentius. Ook het nieuwe gebouw naar ontwerp van J.J.M. van Halteren uit ’s-Hertogenbosch kreeg deze naam.

Om groepsverpleging mogelijk te maken koos men voor een paviljoenbouw van twee lagen. Het eerste paviljoen kon in 1927 in gebruik worden genomen, het hoofdgebouw was in 1929 klaar. In 1935 bouwde Van Halteren de kapel op het achterterrein.

In 1978 gaven de zusters het werk en het bestuur over aan leken, de laatste zuster verliet het gebouw op 31 december 1992.

Udenhout, Huize St. Vincentius, 1983. Foto: BHIC, fotonr. PNB001068142Het gebouw heeft een indrukwekkende voorgevel met toren. De statige hoofdbouw heeft drie bouwlagen en kap, boven een souterrain. De sierlijke watertoren in het midden wordt vergezeld door twee halfronde torens. De middentoren draagt onder de met koper beklede koepel vierkante wijzerplaten met koperen cijfers.Het middendeel van de gevel wordt afgesloten door nogmaals twee halfronde torens, waarna aan weerszijden flankerende paviljoens. De aaneengesloten paviljoens zijn door een gang met elkaar verbonden. Het hoofdgebouw telt aan de voorzijde drie en aan de achterzijde vier bouwlagen boven een souterrain.

De halfronde torenachtige uitbouwen rusten op een vierkante onderbouw met bollen op de hoeken. Deze uitbouwen zijn identiek aan die op de hoeken van het hoofdgebouw en hebben horizontale raamstroken. De ramen op de eerste en tweede etage zijn in alle vier de uitbouwen na 1945 vergroot.

De driebeukige kapel is door gangen die een tuin omsluiten verbonden met het hoofdgebouw, een variant van de opzet van het Instituut voor Doven te Sint-Michielsgestel. De kapel is opgetrokken uit baksteen en heeft op het dak een slanke, vierzijdige met koper beklede toren. Om de kerk heen lopen smalle zijbeuken.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: