skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

IJsje halen bij het Posthuis

Herken jij dit verweerde houten bankje? Het stond naast café het Posthuis in Beugen, en misschien staat het daar nog wel. We zijn benieuwd naar jouw verhalen bij dit 'bankje met geschiedenis'. Kreeg jij hier je eerste ijsje? Of zat jij hier met je jeugdvrienden? Deel je herinneringen!

Beugen, bankje naast Het PosthuisMenig kind zal op dit bankje op het Kerkplein in Beugen een ijsje hebben gegeten. ‘Heldro ijs’ staat er op het bord achter het raam.

Dat ijs kwam van nog geen tien kilometer verderop, uit Ottersum. Daar werd het familiebedrijf Heldro ijs al in 1938 opgericht. Het bankje zelf zou trouwens wel eens minstens zo oud kunnen zijn, gezien de staat van het hout.

Kun jij je nog herinneren dat je hier aan een ijsje likte? Of deelde je op dit bankje een hoorntje met twee bolletjes met je jeugdliefde? En wat kostte zo'n ijsje toen eigenlijk?

We zijn op zoek naar jouw verhaal; over het bankje, Heldro ijs of het Posthuis bijvoorbeeld. Deel je herinneringen! Je kunt je verhaal kwijt in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in het Boxmeers Weekblad, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Reacties (4)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 19 oktober 2017 om 17:25
Mathilde, ik weet niet hoe het elders was maar mijn eerste ijsje stamt uit begin jaren '60 bij Jamin. En dat bestond helemaal niet uit bolletjes ijs. de eerste ijsjes die ik kan herinneren zaten in een kartonnen doosjes Aan de ene zijde wit ijs, aan de andere zijde rose. En dat kon je dan met een plastic lepeltje uitlepelen. Later herinner ik de hoorntjes en de waterijsjes op een stokje. Beide nog steeds verpakt en ..... geen bolletjes.
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 20 oktober 2017 om 09:56
Wat leuk dat je die herinnering met ons deelt Gerard. Of het echt mijn eerste ijsje was, weet ik niet, maar ik herinner me vooral dat we in Oss bij Venezia wel eens een ijsje gingen eten. Dat was toen wel een hoorntje met een bolletje ijs. Smurfenijs was favoriet (jaren 80). Het was prachtig fel blauw en zoet en je tong werd er ook blauw van. Volgens mij kostte zo'n ijsje toen nog geen gulden.

Die bakjes met wit en roze ijs herinner ik me ook nog. Het dekseltje was ook van karton, met een klein lipje eraan. Dat was altijd wat friemelen om open te krijgen. De smaak van dat roomijs in combinatie met een lichte kartonsmaak proef ik nog als ik eraan terugdenk.
Willy Theunissen zei op 26 oktober 2017 om 09:42
Ik herinner mij het nog goed: ik kocht er verschillende keren in de jaren 60 en 70 een ijsco die bestond uit een blok ijs tussen twee wafeltjes, mooi in papier verpakt. Er was daar ook een klein loketje met een belletje, het bevond zich aan de Zuidelijke zijgevel aan de Hagelkruisstraat.

Het was Hotel het Posthuis restaurant café biljart, later is er ook nog een zaal aangebouwd. De eigenaar was Dries van den Bosch die ook een taxi bedrijf had, zijn vrouw deed hoofdzakelijk het hotel. Het was een echte dorpscafé en naar goed Brabants gebruik pal naast de kerk.
Leo van den Heuvel (telefonisch) zei op 30 oktober 2017 om 14:18
Dit is een bekend bankje. Bij dit bankje, naast het Posthuis, verzamelden verschillende teams van de voetbalvereniging, zoals het jeugdelftal en de senioren. Links hing een kastje met gaas ervoor; in dat kastje hing een papier met daarop de opstelling voor de wedstrijden van voetbalclub Prinses Maria, later VIOS'38. Wie stond linksachter, wie rechtsvoor, en wie was de eerste of de tweede reserve: het werd daar bekend gemaakt. Dat is alweer zo'n 40, 50 jaar geleden.

Het familiebedrijf van Heldro ijs is in 1938 opgericht, staat er. Dat is ook het oprichtingsjaar van de voetbalvereniging, vandaar VIOS'38. Aan de rechterzijde van het bankje was een luikje van zo'n 15 bij 15 cm. Als je een ijsje wilde, moest je daar aankloppen. Dan kwam Nel of Dries van den Bosch om je bestelling op te nemen. Je kon kiezen uit chocolade of een potje Heldro.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!