
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
In zijn jeugd maakt uw schrijver kennis met twee frituurzaken op Nieuw-Borgvliet, te weten Henk van Nispen en Laantjes aan de Antwerpsestraatweg. Beide zaken zijn voor hem een begrip, maar Laantjes is ook een begrip in Zeeland. De zaak van Henk is er niet meer en de zaak Laantjes kent inmiddels een andere naam. Dus tijd om de geschiedenis van beide zaken eens vast te leggen voor het nageslacht. Te beginnen met Laantjes.
’t Laantje is een cafetaria op het adres Korenbeursplein 2, hoek Korenbeursstraat, in het centrum van Bergen op Zoom. Het cafetaria is van vader Harry en zoon Kees Laanen. In die periode houdt vader Harry zich overigens ook bezig met orgelbouw. Maar Harry wenst een ijssalon te beginnen op Nieuw-Borgvliet. Hij koopt hiertoe een perceel grond aan de Antwerpsestraatweg 406, hoek Langeweg. Aanvankelijk heet de zaak ook "’t Laantje", maar na verloop van tijd wordt de naam “Laantjes”.
Vóór Henk van Nispen en Laantjes is er de “frituur Soeters”. Deze staat in de eerste helft van de jaren 1950 op de locatie waar later Laantjes bouwt. In dezelfde tijd staat zo’n tweehonderd meter verderop - huisnummer 468 van de straatweg - de cafetaria van Bart van Geel. Ook deze zaak wordt in een afzonderlijk verhaal vastgelegd.
Harry wenst een huis, bergplaats en ijssalon te bouwen en er blijft nog een stuk erf over. Hiertoe dient Harry een verzoek voor een bouwvergunning in op 23 november 1955. Na eerdere afwijzing krijgt Harry een bouwvergunning op 14 november 1957.
Aldus een advertentie in het Brabants Nieuwsblad op woensdag 16 april 1958 wordt de tweede ijssalon ‘’ ’t Laantje” geopend op 17 april 1958.
Niet alleen aan huis wordt ijs verkocht. In de zomer worden buitenlokaties opgezocht met ijskarretjes. Deze gewoonte was er al toen Harry en Kees nog in cafetaria ’t Laantje zaten. IJswagentjes komen echter nog voor op de balans van de zaak per 1 januari 1964.
Volgens de inschrijving in de Kamer van Koophandel meldt Harry de volgende ontwikkeling. Met ingang van 8 oktober 1960 wordt de zaak uitgebreid met een patates-fritesbedrijf. Daartoe wordt links naast de woning een houten friteshok met een schuin naar achter aflopend dak gezet. Deze staat op het terras op links van het huis c.q.ijssalon. Tussen het friteshok en transformatorhuisje is nog een doorgang.
Omdat de familie Laanen naast ijs ook de verkoop van frites en snacks ter hand nam, verhuist Henk van Nispen, die sedert 1957 met zijn friteszaak aan de andere kant van de Antwerpsestraatweg tegenover het friteshok van Laanen staat, naar een andere locatie.
Bij de opening van de ijssalon op 17 april 1958 en in een nieuwjaarsadvertentie van 30 december 1960 heet de zaak “ ’t Laantje”. Niet duidelijk is wanneer de naam “Laantjes” is ontstaan.
Verkeerstoename en grotere auto’s leiden tot verbreding van de Antwerpsestraatweg in 1961/62. De toenemende drukte met doorgaande passanten - onder andere richting Zeeland - betekent naast lokale klanten ook passerende klanten van en naar Zeeland, waardoor Laantjes een begrip wordt in Zeeland. De komst van de vierbaans randweg A 58 in 1975 betekent dat het doorgaande verkeer niet meer door Bergen op Zoom en langs Laantjes komt.
Aan de zaak langs de doorgaande weg van Bergen op Zoom naar Antwerpen en Zeeland staat een duidelijk verwijzingsbord.
Maar voor de beste reclame zal Kees zelf hebben gezorgd. Dit valt op te maken uit de woorden van meerdere gesproken mensen, maar vooral die van Jan Dietvorst, die dicht bij Laantjes woont. Jan vertelt: “Kees Laanen was verbluffend goed met opnemen, onthouden en verwerken van de bestellingen. En hij had goede spullen!”
Plannen daartoe werden gemaakt in samenwerking met Heineken bouwbureau Rotterdam, waarvoor Harry en Kees tekenden op 28 november 1966 en 27 december 1966.
In 1969 worden opnieuw plannen getekend en verleende de gemeente vergunning voor verbouwing en uitbreiding café.
De eet- en ijssalon betekent ook handel voor de vader van de schrijver, die bij een levensmiddelengroothandel werkt. Door het werk komt zijn vader in aanraking met vrachtchauffeurs en die bieden onder andere bestek (messen, vorken en lepels), theedoeken en keukendoeken aan. Vader koopt die en verkoopt de artikelen door aan onder andere Laanen. Overigens zullen Harry en mijn vader elkaar al hebben gekend tussen 1944 en 1948. Beiden wonen schuin tegenover elkaar. Harry in “ ’t Laantje” en mijn vader in café De Meiboom, later Ahoy-bar, aan de Korenbeursstraat 11
Een inschrijving van de Kamer van Koophandel registreert de feitelijke overdracht van de zaak per 1 januari 1975. Na eerst “De Blok” - deze naam is de volksbenaming van de nabij gelegen Zeeheldenbuurt – heet de cafetaria nu “Borgvliet”.
Lekkere patates-frites van Henk en Neeltje van Nispen op Nieuw-Borgvliet
Nog een ijssalon en later ook patates friteszaak op Nieuw Borgvliet