skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

"Ik zag iets uit een vliegtuig vallen, het leken wel mensen met paraplu's"

Zes jaar oud is Mien Potters, een kleuter nog, als de lucht 'sprookjesachtig' kleurt van de vallende parachutisten. De 22-jarige Amerikaanse Robert Peninger is een van hen. Hij landt vlak bij de boerderij van Miens ouders. Ze ziet hem worstelen met zijn parachute, maar haar moeder trekt haar naar binnen als Duitse soldaten dichterbij komen. Het is te gevaarlijk geworden in Heeswijk-Dinther en het gezin evacueert. Als ze later terugkomen, ziet Mien het tijdelijke graf. De soldaat die ze uit de lucht zag vallen, blijkt vlak na de landing gedood te zijn.

Fragment uit de documentaire 'De Schakel' van Stichting Regiofilmproducties.

Gevaarlijk

“Op 17 september 1944 (begin bevrijding Zuid-Nederland – red. ) was ik alleen buiten op het erf van onze boerderij aan de Gouverneursweg in Heeswijk aan het spelen. Het was zondag, ik droeg een rode strik in mijn haar en het was heel mooi weer. Onze dienstmeid Bertha uit Vinkel ging zoals altijd op zondagmiddag met de fiets naar huis. Mijn vader deed zijn middagdutje en ik was boos, omdat ik niet bij mijn vriendinnetje mocht gaan spelen, die 500 meter verderop woonde en waar ik vaak naar toe ging op zondag. Mama zei: ‘Niet naar Sjaantje, dat is te gevaarlijk.’

Parachutist neergeschoten

De lucht was vol vliegtuigen. Die waren er altijd wel, maar zoveel als nu dat was niet gewoon. Ik zag iets uit een vliegtuig vallen, het leken wel mensen met paraplu's. Later hoorde ik dat dit parachutes waren. Het was sprookjesachtig, zo bijzonder. Heel veel groene parachutes en een enkele rode of witte. Op een gegeven moment zag ik dat het soldaten waren, sommigen kwamen in de bomen terecht. Ze renden zo snel mogelijk weg, allemaal dezelfde kant op. Eén parachutist dreef een beetje af en viel op de grond bij mij in de buurt. Hij had moeilijkheden met zijn parachute.

Vanuit Middelrode hoorde ik een kolonne Duitse soldaten aankomen. Ik zag ze niet, maar herkende het geluid van stampende voeten. Op dat moment kwam mijn moeder naar buiten en trok mij snel mee naar binnen. Ik hoorde nog wel dat de parachutist werd neergeschoten. Mijn vader is er nog naar toe gegaan om te helpen. De soldaat werd begraven in de berm langs de Gouverneursweg. Die middag zijn we te voet naar Loosbroek gevlucht, want het was te gevaarlijk om thuis te blijven. Mijn ouders moesten van de Duitsers op de boerderij blijven.”

Zijn graf

Mien heeft zich vaak afgevraagd, wat voor man de gesneuvelde soldaat was. Nog geen twee jaar geleden, bij een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in de molen van Eerde, raakte ze in gesprek met een jongeman uit Veghel, die geïnteresseerd was in de oorlog, en al pratende kwamen ze achter de identiteit van de gesneuvelde jongen. Zijn foto was anders dan Mien zich altijd had ingebeeld. Hij bleek na de oorlog herbegraven te zijn op de Amerikaanse militaire begraafplaats in Margraten. Robert Peninger, 22 jaar oud, uit San Francisco, maakte onderdeel uit van de luchtlandingsoperatie Market Garden. Hij was de eerste gesneuvelde Amerikaanse parachutist. Mien bezocht samen met de filmploeg zijn graf voor de documentaire 'De Schakel'.

De Schakel

In de documentaire vertellen mensen uit de regio, die de oorlog en wederopbouw meemaakten, over hun ervaringen. Het is een aaneenschakeling van verhalen, vandaar de naam De Schakel. Eén van die verhalen is het bovenstaaande verhaal Mien Potters uit Dinther, die net vóór de oorlog geboren is en als zesjarig meisje een onvergetelijke ervaring had. Verder vervult zij een bijzondere rol in de film. Suus uit Middelrode speelt haar als jong meisje in de documentaire. “En dat doet ze heel goed,” vindt Mien.

Bovenstaand verhaal van Mien Potters komt uit het e-boek 75 jaar bevrijding Regio Heeswijk-Dinther. De tekst is van Thea van der Doelen, d'n Hadeejer. Het filmfragment is van Stichting Regiofilmproducties.
De Volkskrant maakte een uitvoerige reportage over Robert Peninger en zijn rol in de levens van drie Nederlanders, waaronder dat van Mien Potters: 'Hoe een Amerikaanse parachutist drie generaties Nederlanders verbindt'.

Met dank aan Ton Lunenburg van Stichting Regiofilmproducties voor de tip en de bijdrage.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen