i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Berkel, Enschot en Heukelom
Tags:

Imitatie moppen

vertelde op 11 februari 2008 om 11:09 uur

Tegenover de Oude Toren van Enschot, het pronkjuweel uit de vijftiende eeuw en met afstand het oudste gebouw in dit dorp, begint een kerkpad. Op de hoeken links en rechts liggen de achtertuinen van de woningen Burgemeester Panislaan 66 en 68. Op 66 woont de familie Van der Meer.

Deze familie liet als eerste de opvallende muur bouwen op de hoek van het kerkpad. Het resultaat inspireerde de buren tot eenzelfde muur. Wat daar aan opvalt is, behalve de zwaarte van het bouwwerk, het formaat stenen dat is gebruikt. Als je niet beter weet zou je denken aan kloostermoppen, daar lijken ze sprekend op.

Het zijn echter joekels van bakstenen die van oorsprong afkomstig zijn uit Hongarije. In de tijd dat dit land zuchtte onder het communistisch juk, werden in steden graanschuren gebouwd. Toen de communisten waren verdreven, werden deze schuren afgebroken. Via een handelaar kwam een partij stenen in Nederland terecht. De familie Van der Meer metselde de muur van imitatie-kloostermoppen om een contact tot stand te brengen tussen tuin en toren.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 16 januari 2008

Wie heeft hier nog een mooie foto van?

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 5 februari 2009 om 10:52 uur

Petruskapel

vertelde op 21 maart 2008 om 14:10 uur

St. Michaëlspad