skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

In de Gouden Leeuw in Sambeek

Er is een snelbuffet en je kunt er friet krijgen en Skolbier. We kijken hier naar de Gouden Leeuw in Sambeek, ergens in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Maar waarom heten zoveel gelegenheden in Nederland de Gouden Leeuw?

Volgens de overlevering heeft het niets met de koning der dieren te maken. Naar verluidt komt de naam uit Frankrijk. Voordat herbergen voor een groot publiek betaalbaar werden, sliepen reizigers in boerderijen, in het hooi.

Later konden steeds meer mensen zich een overnachting in een bed veroorloven; “au lit on dort.” Dat werd als snel verbasterd tot “au lion d’or”; een mooi visitekaartje voor herbergen “De Gouden Leeuw”. Zo ook dit markante pand in Sambeek. Wat is het verhaal achter dit gebouw? Wie heeft hier herinneringen aan? 

Reacties (8)

A. Stevens (telefonisch) zei op 9 januari 2015 om 12:08
De naam Gouden Leeuw komt van een nabijgelegen boerderij. Op de plek waar je die mensen ziet lopen, in die zijstraat, stond eerst een boerderij die de Gouden Leeuw heette. Toen die werd gesloopt, is de naam later overgenomen op het parochiehuis. Het parochiehuis was het idee van pastoor Jan van Berkel. Dat was een bijzondere pastoor want hij was niet alleen een vertegenwoordiger van de kerk, hij was eigenlijk ook een soort burgemeester. Hij had een stevige vinger in de pap.

Zo werden er in het parochiehuis ook toneeluitvoeringen gehouden waarvan de pastoor regisseur was. Voor stukken als "Joseph in Dothan" kwamen mensen echt uit de wijde omgeving kijken. Zelf speelde ik daar ook in mee, als 14/15-jarige. En nu ben ik alweer even in de tachtig dus het is wel een lange tijd geleden. Die toneelstukken werden gespeeld door de Zangertjes van St. Jan, waar de pastoor dan weer dirigent van was.

Vergaderingen van verenigingen probeerde pastoor zoveel mogelijk in het parochiehuis te houden; dat gebeurde voorheen in het café maar dat vond de pastoor maar niks. Maar ook de pastoor had niet het eeuwige leven dus na zijn dood verwaterde al die activiteiten. Later kwam er een cafetaria in waar friet werd verkocht. Dat was nieuw in het straatbeeld en voor die friet kwamen ze echt uit Vortum-Mullem rijden.

In de tijd van de pastoor werd er zondagsmorgens geld uitgekeerd aan de kippenhouders. Die hadden eerder eieren geleverd en op zondag werd er in het parochiehuis geld uitgekeerd. De voorzitter van de boerenbond riep dan de naam van de kippenhouder en die kreeg dan een envelop met geld. Daarna dronken ze nog een kop koffie want de pastoor probeerde de alcohol zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Alleen tijdens de pauzes van de toneelvoorstelling kneep hij een oogje toe. Je kunt je nu nauwelijks voorstellen hoe ver de invloed van zo'n man in een dorp was.
Joop Schuite zei op 24 mei 2015 om 10:04
Marilou heeft gelijk, de boerderij zal wel in de volksmond naar de herberg zijn genoemd als gemakkelijke plaatsaanduiding. Als oude boerderijnaam is Gouden Leeuw onbekend maar ook onlogisch
Peter van de Laar zei op 24 mei 2020 om 02:13
In de recente bijdrage in het forum over de familie “Clabbers” vertelt René Klaassen meer over “de Gouden Leeuw”. Andreas (Jans) Alaers was rond 1750 eigenaar van een herberg midden in het dorp Sambeek, vlakbij de kerk. Als zijn dochter Mechtilda trouwt met Jasper Clabbers, die later vervangend-schout van Sambeek wordt, nemen zij de herberg over. Later gaat deze over naar dochter Clasina en haar tweede echtgenoot Geurt Stevens die de zaak aanzienlijk uitbreiden. De herberg krijgt dan haar naam: eerste De Roode Leeuw en later de Gouden Leeuw. De horecafunctie bleef in stand tot 1921. Dan wordt er een boerderij van gemaakt, hetgeen wellicht de oorspronkelijke functie zal zijn geweest. De boerderij behield tot de sloop wel zijn naam.
Twan Mertens zei op 19 juni 2022 om 19:28
Gouden leeuw bestaat nog steeds
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 juni 2022 om 15:37
Hee, dat is opmerkelijk Twan, bedankt voor je oplettendheid en goed dat je hier meldt. Zou er sprake kunnen zijn van spraakverwarring? Of dat er mogelijk een andere Gouden Leeuw in de omgeving stond?
Twan Mertens zei op 20 juni 2022 om 20:23
Gouden leeuw was vroeger van mijn vader en moeder
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 21 juni 2022 om 14:37
Wat bijzonder, Twan! Wanneer hebben je ouders de Gouden Leeuw gerund? Welke herinneringen heb je daaraan?
Twan Mertens zei op 21 juni 2022 om 14:41
Heel veel herinneringen ook bij Sambeekenaren die bij ons feest hadden neem maar ons contact op met het sambeeks heem die weten nog veel meer

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.