skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

In De Stralende Zon

Op het verhaal van Ben van der Velden over het RK Weeshuis in Den Bosch zijn heel veel reacties gekomen van allerlei mensen die daar (een deel van) hun jeugd hebben doorgebracht. Het ging om het weeshuis De Stralende Zon in de Keizerstraat, gevestigd in de Hof van Zevenbergen, oorspronkelijk gebouwd als adellijk stadspaleis.

In 1778 werd het pand een Roomsch Armenweeshuis, de 19e-eeuwse gevelsteen van het weeshuis bevindt zich bij de poort op de binnenplaats. Ik heb daar zelf als kind van 1955 tot 1967 gewoond! De onderstaande foto’s zijn uit of rond 1961.

Links zit Wiegje Knebel, daarnaast ikzelf met Sonja de Goey (Heling) op schoot en rechts Robert de Roo.

 

Links achter, met bril, is Riet Vos. Daarvoor Yvonne de Roo (zusje van Robert). Daarnaast met puntmuts Wiesje Knebel. Vooraan in het midden Sonja de Goey (Heling). Daarnaast met donker haar en masker mogelijk Elly Ratha. Daarnaast op zijn hurken John Duphuys. Helemaal rechts sta ikzelf en helemaal links op de foto is nog net zichtbaar Robert de Roo.

 

Links ben ik zelf, in het midden is Anita (spliterwt) en rechts Marliet Huisman.

 

 

Op zijn knieën zit Rob Velleman (denk ik).

 

Links Geert van Osch, midden Michel van den Heuvel en rechts ben ik zelf. 

Reacties (10)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 februari 2017 om 21:05
Wat een bijzondere foto's, Rob: ze geven ook een prachtig tijdbeeld. Maar ik kan me voorstellen dat deze opnames nog veel indrukwekkender zijn voor diegenen die daar zelf hebben gewoond. Hopelijk komen hier nog meer reacties op.

Veel dank voor het delen.
Geert van Osch zei op 4 maart 2017 om 17:25
Herinneringen die je nooit meer vergeet, mooie tijden waren het.
Robert de Roo zei op 27 april 2020 om 17:49
Nu het corona tijd is heb je even de tijd om goed na te denken en of op te zoeken en toen kwam ik bij toeval deze side tegen over de stralende zon in Den BoschIk wil graag eerst kijken of dit bericht goed overkomt bij diegene die het willen lezen alvorens ik een stuk zal schrijven over die tijd, Mijn zus Yvonne en ik hebben inderdaad in die tijd van de foto,s die getoond worden in de stralende zon gezeten, en een paar namen kan ik mij nog goed herinneren. Nu ik wacht even op een reactie en zal dan mijn verhaal doen. vr, gr, Robert de Roo
Geert van Osch zei op 27 april 2020 om 18:26
Beste mensen ik ben Geert van Osch en heb in de Stralende Zon gezeten, ik kwam als baby daar terecht in 1953 en ben er 4 jaar geweest, daarna na 4 jaar accepteerde mijn vader mij pas, het heeft voor mij veel indrukken achter gelaten. Maar ben bij mijn ouders eigenlijk nooit geaccepteerd geweest, heb een moeilijke jeugd gekend thuis, ben op mijn 21 jaar getrouwd en nog steeds getrouwd met de zelfde vrouw die mij door dik en dun altijd heeft gesteund.
Inmiddels door aanraden van artsen heb ik nu al zeker 20 jaar geen contact met mijn ouders, dat heeft me een stuk rust gegeven. Het komt weleens in mij op waarom zet je een kind op de wereld en wil je er dan niets meer van weten. Ik heb een broer en zus daar hebben ze alles voor over. Zelf hebben wij 2 zonen en inmiddels een kleinkind waar we heel gelukkig mee zijn. Toen mijn zus een kind kreeg zij mijn vader, ik word nu opa het was net of ik een klap in mijn gezicht kreeg, hij was al 12 jaar opa van mijn oudste zoon.
Jufrouw Heijnen, Frox en Cila heb ik nadien eens opgezocht en waren toentertijd altijd heel vriendelijk voor mij, ze zijn nu inmiddels alle 3 al een hele tijd overleden maar denk er soms nog wel eens aan terug.
Loslaten het verleden kan ik niet, er zijn wel eens moeilijke momenten in mijn leven en denk daar dan aan terug.
mary-louise haegens zei op 3 augustus 2020 om 16:07
Ook ik heb enkele jaren doorgebracht in de Stralende Zon...op de foto's ben ik degene met het puntmutsje...Wiesje werd ik toen genoemd.Ik was er samen met mijn zusje Greetje.Stralend was het er voor ons zeker niet..Greetje heeft er trauma's opgelopen die haar hele leven beïnvloedt hebben.Ook ik ben er niet ongeschonden uitgekomen en dat kan je zowel letterlijk als figuurlijk nemen.
Er waren favorieten en die zullen er zeker beter vanaf zijn gekomen.
In deze tijd zou er inderdaad een grondig onderzoek worden gevoerd naar de praktijken aldaar.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 4 augustus 2020 om 15:59
Bedankt voor je bericht Mary-Louise, wat erg om te lezen dat jullie verblijf in dit tehuis jullie levens nog steeds zo beïnvloed. Dan is de naam van het tehuis extra wrang inderdaad.
GA van zei op 4 augustus 2020 om 18:22
4 augustus 2020, Ik Geert van Osch kan mij nog verschillende dingen herinneren maar de naam Ben van der Velden zegt mij niets, misschien is het mogelijk om een foto van je zelf bij te voegen. Ook Robert de Roo van vroeger herinner ik mij vaag.

Onlangs is mijn biologische vader gestorven op 86 jarige leeftijd, ik had al een heel lange tijd geen contact meer, maar mijn zus belde op een gegeven moment op dat hij erg ziek was en niet meer lang te leven had. Ik had een brief geschreven naar hem omdat ik veel vragen had en waar ik nooit geen antwoord op heb gekregen maar zonder resultaat. Andere mensen hebben mij geen gelegenheid gegeven om het laatste afscheid te mogen en kunnen nemen ondanks dat wij al een heel lange tijd geen contact meer hadden. Het heeft me een aantal weken veel moeite gekost om de draad weer op te pakken en veel verdriet bezorgd, had zo graag hem nog voor de laatste keer willen zien!
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 5 augustus 2020 om 15:43
Misschien reageren Geert of Ben nog, dan zouden jullie eventueel ook mailadressen kunnen uitwisselen.
Wat erg om te lezen dat je je biologische vader niet meer hebt kunnen spreken of zien. Dat lijkt me verschrikkelijk. Heb je lange tijd in dit kindertehuis verbleven?
Geert van Osch zei op 19 oktober 2020 om 11:26
Mijn vader is overleden op 2 juni 2020 op 86 jarige leeftijd aan de gevolgen van darmkanker, helaas heb ik geen afscheid mogen nemen dat werd mij niet gegund , ik had hem nog zo graag het laatste afscheid gegund ondanks dat wij al in geen 15 jaar meer contact hadden.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 oktober 2020 om 09:49
Wat verdrietig om te lezen, Geert. Veel kracht en sterkte gewenst.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!