skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Ingang

Het is een plaatje zoals we vaker zien: een aantrekkelijke 19e eeuwse boerderij in een Brabants dorp, gefotografeerd vanaf de openbare weg. Een foto als deze roept meestal herinneringen op bij de mensen die zo'n pand direct herkennen. In dit geval is er, naast de geschiedenis van de woning zelf en haar bewoners, nog iets waar we benieuwd naar zijn: waarom staat daar boven de voordeur zo pontificaal 'ingang'? Weet jij wat of wie hier zat in 1981? Herken jij deze boerderij in deze staat? We hopen op reacties!

Burgemeester van Erpstraat, Berghem 1981 (foto: Wies van Leeuwen, Provincie Noord-Brabant, collectie BHIC: PNB001005300)Burgemeester van Erpstraat, Berghem 1981 (foto: Wies van Leeuwen, Provincie Noord-Brabant, collectie BHIC: PNB001005300)

Achter een sierlijk gebogen smeedijzeren hek kijk je vanaf de Burgemeester van Erpstraat naar dit rijk gedecoreerde pand. De ramen van deze 19e eeuwse boerderij zijn omlijst met afgerond stucwerk, de dakkapel is voorzien van decoratieve windveren en ook de gevel is stijlvol gedecoreerd.

Op het dak van de woning liggen pannen, maar de schuur ernaast heeft nog een rieten dak. Wat ons opvalt: de uitnodigende tekst boven de voordeur. ‘Ingang’ staat daar in vette letters, met daaronder nog een dikke pijl, voor wie de deur dan nog niet weet te vinden.

Kijk naar Toen

De foto is in 1981 gemaakt. Weet jij meer over dit pand uit die tijd? Waarom stond er ‘ingang’ boven de voordeur? Ook als je hier niks over weet, maar wél meer kunt vertellen over de verdere geschiedenis van deze woning (?) horen we graag van je. We nodigen je van harte uit om te reageren. Deel jouw verhalen en herinneringen in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Reacties (6)

Marti Suppers zei op 14 november 2018 om 23:51
Dit huis is door de familie Ruijs gekocht en achter de deur met ingang was een restaurant onder de kap was ook nog een eetzaal en onder de rieten kap van de schuur was een grote feestzaal voor feesten en partijen er kwamen ook met regelmaat bekende bands
In de schuur was een Bowling Centrum volgens mij is deze toen in vlammen op gegaan
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 16 november 2018 om 13:22
Zojuist heb ik gesproken met mevrouw Derks. Ze vertelde enthousiast over deze mooie woning. Ze is er dan ook geboren, in 1937, als jongste van het gezin. Het was een grote oerdegelijke boerderij waar eerder een burgemeester woonde, met ruime vertrekken en voor die tijd erg luxe. Voor de 'plee' moest je bijvoorbeeld wel naar buiten, maar deze was dan wel helemaal betegeld, met een mooie vloer en zelfs een urinoir. Het adres was toen overigens nog anders: Laanderstraat B-91.

Toen onze foto gemaakt werd, in 1981, zat er een bowling en een restaurant. Mevrouw dacht dat de bowling in het achterhuis zat en dat deze er niet zo lang gezeten heeft. Later is een deel van de boerderij afgebrand. Nu staan er twee of drie woningen op het erf. Het woonhuis zelf staat er nog, net als het sierlijke hekwerk ervoor. Vroeger stonden er veel Lindebomen; vier van deze bomen staan er nu nog.

Hartelijk dank voor uw telefoontje en het delen van uw herinneringen!
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 16 november 2018 om 13:23
Bedankt voor je reactie, Marti. Kun jij je nog zo'n optreden van een bekende band in de feestzaal herinneren?
Marti zei op 16 november 2018 om 13:46
Ik weet nog dat er een avond Long tall Ernie & the Shakers er waren (bekent van het lied Do you remember) dit was geen succes er waren hooguit 15 mensen aanwezig
Omdat het al met al.geen succes was met bekende optredens heeft dit geen.lang bestaan gehad
Ook weet ik nog dat het restaurant een week open was en dat een operkelner bij het flamberen van de flensjes te veel alcohol had gebruikt waardoor de tafel waar de gasten aan tafel zaten vlam vatte en vloerbedekking maar liep allemaal goed af
Marijke zei op 18 november 2018 om 21:18
Hier zat toen een bowling in. Ging ik bijna iedere zaterdag met mijn zus bowlen.
We hebben er voor het eerst uit gegeten toen mijn ouders 25 jaar getrouwd waren. Ik heb daar nog foto’s van. Later heeft Gerrie Akkermans er bog gewoond met haar man.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 21 november 2018 om 11:37
Wat jammer dat het optreden van die band geen succes was, Marti. En als klap op de vuurpijl was er ook nog een ongelukje in het restaurant gebeurd, wat een pech! Gelukkig is het allemaal goed afgelopen. Heb je zelf ook weleens in het restaurant gegeten?

Wat mooi dat je zulke fijne herinneringen hebt aan de bowlingbaan en het restaurant, Marijke! Vind je het misschien leuk om die foto's met ons te delen? Je kunt ze eventueel sturen naar info@bhic.nl.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen