i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Ossendrecht
Periode: 1936 - 2002
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters
RK Internaten

vertelde op 6 maart 2014 om 14:49 uur

De Volksabdij is in 1936 opgericht op initiatief van kapelaan Floor van Putte. Hij zette een jeugdwerkkamp op voor werkeloze jongeren uit de omgeving. De bouwwerkzaamheden vonden plaats tussen 1936 en 1941. De naam Volksabdij impliceert dat er plaats is voor velen.

Kapelaan Van Putte plaatste de Volksabdij onder bescherming van Maria. Naar het zacht glooiende bosgebied ter Duinen kreeg ze de naam Volksabdij Onze Lieve Vrouw ter Duinen. Architect W.J. Bunnik uit Breda ontwierp de uitbreiding van het gast- en ziekenhuis in 1943.

De kloosterkapel (foto: collectie Broeders van Huijbergen)
De kloosterkapel (foto: collectie Broeders van Huijbergen)

De jongeren verbleven zo'n 6 tot 8 weken op de Volksabdij, in een werkkamp. Daar werden zij onderwezen en verzorgd, maar ook flink aan het werk werden gezet. Bijvoorbeeld bij de aanleg van meerdere vijvers, parken, wegen, een sportveld en openluchttheater.

Een bijzonder stukje geschiedenis is dat op de abdij, vlak na de oorlog, ook veel kinderen werden ondergebracht van collaborateurs, waaronder NSB'ers, waarvan de ouders gevangen zaten.

Wat later werd de koers van rector Van Puttes project bijgesteld; voortaan zou Onze Lieve Vrouw ter Duinen een ambachtsschool met internaat omvatten. Deze kostschool ging in 1947 van start met 120 internen en ontwikkelde zich al snel tot een reguliere school.

Leerlingen van de bakkersopleiding, 1959-1960 (ingezonden door Jos Lenders)
Leerlingen van de bakkersopleiding, 1959-1960 (ingezonden door Jos Lenders)

De Broeders van Huijbergen vonden onderdak op de Volksabdij, nadat de Duitsers in 1941 hun klooster in Huijbergen hadden gevorderd. De broeders namen de leiding van het internaat over in 1958.

Op de school van de broeders leerde je ambachten als rietvlechten, figuur- en koperzagen. Naast leslokalen waren er daartoe diverse praktijkruimtes. Ook ging gedurende de hele opleiding veel aandacht uit naar godsdienstige vorming.

In 1967 werden de entreepartij, de toiletten en de recreatiezaal verbouwd door de architecten Thunnissen en Van Kranendonk uit Rotterdam. Ook bouwden zij in 1974 een nieuw internaat, even ten zuidoosten van de bestaande bouw.

Het internaat is in 1982 gesloten. In het huis is daarna een bezinningscentrum gevestigd. De broeders bleven er werken tot 1 december 2001. In 2002 werd het een hotel annex conferentiecentrum.

Affiche O.L. Vrouw ter Duinen te Ossendrecht, ontwerp W.J. Binnik 1935 (ingezonden door Piet van Kaam)
Affiche O.L. Vrouw ter Duinen te Ossendrecht, ontwerp W.J. Binnik 1935 (ingezonden door Piet van Kaam)

Heb je op het internaat gezeten, of heb je wel eens deelgenomen aan bezinningsdagen in Onze Lieve Vrouw ter Duinen? Reageer hieronder, deel je herinneringen en vul deze pagina aan! Foto's zijn ook van harte welkom en kunnen worden verzonden naar info@bhic.nl

 

Van oud-leerling Engelbert Hendrix ontvingen wij een serie foto's uit zijn tijd op het internaat.

Klik hier om deze foto's te bekijken

 

Piet van Kaam stuurde ons het bovenstaande prospectus van internaat O.L. Vrouw ter Duinen.Bart Verhoeven stuurde ons deze nota uit 1968, die een duidelijk inkijkje geeft in de kosten.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (81)

Louis Nijhof zei op 15 maart 2018 om 09:39 uur

..ja , ik heb ook op " Ossendrecht ", gezeten, 1960 , en ben zeer benieuwd wat er van de andere jongens is geworden, het was een bijzondere tijd , mar dat zullen ze allemaal wel zeggen , neem ik aan

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 15 maart 2018 om 11:42 uur

Dank voor je reactie, Louis. Ik hoop voor je dat er nog meer personen gaan reageren. Wil je hier nog herinneringen delen met de lezers?

louis nijhof zei op 15 maart 2018 om 14:23 uur

....wil ik best , maar dan moet ik ze me wel kunnen herinneren , ik zat er 1in 1959 tot......maar misschien hebben de andere personen wel totaal andere gedachten over die tijd ,....dat zou ook nog kunnen , natuurlijk.....we wachten af...

Ad Mekes zei op 16 maart 2018 om 19:53 uur

Ik zat in Ossendrecht in de jaren 1959 - 1960
Afdeling Timmeren

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 19 maart 2018 om 09:42 uur

Dank voor je reactie, Ad. Heb jij nog speciale herinneringen aan die tijd?

Ad Mekes zei op 19 maart 2018 om 11:45 uur

Hallo Louis.
Jij moet er in dezelfde periode hebben gezeten als ik.
Welke richting deed jij en wie kan je, je er nog van herinneren

Ad Mekes zei op 19 maart 2018 om 11:46 uur

Hallo Annemarie,

Wat is jou betrokkenheid bij het internaat

Louis Nijhof zei op 19 maart 2018 om 22:05 uur

hayyyy Ad hallo zeg , ik zat op de metaal afd in de zelfde tijd als jij , en ook kan ik je naam nog herinneren, niet dat er byzonder contact was , maar je naam klinkt me zeer bekend ik heb naa=derhand nog met verschillende personen kort contact gehad maar daar is het bij gebleven , en , helaas , ook enkEle zijn al overleden , we worden allemaal een stuk(je ) ouder he ? Ik rij graag motor , en als het zo eens uitkomt , knal ik zomaar eens naar Huybergen om br, Reginald de hand te drukken . bakkie koffie , en weer terug en natuurlijk even over de begraafplaats , v/d broeders want ook daar kom je enkele bekende namen tegen tot zover dus...hou je goed ! ! gr. Louis

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 20 maart 2018 om 09:29 uur

Hallo Ad, het BHIC hecht veel waarde aan het vastleggen van herinneringen die mensen hebben aan het maatschappelijk leven, op welk terrein dan ook. Dat is geschiedenis die je niet in boekjes kunt vinden. Bij het blauwe balkje naast mijn naam staat BHIC, ik reageer daarom namens het BHIC.

Ad Mekes zei op 20 maart 2018 om 09:31 uur

Hallo Louis,
Leuk een reactie van je te krijgen.
Ik heb nog wel met enkele mensen contact, zoals, Frans van Gils, Hans-Peter Mouwen, Wim van Kaam en Frans Hectors.
Een paar jaar geleden was er een reünie.
Ben jij daar ook geweest ?
Ik hoop dat er nog anderen zijn die reageren.
Groeten ,
Ad

Ad Mekes zei op 20 maart 2018 om 09:34 uur

Hallo Annemarie,
Ik ben laatst nog bij BHIC geweest i.v.m. enkele dossiers betreffende mijn vader en schoonvader.
Binnen niet al te lange tijd zal ik er weer naar toe moeten voor gegevens over mijn moeder en schoonmoeder
Groeten,
Ad

louis nijhof zei op 20 maart 2018 om 09:48 uur

...nee , helaas , ik had me wel opgegeven , maar er later helemaal niks meer van gehoord.....wel jammer ....tja ik heb nog goed contact gehad met Slify Kaak ( RIP ) ook Willy Oelen, nog eens gesproken , nog eens op bezoek gewest bij Leo Lancee en met Cees v Sante contact gehad via Facebook. en Toon Henke heeft ons ook verlaten.......tja , we worden toch ouder , het is alweer zo,n 50 jaar geleden , en de werld draait gewoon door ....gr. Louis

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 20 maart 2018 om 11:14 uur

Je bent welkom in de studiezaal, Ad!

jan van Campenhout zei op 30 april 2018 om 18:16 uur

Hallo ik heb in het schooljaar 1967 1968 op het internaat in Ossendrecht gezeten. Daar heb ik slechte herinneringen aan over gehouden. We sliepen met 10 man in een ``kleine`` slaapzaal en daar werd nog al een wat gepraat als het licht uit was en dat werd door de pater niet getolereerd ik en mijn slaapmaten werden nogal eens uit bed gehaald en moesten in de gang op onze knieën zitten voor een uur of wat ook zijn we met zijn alle een voor een naar kelder gaan daar werd je dan geslagen en dan moesten we weer naar bed. Nee voor mij was het geen fijne tijd. Namen herinner ik me niet meer ik weet alleen dat een jongen uit Zundert kwam en goed kon biljarten.

Ad Mekes zei op 30 april 2018 om 18:36 uur

Het spijt mij echt , maar ik heb twijfels aan de herinneringen van Jan van Campenhout. Ik zelf zat er in de jaren 1959 - 1960 en wij hebben niets van dit soort excessen meegemaakt.
Overigens waren het geen paters maar Broeders.
In de tijd waar Jan over spreekt was Br. Reginald directeur en ik kan eenieder verzekeren dat als deze toestanden zich hadden voorgedaan er onmiddellijk was ingegrepen

louis zei op 30 april 2018 om 20:59 uur

...inderdaad, inonze tijd waren er ook wel een paar "vreemde " broeders, zoals da aalmoesenier., maar ook ik ben er van overtuigd dat .br Reginald geen exessen had ge tollereerd als het hem bekend zou zijn.....

theo geerts zei op 16 augustus 2018 om 20:33 uur

ik ben er ook geweest 4 jaar was en super mooie tijd denk er nog vaak aan terug
fijne tijd

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 17 augustus 2018 om 12:08 uur

Bedankt voor je reactie Theo. Leuk om te lezen dat je er zo'n mooie tijd hebt gehad. Zijn er nog dingen die je je specifiek kunt herinneren?

gerard zei op 30 september 2018 om 22:05 uur

ik ben er geweest in 1967 - 1970
ik heb nog wat foto's

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 oktober 2018 om 09:45 uur

O, dat is bijzonder Gerard! Zou je die naar ons willen mailen via info@bhic.nl? Dan zetten we bij dit verhaal, als je dat goed vindt.

Rietdijk zei op 28 december 2018 om 13:03 uur

Hallo iedereen ik ben Roberto Rietdijk .
Ik heb er gezeten van 1980 tot 1982 en heb de dolgelukkige sluiting mee gemaakt
Daarvoor heb ik een rot tijd meegemaakt en soms leuke tijden .
Maar ik kan me alles nog duidelijk voor de geest halen het restaurant de school de abdij en de slaapzaal .
Ik zelf heb gezeten aan de laatste nieuwbouw in 1974 als je voor de abdij staat links bij de tennisbaan en vlakbij het restaurant
Grtjs
Nog iemand uit deze tijd

Ad Mekes zei op 29 december 2018 om 12:07 uur

Ik ben vooral benieuwd naar mannen die er in je jaren 1959 - 1960 zaten

Gr.
Ad Mekes

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 2 januari 2019 om 20:25 uur

Ik hoop Ad, dat er mensen reageren op je oproep. Mochten we kunnen helpen bij het uitwisselen van e-mailadressen, dan horen we dat graag van je.

Engelbert Hendrix zei op 10 maart 2019 om 21:37 uur

Hier heb ik gezeten van 1955 tot 1958 als leerling elektro. Graag wil ik hier t.z.t. verder op ingaan.

Piet van Kaam zei op 11 maart 2019 om 09:38 uur

Ik heb twee reünies bezocht in 2011. Een grote waar honderden oud leerlingen op af kwamen en een kleine ter gelegenheid van het bezoek van Frans Hectors vanuit New Zealand. Broeder Reginald was bij de laatste aanwezig. Ad Mekes heeft me nog een mooi verslag toegestuurd. Twee van mijn broers waren ook aanwezig beiden zaten als leerling en intern op de VolksAbdij. Ik ging er alleen naar school en woonde op Juvenaat St. Frans in Huijbergen. Onder in de gewelven van de VoksAbdij volgde ik de opleiding tot Brood - en Banket bakker.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 maart 2019 om 10:43 uur

@Engelbert: we staan te allen tijde open voor je verhaal!

@Piet: Bedankt voor je berichtje. In welke jaren heb je het juvenaat bezocht?

Bart Verhoeven zei op 11 maart 2019 om 11:24 uur

Ik heb er ook 3 jaar gezeten vanaf juni 1966 tot aug 69 internaat en school het mooiste vond ik altijd snachts zwemmen in de vijver
via de nooduitgang van de slaapzaal naar beneden

Piet van Kaam zei op 11 maart 2019 om 11:28 uur

Ik heb van 1963 tot 1966 op het Juvenaat gezeten en dus ook op OLV ter Duinen. Ik heb alleen maar goede herinneringen aan de school en zijdelings het internaat OLV ter Duinen omdat twee van mijn broers daar al eerder op zaten.

bart verhoeven zei op 11 maart 2019 om 11:31 uur

ik zal binnenkort een mooi verhaal sturen gr Bart uit Ravenstein

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 maart 2019 om 11:47 uur

Bedankt voor jullie berichtjes, Piet en Bart. En Bart, we zijn heel benieuwd naar de nachtelijke zwempartijen (en andere wetenswaardigheden uit die tijd).

Jozef Lenders zei op 11 maart 2019 om 15:41 uur

Ik heb op het internaat gezeten in de jaren 1959-1960 en volgde de opleiding brood en banketbakker.Heb daar een goede tijd gehad.
Ben daar voor een paar jaar geleden nog eens terug geweest en er was veel veranderd

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 maart 2019 om 15:55 uur

Goed te horen, Jozef. Was het wel leuk voor je om alles weer eens terug te zien, of was er zoveel veranderd dat je niet veel herkende?

Ad Mekes zei op 11 maart 2019 om 16:05 uur

Ook ik heb in de jaren 1959 en 1960 op het internaat gezeten.
De naam Jozef Lenders zegt me op dit moment niets.
Waarschijnlijk uit een andere groep.
De broers van Piet van kaam ken ik wel.
Ik heb nog steeds contact met Wim van Kaam ., Hans-Peter mouwen, Frans Hectors en Frans van Gils.
Ook de familie Waegemaekers , Dhr. Waegemaekers was dircteur van de school , ken ik goed . Ik ben met zijn dochter getrouwd.

Bart Verhoeven zei op 11 maart 2019 om 19:52 uur

Wat Jan van Campenhout schrijft dat heb ik nooit gehoord en gemerkt
ik geloof ook niet dat dat gebeurde
De broeders die daar voor ons zorgde waren lieve mensen vooral Dino de ziekenbroeder
De directeur die noemde wij de rooie dat was niet zoon schatje

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 maart 2019 om 21:22 uur

Bedankt voor je berichtje, Ad, en wat leuk dat je die contacten allemaal onderhoudt! En het contact met de directeur van de school is vast ook goed geweest ;)

Ook jij dank voor je reactie, Bart. We komen het vaker tegen hoor, dat mensen heel uiteenlopende herinneringen hebben aan hetzelfde instituut. Het is vaak afhankelijk van de tijd waarin je er bent geweest, of van de groep, of net van degene die op dat moment de scepter zwaaide.

Dé waarheid bestaat niet, wij willen graag openstaan voor alle verhalen; positief of negatief. Voor ieders reactie hebben we evenveel respect, en we waarderen het zeer als iedereen met consideratie op de ander reageert.

Het is goed te lezen dat je zelf zulke prettige herinneringen hebt aan de broeders.

Engelbert Hendrix zei op 12 maart 2019 om 21:19 uur

Dhr. Waegemaekers is in mijn tijd directeur geworden.
Dhr. Waegemaekers had ook een auto. Deze mochten wij om beurten zaterdags tijdens de praktijkles wassen en schoonmaken etc.
Er was nog een leraar met een auto kwam en een had een motor. De rest van de leraren kwam per fiets.


Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 13 maart 2019 om 09:19 uur

@Engelbert: bedankt voor je reactie! Dat had de directeur goed voor elkaar zeg : ) Kan me voorstellen dat het ook wel leuk was om samen met de andere jongens met zo'n auto aan de slag te gaan.

Cas mutsaers zei op 19 maart 2019 om 17:36 uur

Ik zat er op van 1952 Tot 1955 als smid machine bankwerker in onze werkplaats hadden we 2 smidsvuren 2 draaibanken waarvan 1van de Marchall hulp en een zaagmachine en een boormachine en autogenisch las apperatuur en een elektrisch las karretje van de firma smid uit Nijmegen .Het gas om te lassen maakten wij van casbit . Ik vergat haast te vermeden dat onze leeraar de heer van Opstal was en al onze steeksleutels door ons gesmeed waren van de tracks van de tanks de stukken rupsbanden werden in het vuur gelegd en dan kon de as er uit gehaald worden een van dit staal werd het gereedschap gesmeed .De andere lessen werden ge geven in de brakken van de oude werkverschaffing .Wij mochten 4 keer per jaar naar huis en de familie moest de was zelf doen en elke 14 dagen kregen we weer een schone was en zakgeld Max 2,50 la van thuis .Dit werd door de knecht van Biduinenhof gebracht per muilezel en kar.Wat er ook gebeurde door de zieken verpleger is iets om niet op te schrijven .hij werd ontmaskerd door een jongen van z.g foute onders.Beide moesten de school verlaten ,wat ik onredelijk vond.Ik was niet de gemakkelijkste en moest op de zaal bij pa Heeren slapen ,die was een oude priester student als wij om 21.00 moesten gaan slapen liep hij te brieveren metdebijbel .maar vaak kreeg hij aanvallen dan ging zijn tong uit zijn mond en maakten met zijn handen een gebaar om bang van te worden .maar ja ik was. Niet de gemakkelijkste .Ik had een kristal ontvanger gebouwd in een zeepdoos en als antennes werd de bedspieraal gebruikt geweldig ! .zondags hadden wij verplicht wandelen en werd de buurt rond Ossendrecht verkend.De excursies waren altijd geweldig naar de munutie fabriek Ozio ,werkplaats spoorwegen in Tilburg ,Aviolanda de reparatie afdeling van vliegtuigen .E55 in Antwerpen ,Rotterdam havens.Ik kan me ook nog een gedeelte van de leiding herinneren ,,Jansen administratie,Montee leiding ,Pa Heeren.Tilanus leiding ,meester X leiding en ziekenboeg en verbandkamer ,De Verande rector en huishoudster X ,keuken 2 man.Hierbij wat gegevens van Onze Lievevrouw ter duin.eventueel kunnen er nog foto,s komen .

Henk van Terheijden zei op 19 maart 2019 om 19:25 uur

Ik heb van 1973 tot 1977 op het internaat gezeten en heb daar een geweldige tijd gehad
Ik deed daar de opleiding brood/banket

Arnold Wouters zei op 20 maart 2019 om 08:36 uur

Hallo allemaal,
Ik heb ook op dit internaat gezeten en wel van 1970 t/m 1974.
Ik volgde op school de LTS TTO opleiding. we kregen er metaal en elektro. De directeur vh internaat heette Broeder Franken. Onze leiding bestond uit twee broeders :broeder Winfridus, en broeder Pascalis.
Verder nog burger leiding zoals, meneer Rovers, Meneer Goverden, meneer Huybrechts meneer Peeters. en nog anderen. We sliepen op slaapzalen en aten in de eetzalen bij de keuken, een apart gebouw. Er was een zekere structuur , alles op een bepaalde tijd. Elke avond studie uren, onder begeleiding van een leider of broeder.Er werd ook veel georganiseerd zoals bosspel,voetbaltoernooien,zwemmen,dansles,uitstapjesfietscross etc.
Enkele jaren terug hebben we nog een reünie gehouden met enkele jongens en leiders van toen. Iedereen had wat foto's meegebracht op USB stick, die we via een beamer bekeken.Ook hadden enkele leiders nog anecdotes van toen. We hebben een rondwandeling gedaan door de gebouwen en omgeving, het was leuk en toch wat emotioneel . Ik woonde er vaak drie weken en ging dan een weekend naar huis.In het begin veel heimwee, maar daarna was het mijn tweede huis.Ik heb er veel geleerd, en vond het een mooie tijd. Gr. Arnold.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 maart 2019 om 10:54 uur

Bedankt voor jullie reacties, Cas, Henk en Arnold. Bijzonder om te lezen hoe jullie die tijd van toen nu weer opnieuw in herinnering roepen. Met alle nare en alle mooie gebeurtenissen.

En Cas, mocht je nog foto's hebben die je met ons wil delen; je mag ze sturen naar info@bhic.nl ovv Internaat O.L. Vrouw ter Duinen in Ossendrecht
Dan zetten we de foto's hierbij.

Veel dank allen voor jullie bijdragen!

Cas Mutsaers zei op 24 maart 2019 om 14:42 uur

Mij werd verzocht om nog wat foto,s op te sturen als ik er meer kan vinden komen ze nog,ik heb me vergist het was rector De Grauw en zijn huishoudster mevr De Verande zus van de aal. Die in Korea door onder een lijk te kruipen het er levend van af gebracht had .In de oude school was nog een schaafbank die ik vergeten had.In 1955 gingen we naar de nieuwe school met de directeur Wagenmakers .Uit de hele omgeving kwamen ze naar deze school en van de externe kochten wij de heerlijk Belgische chocolade .

Engelbert Hendrix zei op 24 maart 2019 om 18:05 uur

Ossendrecht O.L.Vrouw ter Duinen. 1955 – 1958.

Op de school zaten +/- 100 leerlingen van het internaat en +/- 100 externen. Leerlingen uit de directe omgeving. Ik volgde de opleiding elektro fijn bankwerken. Mijn klassenleraar was meneer de Vetter.
Het schoolgebouw was nieuw. Er waren 5 afdelingen. Elektro fijn bankwerken, timmeren, machine bankwerken, schilderen en bakken.
De schilders hadden hun praktijklokaal in een oude versleten barak en de bakkers de bakkerij op het internaat nabij de zwemvijver.
Er was ook een natuurkunde lokaal. In het lokaal stonden tafels met aansluitingen voor o.a. elektra gas. Maar deze waren niet aangesloten. Achter in het lokaal over de volle breedte stond een kast met glaswand waar bijna niets in stond. Alleen een potje kwik een ampèremeter en een voltmeter. Als je deze voltmeter op de netstroom 220 volt aansloot ging de wijzer niet op 220 volt staan, maar iets voorbij de 0. Maar je kon laten zien dat er toch iets gebeurde op de wijzerplaat. De natuurkunde les kreeg van mij dan ook een vette 0.
Onze schooldirecteur meneer Waegemaekers kwam met een luxe auto. Een paar leerlingen uit klas elektro die zaterdagmorgen praktijkles hadden mochten zijn auto poetsen.
Er was een leraar meer die met een auto en 1 kwam met een motor. De rest van de leraren kwamen met de fiets.


Internaat.

Op het internaat verbleven +/- 100 leerlingen.
Er waren 4 groepen. 2 groepen junioren van 12 tot 15 jaar en 2 groepen senioren 15 jr. en ouder.
Er waren 2 eetzalen met tafels van 8 personen. Hoofdgebouw zaal links en rechts
Er waren slaapzalen. Boven de eetzalen (junioren) en in een ander gebouw (senioren).
De leiding van het internaat bestond uit leken. Wel hadden we een rector (priester)
Directeur was Marinus Heeren. We noemden hem pa Heeren.
Er was ook een priester. Rector de Grauw. Hij had een persoonlijke huishoudster in dienst.
De rector was de enige op het internaat die een auto bezat. Een Citroën Traction.
Van meneer Tilanus kregen we in de kapel zangles.
Meneer Montee was groepsleider en werkte misdienaars in.
Wij waren ook om de beurt voor zover mogelijk 2 weken misdienaar.
Er werkten ook 2 oudere vrijgezelle mannen die zorgden o.a. voor de groenten en de geschilde piepers. Dat waren Nol en Piet.
In de keuken werkte mejuffrouw Van Vroonhoven. Zei was onze kokkin.
Ook deed ze voor ons licht verstelwerk zoals knopen aan naaien en kleine kleding reparaties. In de keuken werkte nog een paar meisjes van buiten.
Al het vast personeel hadden hun verblijven boven de recreatiezalen links van de kapel.
Bij het internaat was een boerderij de thuisbasis van de ezelkar.
Van hieruit werden groenten fruit en melk etc. aangevoerd.


Het kostgeld was per jaar +/- Fl. 950,00. Wel werd er nog een vrijwillige bijdrage gevraagd.
De junioren mochten niet roken.
De senioren mochten op woensdagavond , zaterdagavond en op zondag roken.

We gingen alleen met de vakantie naar huis. In 1957 viel Pasen pas op 21 april. Dus van de Kerst vakantie tot Pasen was toch een lange tijd. En niet naar huis.
Als periode tussen twee vakanties lang duurde kreeg je wel eens bezoek van het thuisfront.
Voor we met vakantie gingen vroeg pa Heeren van iedereen hoe de reis ging verlopen.
Op de dag van vertrek deelde hij aan iedereen de treinkaartjes en evt. reisgeld uit.
Het waren jongens uit het hele land. Tot en met Groningen en Friesland.


Dagindeling.

06.30 Opstaan wassen en aankleden in stilte
07.00 naar de kapel voor morgengebed en H.Mis
Daarna naar de eetzaal voor het ontbijt.
08.20 u. naar de school
Tot 12.00 u. les.
12.15 u. lunch.
Tussen de middag vrij tot 13.20 u.
13.30 u. naar school.
na schooltijd vrij
17.00 u. avondeten.
18.00 u. rozenhoedje bidden. In de zomer wandelend door de bossen en in de winter in de kapel.
18.30 u. studeren en huiswerk maken in de recreatiezaal
19.45 u. vrij. In de zomer buiten, in de winter in de recreatiezaal.
Buiten spel, binnen biljarten, sjoelbakken, mens erger je niet, monopolie etc.
20.45 u. Avondgebed bidden en het Save Regina zingen in de kapel.
21.00 u. Bedtijd voor de junioren. Vanaf nu stilte tot de volgende morgen ontbijt.
21.15 u. ?? Bedtijd voor de senioren. Vanaf nu stilte tot de volgende morgen ontbijt.
Zondag mochten we uitslapen.
07.00 opstaan. Dan naar de kapel te communie. ontbijt en om +/- 10.00 Hoogmis (gezongen).
Het komt er op neer dat we door de week 3 x en zondags 5 maal een bezoek aan de kapel brachten.
Er was ook een klokkenluier. Via het luiden van de klok kregen we signaal voor het aantreden. Een soort appél. Dit kon zijn voor eten, school, kapel, etc.

Zaterdagmiddag en woensdagmiddag spellenmiddag o.a. voetbal volleybal.
Zondags s ’middags onder geleide wandelen , fietsen, of knutselen. Er werd van alles geknutseld. Maar heel erg in trek was de kristalontvanger met koptelefoon . Die bestelde we bij Maxwell in Helden Panningen en koste maar een gulden of vijf aan onderdelen. Hiermee kon je naar de radio luisteren. Dit gebeurde meestal op de slaapzaal laat in de avond als de leider niet meer rondwandelde. Je had hier n.l. geen batterij voor nodig.

Senioren mochten in groepjes van 4 vrij wandelen,
In Ossendrecht was een café waar we niet mochten komen. Dat was een “slecht” café werd ons verteld.
In Hoogerheide in een bepaalde straat mochten we absoluut niet komen. Daar was een meisjes kostschool.

Zaterdag was het zakgeld innen. Dan stonden we in de rij om ieder Fl. 0,50 te ontvangen.
Dit geld mochten we vrij uitgeven. Maar ook niet meer. Als we zondags gingen wandelen of fietsen gingen we vaak even bij o.a. café Jagersrust op de Putseweg langs. Daar kochten we voor wel Fl. 1,50 aan snoepgoed en koekjes.
We kregen n.l. zelf ook af en toe via de waszak wat geld van thuis.
Dan kochten we snoep voor de hele week. Zondagsavonds in bed ging het laatste stuk snoepgoed de mond in en dan zat je de rest van de week zonder.

In de zomer als het erg warm was mochten we in de zwemvijver zwemmen. Het omkleden gebeurde in de bosjes en achter de struiken zodat niemand je zag.
Als je slaagde voor de zwemproef mocht je in het diepe. Dus schoolslag rugslag en watertrappelen. Ik kon zwemmen als een vis en zwom thuis in de Maas. Een rivier met veel scheepvaart.
Voor de zwemproef ben ik gezakt. Schoolslag en rugslag ging goed, maar watertrappelen dat ging niet. Nooit van gehoord. Dus mocht ik bij de rest achter de lijn.
Als we uit het water moesten doken we weer achter de bosjes om ons af te drogen en aan te kleden. Het probleem was dat je in het mulle zand stond. Dat hield dus in dat je een hoeveelheid zand in je kleding meenam.


S ’morgens om 06.00 werden we wakker van de sirene van vliegbasis Woensdrecht.
Dan mochten we nog een half uur blijven liggen. Slapen deed je met een pyjama aan. Als het erg warm was ging je met de pyjama aan in bed en onder dekens deed je de pyjama weer uit. De leiders bleven n.l. nog een half uur rond lopen.
Als de sirene s ’morgens weer ging deed je pyjama weer aan en als om 06.30 de leiders je kwamen wekken kwam je netjes in je pyjama uit bed.

Vrijdagavond tijdens de studie uren was het douchen. Je ging deels ontkleed voor de douche staan. Op het fluitcommando van pa Heeren moest iedereen in de douches de kranen sluiten en zo snel mogelijk uit de douche komen. Daarna mochten wij er in. Op het fluitcommando mochten de kranen open. Daarna snel douchen tot het volgende fluitsignaal, (+/- 5 minuten) afdrogen, schoon ondergoed aan en er weer uit. Ja dat wel. Prompt elke week schoon ondergoed aan.
De vuile was deden we in de waszak.
Maandagmorgen werden alle waszakken verzameld en op een wagen geladen. De waszakken werden dan naar huis gestuurd waar mijn moeder als de weerlicht aan de gang moest omdat de waszak zaterdag weer met schoon goed terug moest zijn. De waszakken werden op een wagen met muilezel naar het Postkantoor in Ossendrecht gebracht en vandaar verstuurd. Vrijdag kwam alles op de zelfde manier weer retour.


Of ik het leuk vond op kostschool. Nee dat niet, maar je had geen keus. Gelukkig heb ik nooit heimwee gehad.Ossendrecht O.L.Vrouw ter Duinen. 1955 – 1958.

Op de school zaten +/- 100 leerlingen van het internaat en +/- 100 externen. Leerlingen uit de directe omgeving. Ik volgde de opleiding elektro fijn bankwerken. Mijn klassenleraar was meneer de Vetter.
Het schoolgebouw was nieuw. Er waren 5 afdelingen. Elektro fijn bankwerken, timmeren, machine bankwerken, schilderen en bakken.
De schilders hadden hun praktijklokaal in een oude versleten barak en de bakkers de bakkerij op het internaat nabij de zwemvijver.
Er was ook een natuurkunde lokaal. In het lokaal stonden tafels met aansluitingen voor o.a. elektra gas. Maar deze waren niet aangesloten. Achter in het lokaal over de volle breedte stond een kast met glaswand waar bijna niets in stond. Alleen een potje kwik een ampèremeter en een voltmeter. Als je deze voltmeter op de netstroom 220 volt aansloot ging de wijzer niet op 220 volt staan, maar iets voorbij de 0. Maar je kon laten zien dat er toch iets gebeurde op de wijzerplaat. De natuurkunde les kreeg van mij dan ook een vette 0.
Onze schooldirecteur meneer Waegemaekers kwam met een luxe auto. Een paar leerlingen uit klas elektro die zaterdagmorgen praktijkles hadden mochten zijn auto poetsen.
Er was een leraar meer die met een auto en 1 kwam met een motor. De rest van de leraren kwamen met de fiets.


Internaat.

Op het internaat verbleven +/- 100 leerlingen.
Er waren 4 groepen. 2 groepen junioren van 12 tot 15 jaar en 2 groepen senioren 15 jr. en ouder.
Er waren 2 eetzalen met tafels van 8 personen. Hoofdgebouw zaal links en rechts
Er waren slaapzalen. Boven de eetzalen (junioren) en in een ander gebouw (senioren).
De leiding van het internaat bestond uit leken. Wel hadden we een rector (priester)
Directeur was Marinus Heeren. We noemden hem pa Heeren.
Er was ook een priester. Rector de Grauw. Hij had een persoonlijke huishoudster in dienst.
De rector was de enige op het internaat die een auto bezat. Een Citroën Traction.
Van meneer Tilanus kregen we in de kapel zangles.
Meneer Montee was groepsleider en werkte misdienaars in.
Wij waren ook om de beurt voor zover mogelijk 2 weken misdienaar.
Er werkten ook 2 oudere vrijgezelle mannen die zorgden o.a. voor de groenten en de geschilde piepers. Dat waren Nol en Piet.
In de keuken werkte mejuffrouw Van Vroonhoven. Zei was onze kokkin.
Ook deed ze voor ons licht verstelwerk zoals knopen aan naaien en kleine kleding reparaties. In de keuken werkte nog een paar meisjes van buiten.
Al het vast personeel hadden hun verblijven boven de recreatiezalen links van de kapel.
Bij het internaat was een boerderij de thuisbasis van de ezelkar.
Van hieruit werden groenten fruit en melk etc. aangevoerd.


Het kostgeld was per jaar +/- Fl. 950,00. Wel werd er nog een vrijwillige bijdrage gevraagd.
De junioren mochten niet roken.
De senioren mochten op woensdagavond , zaterdagavond en op zondag roken.

We gingen alleen met de vakantie naar huis. In 1957 viel Pasen pas op 21 april. Dus van de Kerst vakantie tot Pasen was toch een lange tijd. En niet naar huis.
Als periode tussen twee vakanties lang duurde kreeg je wel eens bezoek van het thuisfront.
Voor we met vakantie gingen vroeg pa Heeren van iedereen hoe de reis ging verlopen.
Op de dag van vertrek deelde hij aan iedereen de treinkaartjes en evt. reisgeld uit.
Het waren jongens uit het hele land. Tot en met Groningen en Friesland.


Dagindeling.

06.30 Opstaan wassen en aankleden in stilte
07.00 naar de kapel voor morgengebed en H.Mis
Daarna naar de eetzaal voor het ontbijt.
08.20 u. naar de school
Tot 12.00 u. les.
12.15 u. lunch.
Tussen de middag vrij tot 13.20 u.
13.30 u. naar school.
na schooltijd vrij
17.00 u. avondeten.
18.00 u. rozenhoedje bidden. In de zomer wandelend door de bossen en in de winter in de kapel.
18.30 u. studeren en huiswerk maken in de recreatiezaal
19.45 u. vrij. In de zomer buiten, in de winter in de recreatiezaal.
Buiten spel, binnen biljarten, sjoelbakken, mens erger je niet, monopolie etc.
20.45 u. Avondgebed bidden en het Save Regina zingen in de kapel.
21.00 u. Bedtijd voor de junioren. Vanaf nu stilte tot de volgende morgen ontbijt.
21.15 u. ?? Bedtijd voor de senioren. Vanaf nu stilte tot de volgende morgen ontbijt.
Zondag mochten we uitslapen.
07.00 opstaan. Dan naar de kapel te communie. ontbijt en om +/- 10.00 Hoogmis (gezongen).
Het komt er op neer dat we door de week 3 x en zondags 5 maal een bezoek aan de kapel brachten.
Er was ook een klokkenluier. Via het luiden van de klok kregen we signaal voor het aantreden. Een soort appél. Dit kon zijn voor eten, school, kapel, etc.

Zaterdagmiddag en woensdagmiddag spellenmiddag o.a. voetbal volleybal.
Zondags s ’middags onder geleide wandelen , fietsen, of knutselen. Er werd van alles geknutseld. Maar heel erg in trek was de kristalontvanger met koptelefoon . Die bestelde we bij Maxwell in Helden Panningen en koste maar een gulden of vijf aan onderdelen. Hiermee kon je naar de radio luisteren. Dit gebeurde meestal op de slaapzaal laat in de avond als de leider niet meer rondwandelde. Je had hier n.l. geen batterij voor nodig.

Senioren mochten in groepjes van 4 vrij wandelen,
In Ossendrecht was een café waar we niet mochten komen. Dat was een “slecht” café werd ons verteld.
In Hoogerheide in een bepaalde straat mochten we absoluut niet komen. Daar was een meisjes kostschool.

Zaterdag was het zakgeld innen. Dan stonden we in de rij om ieder Fl. 0,50 te ontvangen.
Dit geld mochten we vrij uitgeven. Maar ook niet meer. Als we zondags gingen wandelen of fietsen gingen we vaak even bij o.a. café Jagersrust op de Putseweg langs. Daar kochten we voor wel Fl. 1,50 aan snoepgoed en koekjes.
We kregen n.l. zelf ook af en toe via de waszak wat geld van thuis.
Dan kochten we snoep voor de hele week. Zondagsavonds in bed ging het laatste stuk snoepgoed de mond in en dan zat je de rest van de week zonder.

In de zomer als het erg warm was mochten we in de zwemvijver zwemmen. Het omkleden gebeurde in de bosjes en achter de struiken zodat niemand je zag.
Als je slaagde voor de zwemproef mocht je in het diepe. Dus schoolslag rugslag en watertrappelen. Ik kon zwemmen als een vis en zwom thuis in de Maas. Een rivier met veel scheepvaart.
Voor de zwemproef ben ik gezakt. Schoolslag en rugslag ging goed, maar watertrappelen dat ging niet. Nooit van gehoord. Dus mocht ik bij de rest achter de lijn.
Als we uit het water moesten doken we weer achter de bosjes om ons af te drogen en aan te kleden. Het probleem was dat je in het mulle zand stond. Dat hield dus in dat je een hoeveelheid zand in je kleding meenam.


S ’morgens om 06.00 werden we wakker van de sirene van vliegbasis Woensdrecht.
Dan mochten we nog een half uur blijven liggen. Slapen deed je met een pyjama aan. Als het erg warm was ging je met de pyjama aan in bed en onder dekens deed je de pyjama weer uit. De leiders bleven n.l. nog een half uur rond lopen.
Als de sirene s ’morgens weer ging deed je pyjama weer aan en als om 06.30 de leiders je kwamen wekken kwam je netjes in je pyjama uit bed.

Vrijdagavond tijdens de studie uren was het douchen. Je ging deels ontkleed voor de douche staan. Op het fluitcommando van pa Heeren moest iedereen in de douches de kranen sluiten en zo snel mogelijk uit de douche komen. Daarna mochten wij er in. Op het fluitcommando mochten de kranen open. Daarna snel douchen tot het volgende fluitsignaal, (+/- 5 minuten) afdrogen, schoon ondergoed aan en er weer uit. Ja dat wel. Prompt elke week schoon ondergoed aan.
De vuile was deden we in de waszak.
Maandagmorgen werden alle waszakken verzameld en op een wagen geladen. De waszakken werden dan naar huis gestuurd waar mijn moeder als de weerlicht aan de gang moest omdat de waszak zaterdag weer met schoon goed terug moest zijn. De waszakken werden op een wagen met muilezel naar het Postkantoor in Ossendrecht gebracht en vandaar verstuurd. Vrijdag kwam alles op de zelfde manier weer retour.


Of ik het leuk vond op kostschool. Nee dat niet, maar je had geen keus. Gelukkig heb ik nooit heimwee gehad.

Cas mutsaers zei op 24 maart 2019 om 18:57 uur

Geweldig goed opgeschreven het klopt .ik heb de eerste gedeelte van mijn opleiding nog in die oude brakken en het gebouwtje van de smederij en timmerwerkplaasts gehad ,daar stond boven het smidsvuur Een smid is een vent waar pit in zit ,met grote letters op de afzuigkap ,ik ben het vak ook mijn hele leven trouw gebleven .,gezel en meester geworden.

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 25 maart 2019 om 13:57 uur

@Engelbert: wat een prachtbijdrage zeg! Met veel plezier gelezen. Ondanks dat het toch alweer een tijdje geleden is, staat alles staat je nog heel helder voor de geest. Komt ook wel door al die routine, denk ik? Dan kun je alles voor de rest van je leven dromen, kan ik me voorstellen.. Dat levert dan wel weer allerlei mooie details en anekdotes op, zoals over die zwemproef. Wel lullig dat je dan op watertrappelen zakt, terwijl je voor je plezier - maar inderdaad niet zonder gevaar - in de Maas rondzwemt : ) Die dagindeling zal ook andere oud-leerlingen nog wel in het geheugen gegrift staan, dank!.

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 25 maart 2019 om 14:11 uur

@Cas: mooie leuze : ) Je verblijf bij de broeders in Ossendrecht is via dat vak dus echt een deel van je leven gebleven. Leuk om te lezen dat de reacties hier weer allemaal herinneringen bij je oproepen! Bedankt voor je bericht

Engelbert Hendrix zei op 25 maart 2019 om 16:37 uur

Dag Cas,
Het oude smederijgebouw was onze knutselruimte. Dit werd alleen gebruikt op zondag.
Het laatste lokaal van deze barak was de ruimte waar we de schooltassen bewaarden. De schilders zaten midden in de barak bij meneer Blijenberg. Ik weet nog dat de schilders het altijd druk hadden met allerlei soorten en vormen van letters schilderen. Reclameteksten was toen nog allemaal handwerk.

cas mutsaers zei op 26 maart 2019 om 08:37 uur

Wij kregen bij de meneer Blijenberg .ook hand en technisch schetsen .En daarnaast zat een ouder vriendje (Hoogeveen van de JAP motoren)met al zijn vogels dat vonden we mooi .In het allerlaatste gedeelte van die brak was ons waslokaal met van die grote zinken bakken volgens mij nog van de werkverschaffing.

Adrie Lijs zei op 26 maart 2019 om 09:52 uur

Hallo allemaal,
Toevallig zag ik op de site van BN de Stem de reportage over kostscholen in Brabant. Ik heb ook op het internaat van OLVr. ter Duinen gezeten in de jaren 1969 en 1970.
Ik zat toen in de basisklas en in het 2e jaar in de metaalklas. Deze was verplicht omdat ik naar electro wilde gaan doen.
Bij het lezen van de ervaringen van Engelbert Hendrix, waren er veel herkenningspunten, alleen hoefden we toen niet meer naar de kapel en verplicht op vaste tijden bidden.
Het kostgeld was intussen verhoogt naar ruim Fl. 2000,--
Veelal zaten op het internaat kinderen van een kermisexploitant of schipperskinderen (wat mij bijstaat).
Qua broeders kan ik mij alleen nog broeder Winfridus herrinneren.
Eerst sliep ik boven de eetzaal, later in het aangebouwde gedeelte aan de overkant.
Natuurlijk werd er wel eens "keet getrapt" in de avonduren of vond er een kussengevecht plaats.
Wel werd er altijd mijn een schuin oog naar de deur gekeken -of er niemand aankwam-.
Soms werden we betrapt en dan volgde een reprimande, maar er werd nooit geslagen.
Na een waarschuwing wensten ze je een welterusten en sliepen we rustig in.
Ik weet nog dat ik iedere zondagavond terug gebracht werd door mijn ouders en dat ik mij in een soort noodgebouw mij meldde.
Daar konden we dan nog even televisie kijken, biljarten of iets anders.
Frisdrank kostte (dacht ik 15 cent) en zakje chips 20 cent.
Om 21 uur moesten we naar de slaapzaal.
Op doordeweekse dagen hadden we huiswerk te maken in de aula van de LTS.
Daarna hadden we vrije avond.
Ook was er op het internaat een muziekgroep.
Je kon je dan opgeven om mee te doen met b.v. trommelen.
Zwemmen deden we inderdaad in de vijver (was wel een smerig drabzootje !).
Warm eten deden we altijd tussen de middag en het was "best te pruimen".
Alleen het toetje was om te gruwelen (kookpudding met zo'n dik vel).
Mijn tafelgenoten mochten mijn deel hebben.
Alleen ene Arnold uit Hulst of Terneuzen kan ik mij nog herrinneren als tafelgenoot.
Vaak gingen we ook naar Jagersrust waar 2 hoogbejaarde zussen een cafe/restaurant runden.
Daar kochten we los snoep en sommige dingen kosten daar toen nog 1 cent !
Dit waren mijn herrinneringen aan het internaat en ik heb er eigenlijk best een paar leuke jaren gehad,
Vanaf de 3e klas bleef ik niet meer intern, maar reisde ik dagelijks op en neer naar huis.
Vriendelijke groet aan allen !

Piet Weterings zei op 26 maart 2019 om 11:42 uur

Hoi Cas Mutsaers.
Ik weet je nog te herinneren. Ik zat van 54 tot 57 op de bakkersschool bij van Kaam. Bleijenberg was toen leraar bij de schilders. Pa Heeren Halsema van Errt Tilanus (bijnaam Monkey) waren toen leider. Hoogtepunten waren o.a. Witte Donderdag. Dan kregen we allerleilekkerheden welke bij ons in de bakkerij gebakken werden.
Voeten wassen door rector Grauwmans die bevriend was met rector
van Beckhoven uit Dongen. Heb nog verschillende fotos daarvan.
Ik herinner me ook nog goed Pluto(bijnaam was 12 xweg gelopen)
Groeten Piet Weterings

Cas mutsaers zei op 26 maart 2019 om 13:31 uur

Volgens mij hadden we als leiding: Jansen administratie,tilanus gaf ook Nederlands,Mijn heer X deze is op staande voet ontslagen i.v.m. Verkeerde handelingen hij beheerde de zieken boeg en deelde pillen en pleisters uit,Montee dit was een gewoon leider en volgens mij een bossenaar ,Pa Heeren algehele leiding ,Rector de Grauw met assistente mevr de Verande ,en keuken personeel.

Engelbert Hendrix zei op 8 mei 2019 om 13:26 uur

Op Witte Donderdag hadden we een gezamenlijke maaltijd. Dit was als ik me goed herinner in een zaal onder de kapel ?? Als extra’s kregen we ook nog een sinaasappel. Maar op Goede Vrijdag moesten we boeten. Dan was het droog brood eten.
Pluto M.H. zat bij mij in de klas en ik kende hem zodoende vrij goed. Hij is inderdaad diverse keren weggelopen. Hij had n.l. een vreselijke heimwee naar huis, maar moest toch op school blijven. Eens met de praktijkles is hij tijdens de schoolpauze in zijn overall weggelopen. Op weg naar Vlijmen. Maar voor hij de trein in Bergen op Zoom gezien had hadden ze hem al te pakken en brachten hem terug. Ik vond dit wel sneu. Later is hij alsnog van school gegaan.
Pastoor van Beckhoven van kasteel Bouvigne in Breda was inderdaad bevriend met de rector. Hij draaide een paar maal per jaar een film. Wij zaten dan met dik 100 personen in een recreatiezaaltje bestemd voor 25 personen. Dit was wel altijd een leuke avond.
Arie Lijs schrijft over tv kijken. Dat hadden we toen niet. Wel stond er zondags als we in de oude smederij aan het knutselen waren een radio aan. De vaste zender was België met vanaf 14.00 u. opera en belcanto concert.
Naar ik meen in 1956 is er op verzoek van een paar jongens van het internaat een drumband opgericht. Dit werd een drumband met tamboers en klaroenblazers. Er waren n.l. jongens die bij hun plaatselijke fanfare of harmonie al een muziekopleiding hadden genoten en een blaasinstrument bespeelden. Ik was hier ook bij. We kregen les van een wachtmeester van de kazerne in Ossendrecht. Dat was altijd op zaterdagmiddag.

Cas Mutsaers zei op 8 mei 2019 om 17:39 uur

Ik weet nog dat diverse vriendjes ouders hadden die thuis een grote zaak zoals de Swinkels ,Smits ,Keser,Mooy ,Verbruggen ,Bogaards,Houtepen,Hoogeveen,enz

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 mei 2019 om 09:48 uur

Prachtige herinneringen allemaal, mensen, hartelijk dank voor deze waardevolle aanvullingen. En Piet Weterings, als je de foto's met ons zou willen delen, zou je die dan willen sturen naar info@bhic.nl tav Internaat O.L. Vrouw ter Duinen in Ossendrecht

Dan plaatsen we die hier graag bij!

Annemieke zei op 31 mei 2019 om 11:05 uur

Ik ben op zoek naar mensen die herinneringen hebben aan de tijd 1946-1947. Toen werden er kinderen geplaatst van ouders die bij de NSB waren geweest. Mijn vader is daar geweest, Louis van Oudheusden. Heeft er nooit over kunnen, willen praten. Heel misschien kom ik op deze manier nog iets te weten over die tijd.

Cas mutsaers zei op 31 mei 2019 om 12:04 uur

Over die kinderen waarvan de ouders verkeerde beslissingen in de. Oorlog hadden genomen ,het volgende ik sliep boven de eetzaal rechts dan had je een middenstuk boven de keuken enlinks boven de eetzaal was de andere slaapzaal .In het midden stuk boven de keuken sliep (en) er ook .Die jongen die de leider die zijn handen niet thuis kon houden is door een jonge uit Arnhem gelukkig ontmaskert .Maar hij moest ook van school dit vonden we heel erg .We vonden het fijn dat die leider van het internaat werd afgeschopt ,hij beheerde de verband kamer en de zieken boeg en kontroleerde op de vreemdste plaatsen of de amandelen zo als hij zei niet op gezet waren. Ik zat er van1952 tot1955.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 juni 2019 om 10:10 uur

Beste Annemieke en Cas, bedankt voor jullie berichtjes. Ik kan me voorstellen, Annemieke, dat je graag meer wil weten over zo'n lastige periode. Hopelijk komen er meer reacties.

En Cas, dank je wel voor je bericht. Dat moet een moeilijke tijd zijn geweest. Zo'n leider die op de vreemdste plaatsen controleerde 'of de amandelen niet op gezet waren', roept ook na bijna 70 jaar enorme afschuw op. Wat dapper dat je dat hier met ons deelt, dank daarvoor.

Engelbert Hendrix zei op 7 juni 2019 om 21:31 uur

Het was op een woensdag. We zaten allemaal in de eetzaal. Tussen de soep en de piepers door vertelde een bakkersleerling dat het nagerecht vandaag niet uit de keuken komt maar uit de bakkerij. De bakkers moesten een pudding bereiden met 3 verschillende puddingen samen in één schaal. Dit zouden dan 3 lagen boven elkaar worden. Maar zei hij er meteen bij het is niet helemaal gelukt, maar de pudding is wel lekker. Toen het nagerecht gebracht werd zagen we het meteen. Het waren niet 3 lagen zoals gepland, maar een homogene massa. Zoals gewoonlijk pakte iemand aan tafel een lepel en tikte er een paar maal op. Dit was om te bepalen hoe dik/stijf de pap, pudding of vla was. Aan de hand hiervan kon je bepalen hoeveel scheppen er per persoon uit gingen. Dan kon het bieden beginnen. Iedereen aan tafel kon een bod uit brengen. Degene die het hoogste aantal scheppen bood mocht als laatste opscheppen. Stel dat 4 scheppen geboden werd, dan mag ieder 4 scheppen nemen. Dat houdt in dat in dit geval de laatste alles krijgt wat er over was. Maar je kon ook te kort komen en dan had je niks. Kreeg bv. je buurman ook niets dan moest de hoogste bieder de dag erop zijn nagerecht aan de buurman geven of nog verder. Ook vandaag werd er weer op de pudding getikt. Maar wat er ook getikt werd, geen pudding gedril. De pudding was stijf als balkenbrij. Toen hebben we maar een mes gepakt en de pudding in 8 porties gesneden. Zo kon ieder zijn portie pudding met de vork opscheppen. Er waren er zelfs bij die de pudding heel netjes met mes en vork naar binnen werkte.
Jan van Loon uit Bergen op Zoom zei: ik ga vanmiddag met de fiets naar Bergen op Zoom en als ik dan thuis kom zal ik ze wel eens laten zien wat we hier voor eten krijgen. Jan Pakte het mes sneed een stuk van zijn pudding af en draaide het in zijn zakdoek. S ’middags is Jan naar Bergen op Zoom geweest. S ‘avonds in de recreatiezaal vroegen we aan Jan hoe de reactie thuis was. Ehhh. Jan pakte zijn zakdoek en deed hem open. Jammer helemaal vergeten.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 juni 2019 om 09:03 uur

Prachtige anekdote, Engelbert, heel beeldend geschreven! Ik kan me voorstellen dat je niet om het recept hebt gevraagd ;) En wat jammer dat Jan van Loon vergat het thuis te laten zien; ik zou wel benieuwd zijn geweest naar de reactie van zijn ouders...

Diana in den bosch -Spierings zei op 22 juni 2019 om 13:37 uur

Waar kan ik info krijgen of mijn moeder inmiddels overleden in het belevingscentrum heeft gewoond.
Dit zou in de periode tussen 1968/1970 zijn geweest.
Graag zouden ik en mijn zus dit willen weten.
Voor ons is het nooit duidelijk geweest waar mam is geweest ze was overspannen en naar Ossendrecht.
Mijn moeder heette Dien Spierings - Derksen

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 24 juni 2019 om 09:59 uur

Hallo Diana en bedankt voor je bericht. Je geeft aan dat je moeder in de periode '68-'70 in Ossendrecht heeft gewoond. Uit de tekst hierboven maak ik echter op, dat het bezinningscentrum er toen nog niet was.
Op de website van Volksabdij te Ossendrecht lees ik: “Na het sluiten van het internaat in 1982, functioneerde de Abdij als bezinningscentrum en werd geleid door een communiteit, bestaande uit een priester, een pater Benedictijn en broeders van Huijbergen. Deze verlaten in 2002 de Volksabdij, om terug te keren naar Ste. Marie in Huibergen.” Vervolgens werd nog datzelfde jaar de Stichting Welzijn opgericht, later omgedoopt tot ‘Stichting Flor van Putte’.
Dit is hun website: http://www.florvanputtestichting.nl/index.php
En dit het e-mailadres van de stichting: info@florvanputtestichting.nl
Ik zou zeker eens contact met ze opnemen. Ook al hebben ze de informatie niet zelf, ze kunnen jullie misschien wel verwijzen naar iemand die het wél weet. Het spijt me dat ik het antwoord niet zelf kan geven, maar hopelijk helpt dit jullie wat verder.

Cas mutsaers zei op 24 juni 2019 om 13:58 uur

Zou het niet kunnen zijn dat die mevr in Biduinenhof heeft gezeten dat was een bejaardencentrum in mijn tijd en dat viel ook onder de broeders van Huibergen.Het lag er hemelsbreed niet ver vandaan .

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 26 juni 2019 om 09:23 uur

@Cas: dank! Goede tip lijkt me. Er werden daar ook retraites georganiseerd. Over verzorgings- en retraitehuis Bieduinenhof hebben we trouwens ook deze pagina: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/verzorgings-en-retraitehuis-villa-bieduinenhof-in-putte

Jan Czerwinski zei op 16 augustus 2019 om 13:23 uur

Leuke webpagina! Ik was interne leerling op OLV ter Duinen van september 1960 tot juli 1963 (ik ben nu 73). Volgde elektro-techniek en drie maal per week 's avonds de VHTO-cursus. Vond het destijds "jammer" dat ik onvrijwillig naar een internaat ging. Met tussen de vakanties soms acht weken onafgebroken van huis, verwaterden ook de contacten met het thuisfront. Wie schrijft, die blijft, maar voor lange epistels over en weer ontbrak de tijd. Achteraf had ik die periode, uiteraard met zijn ups en zijn downs, voor geen goud willen missen. Zo'n periode laat een onuitwisbare indruk achter; Ik denk er nog vaak met plezier aan terug.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 16 augustus 2019 om 19:36 uur

Bedankt Jan, voor je mooie reactie. Ik kan me voorstellen dat je enorme heimwee gehad hebt, dan is het des te beter dat je er zo positief op kunt terugkijken. Heb je misschien nog contact met medeleerlingen uit die tijd?

Jan Czerwinski zei op 17 augustus 2019 om 13:43 uur

Beste mevrouw Mariët Bruggeman. Ter geruststelling: ik ben ruimschoots in de gelegenheid geweest om "de geleden schade", zo die er al mocht zijn, dubbel en dwars te compenseren. Na "Ossendrecht" heb ik onder meer Hoger Zeevaartonderwijs (Scheepswerktuigkunde ofwel energietechniek) gevolgd en heb in de jaren daarna op de Nederlandse koopvaardijvloot, in de off shore industrie en in de walorganisaties van deze bedrijfstakken gewerkt. Als energietechneut volg ik uiteraard met veel belangstelling de ontwikkelingen rond de energietransitie, inclusief de debiteringen van de vele "stuurlieden aan de wal" (niet zelden ook die van overheden), die blijkbaar zonder enige kennis van thermodynamica en energietechniek en zonder ook maar een spoor van gêne, de vreselijkste tenenkrommende dingen over dit onderwerp publiekelijk ventileren. Maar: nicht ergern, nur wundern; vroeg of laat zal de wal ook dit schip wel keren, zodat men weer met twee benen op de grond, c.q. in de klei komt te staan. Ik heb begrepen dat er jaren geleden een reünie van mijn jaargenoten is geweest, maar die heb ik, mede door genoemde omstandigheden, helaas moeten missen. Wellicht doet er zich nog eens zo'n gelegenheid voor. Dan ben ik graag van de partij.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 augustus 2019 om 18:34 uur

Dag Jan, mooi om te lezen hoe je leven afwisselend en gevarieerd verloopt. Het is vast ook met die wijsheid dat je tot het mooie motto 'nicht ergern, nur wundern' bent gekomen.

Jammer dat je de reünie hebt moeten missen maar ik hoop van harte dat er nog een vervolg komt. Dan is er vast heel veel bij te praten. Veel dank voor je bijdrage!

Piet van Kaam zei op 16 september 2019 om 10:19 uur

Er waren meerdere leerlingen die vanuit St. Frans Alverno in Huijbergen naar de opleidingen van het OLV ter Duinen gingen. Dagelijks fietsten we in een flinke groep naar Ossendrecht, 5 kilometer heen en 5 kilometer terug. Na verloop van tijd sloten daar ook jongens uit Huijbergen en Wouwse Plantage bij aan. Het was altijd een gezellige fietstocht, langs De Wildert, ondanks vaak wind en regen. Op de school aangekomen zocht iedereen zijn eigen vakgebied en klas op. Ik zat op de consumptieve techniek, brood en banket. De leerlingen kwamen vanaf het internaat van de Volksabdij OLV ter Duinen waar ook mijn twee oudere broers al eerder intern zaten , St.Frans uit Huijbergen en de omliggende dorpen zoals Ossendrecht, Putten, Wouwse Plantage, Woensdrecht, Hoogerheide en natuurlijk uit Bergen op Zoom. Velen hadden thuis een bakkerij of horecagelegenheid. Mijn klasgenoten van OLV ter Duinen kwamen vanuit alle windrichtingen, van Curaçao tot Winschoten, van Lewedorp bij Goes tot Amsterdam. De bakkerij was gevestigd onder de gewelven achter de Abdij. We kregen praktijkles van meesters van Kaam, geen familie, en de meesters Schoenmakers en Melsen. Nederlands kregen we van Broeder Bernardo, een grote kolossale man. Hij zou later naar Breda verkassen als onderwijzer op de Rozenkransschool. Engels en frans kregen we van de heer van Gastel, elke les twintig woordjes leren en later overhoren. Dat was altijd een hele competitie om een tien te krijgen. Wagenmakers was de kleine gezette maar statige directeur.
Tussen de middag aten we ons brood buiten op de speelplaats of in de kantine. Je kon daar een bekertje koffie of thee kopen. Er was ook nog een apart winkeltje in de gang waar je, door de bakkersafdeling geproduceerde lekkernijen, kon kopen en eventueel mee naar huis nemen. Veel leerkrachten kochten daar hun bestelde dagelijks brood en gebak. Er werd natuurlijk ook gebakken voor de keuken van het internaat. Al het brood en lekkers voor het ontbijt, lunch en feestjes werd geleverd. Soms kon je in de kantine ook iets lekkers kopen, losse spritsen etc. De leerlingen van OLV ter Duinen aten in hun eetzaal in het gebouw waar nu restaurant De Blauwe Pauw zit. Daar boven sliepen ook leerlingen. Nu is de Pauw verbouwd tot restaurant en feestzaal met terrassen. Sinds 2014 wordt in de Blauwe Pauw het uniek gebrouwen Volksabdijbier geschonken en verkocht. Het is een mooi streekproduct met drie speciaalbieren van hoge gisting. Ik heb er inmiddels van geproefd, gekocht en aan mijn broers, die ook op de Volksabdij hebben gewoond, cadeau gegeven, vergezeld van een mooi uniek groot Volksabdij bierglas op stam. Het bier is verder alleen exclusief te koop bij Gall & Gall in Hoogerheide.
Ik volgde alle lessen die er te geven waren en ook alle aangeboden aanverwante cursussen, die meestal ’s avonds na schooltijd werden gegeven. Om na schooltijd nog heen en weer te fietsen naar St. Frans in Huijbergen was de tijd te kort dus at ik een lekkere kop soep en een lekker hapje in café restaurant Jagerslust op de hoek van de Abdijlaan en Putseweg. Door het volgen van de vele cursussen heb ik aan veel bakkerswedstrijden meegedaan en certificaten en prijzen gewonnen en tevens mijn patroons diploma behaald. Ik trok veel op met Sjaak Hoeks uit Hoogerheide. Thuis hadden ze een wegrestaurant “De Morgenster”op Kalfven. Helaas werd het restaurant weggesaneerd bij de aanleg van de E4 naar Vlissingen en Antwerpen. Sjaak had de jaren daarvoor als interne op St. Marie in Huijbergen gezeten, toevallig in de jaargang en klas van mijn neef Wim Bastiaansen. Maar ik kende Sjaak daar niet van. Sjaak zie ik nog steeds. We zijn op elkaars huwelijk geweest en we bellen jaarlijks op onze verjaardagen tot op de dag van vandaag. En we treffen en zien elkaar soms. Ik ben twee keer op de Volkabdij naar een reünie geweest. Een grote algemene waar ik een aantal oud klasgenoten en oude leraar Schoenmakers heb ontmoet. Daarnaast nog een kleine reünie met mijn broers, vrienden en klasgenoten van Frans Hectors die speciaal uit Nieuw - Zealand was overgekomen. Frans logeerde vroeger tijdens de vakanties wel eens bij ons thuis. Hij was en is bevriend met Henk en Wim. Na mijn opleiding in Ossendrecht en Huijbergen verhuisde ik naar Breda voor vervolgopleiding. Ik wilde de Horeca in en daarvoor moest je naar de Horecaschool in Breda.
Momenteel is de Volksabdij een hotel met vergader – en feestgelegenheid. De oude technische school is afgebroken en vervangen door een iets verder gelegen nieuwe school, het Zuid West Hoek College. Ik heb de opleidingen met goed succes afgesloten en besloot een vervolgopleiding te kiezen in Breda. In Breda lag ook het vervolg op het Juvenaat van Huijbergen.

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 16 september 2019 om 14:31 uur

@Piet: je bijdrage met plezier gelezen, trouwens net als je recente reactie op de pagina over de internaten Ste Marie en Sint Frans in Huijbergen (https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/jongensinternaat-sainte-marie-in-huijbergen) Leuk hoe je jouw kostschooljaren over verschillende pagina's kunt volgen. (En dat Volksabdijbier ga ik zeker eens opzoeken.)

henk zei op 6 april 2020 om 11:51 uur

Het internaat was een verschrikking. De school LTS was zeer goed. Fijne leraren, orde en structuur. Je was een kleine vakman als je deze school afrondde. Het internaat was verschrikkelijk. Slecht erbarmelijk eten. Het goedkoopste van het goedkoopste wat er te krijgen was. Winfridus was een zeer grote dictator en boordje je finaal de grond in. Francken kon zijn handjes niet thuis houden en was een vieze vent. Ook de leiding, jonge gasten van net 20 waar je beleefd "meneer" tegen moest zeggen. Als de kinderen ' s avond in bed lagen gingen ze op stap in Antwerpen. Nee ik heb er een vreselijke tijd aan overgehouden. Vooral die Jan Roovers had losse handjes en ook die Wil Potters wat een vreselijk vieze vent was dat.
Voor de buitenwereld speelde men een leefgemeenschap maar intern was het een grote puinhoop.

Ad Mekes zei op 6 april 2020 om 13:28 uur

Jammer van het verhaal van Henk.
Ik weet niet in welke tijd hij op het internaat heeft gezeten, maar ik kan garanderen dat in mijn tijd het zeker niet zo was.
Er was slechts een broeder die zijn handen niet kon thuishouden.
deze is ook direct verwijderd toen dit werd ontdekt.
Ik heb het idee dat er bij Henk frustraties zitten op andere vlakken en zich op de manier uit zoals hierboven.
Nogmaals erg jammer.
Mogelijk kan je ook je achternaam bekendmaken Henk!!!!

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 6 april 2020 om 13:44 uur

@Henk en Ad:

Het is verschrikkelijk wat zich op kostscholen aan fysiek, seksueel en geestelijk misbruik heeft voorgedaan; we zien bij wel meer internaten dat de ene leerling het er echt verschrikkelijk heeft gehad, terwijl de ander het een toptijd vond. Dat konden dus leerlingen zijn die nota bene bij elkaar in de klas zaten. Er is echt veel onder de radar gebleven en het wekt dan ook vaak aan beide kanten verbazing, als er dan ineens zulke verhalen worden verteld, dat blijft schokkend en heel naar om te lezen.

Het is voor ons erg lastig om in zulke situaties eenduidig te reageren. Want we zijn met alle verhalen, alle oud-leerlingen die het lef hebben om herinneringen te delen, enorm blij. Gelukkig zien we dat dit eigenlijk overal erg goed gaat, dat er echt een plek is gecreëerd waar iedereen zijn of haar verhalen kwijt kan.

Ik kan me overigens wel voorstellen dat niet iedereen zijn of haar achternaam er bij wil zetten; we kunnen dat uiteindelijk alleen maar respecteren, vind ik dan...

Nogmaals dank voor jullie reacties, Ad en Henk en mochten jullie nog meer willen delen hier dan zijn jullie altijd welkom. Jullie kunnen me bij vragen natuurlijk ook mailen via info@bhic.nl
Hartelijke groeten,

Roderick zei op 8 april 2020 om 10:36 uur

Geachte heer Mekes,

Het verhaal van Henk kan ik zeker onderschrijven. Er waren in die tijd veel zwakbegaafde kinderen die het ITO onderwijs volgde. Er was geen enkele begeleiding voor deze kinderen in welk vorm dan ook. Ook werden deze kinderen veelvuldig gepest waar ook de leiding niets aan deed. Heel erg was ook de kinderen die soms drie weken op het internaat moesten blijven en dan een weekeinde naar huis mochten. In de weekenden werden de kinderen met flauwe spelletjes bezig gehouden. Ik denk dat er vele jonge kinderen enorm beschadigd zijn en ook op de wijze hoe ze afgezeikt en de grond in werden geboord door de leiding. Het waren jonge gastjes met totaal geen enkele pedagogische opleiding die moesten alleen de zaak in het gareel houden. Sorry het was voor velen een rottijd. Voor sommige misschien een fijne tijd omdat ze een slechte thuissituatie hadden. Ook vele kinderen werden er door de kinderbescherming geplaatst met de nodige problemen. Zoals ik al eerder aangaf was er alleen een grote bek en een pak slaag maar geen enkele begeleiding.

jan van Campenhout zei op 8 april 2020 om 17:11 uur


Hallo, ik heb in het schooljaar 1967 1968 op het internaat in Ossendrecht gezeten en wat Henk verteld kan ik onderschrijven.
Henk op 30 april 2018 heb ik hier boven een bericht geschreven kun je lezen als je wilt het gaat ook over fraters die hun handen niet thuis konden houden en `s avonds op de gang uren op onze knieën moeten zitten. Nee, voor mij was het ook geen fijne tijd.

henk zei op 9 april 2020 om 08:51 uur

Beste Ad
Beetje vreemde reactie. Misschien moet je ook eens lezen bij misbruik Rk kerk/ compensatiecommissie. De broeders van Huijbergen hebben dan ook enorme schadevergoedingen moeten betalen voor het leed wat ze hebben aangericht aan jonge kinderen. De uitspraken staan op de website van de compensatiecommissie en liegen er niet om. En broeder Winfridus liep graag rond in de witte jas want hij was ook ziekenbroeder.

Jan Fr zei op 9 april 2020 om 16:12 uur

Beste Henk, Zou je mij willen vertellen welke jaren je op het internaat hebt gezeten?

louis nijhof zei op 2 mei 2020 om 15:31 uur

...pfffff,..he..he….zo . nu alle reacties door gelezen en er blijkt toch wel heel verschillend over "Ossendrecht" te worden gedacht veel zaken herken ik terug , maar ook andere niet, waarschijnlijk is de periode dat je er was toch veel bepalend ,
ik om schrijf mijn periode als plussjes maar ook minnetjes , wel heb ik er veel geleerd ( niet op school ) waar ik nu nog m,n voordeel uit trek...maar niet iedere even prettig vindt......

G Velthuysen zei op 2 mei 2020 om 15:40 uur

hoi louis
wanneer was jij daar
kom jij niet uit waalwijk
en kwam jij ook in kaatsheuvel

mvg gerartd

Louis Nijhof zei op 2 mei 2020 om 23:01 uur

tja , na zo,n 60 jaar gooi je natuurlijk wel een paar rezonen of namen door elkaar ....maar toch komt me de naam Velthuizen ergens wel bekend voor maar precies kan ik het niet plaatsen ...ik was daar in 1960 en heb Metaal gedaan bij Van Opstal smeden gedaan en Kommers en van Beek was metaal voor ons en natuurkunde een leeraar Keyzer uit Oldenzaal ( peutronen en neutronen ) Verbiest was m,n groepsleider en kort tijd Van Lierop uit Limbrug , maar die was van de ene op de andere dag weer vertrokken..Pacificus en " Bas "waren onze groeps broeders. trouwens Bascalis is reeds overleden ,,,,goeie vent...ik woonde toen in Twente en ik kan me altijd nog herinnrren dat alle knapen die een dialect spraken iets meer met elkaar optrokken , en de Westerlingen toch een ander groepje was .........mmet groeten Louis Nijhof
..

Dick Hoogendam zei op 28 mei 2020 om 15:44 uur

Van 1958 tot juni 1960 zat ik op het internaat. Volgde de opleiding timmeren.
Broeder Reginald was toen directeur van het internaat. Dhr. Waegemaekers directeur van de school. Heb nog diverse rapporten van het internaat getekend door broeder Reginald. Ook nog foto's van de slaapzalen, recreatie zaal met daarop een aantal leerlingen en dhr. Verbiest. Ook nog van de school en de sportvelden. Weet niet waar ik ze hier kwijt kan. Als er een mail adres is zal ik scannen en mailen. Heb goede herinneringen aan de tijd daar, de kruisgangen, de refter enz. Ben benieuwd of broeder Reginald nog leeft. Kwam per toeval hier terecht.

Ad Mekes zei op 28 mei 2020 om 18:32 uur

Hallo Dick,
Ook ik zat op het internaat in de periode 1958-1960, ik heb bijlange aan geen slechtde tijd gehad.
Ik heb wel interesse in foto materiaal o.i.d.
Br Reginald leeft nog en zit in het moederhuis in Huijbergen.
De andere broeders zijn overleden.
Dat waren Br. Pasificus, en Br .Pascalus .
Br. Franciscus is tijdens de periode dat ik er was met de noorderzon vertrokken.
Br. Winfridus is uitgetreden en ingetreden bij de witte paters en inmiddels overleden.
Blij dat ik toch niet alleen ben die positief terugkijkt op deze tijd

Groeten ,
Ad Mekes

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: