i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oosterhout
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK Internaten

vertelde op 28 juni 2018 om 07:59 uur

Jongens met een roeping die ervan droomden toe te treden tot de oudste kloosterorde ter wereld, die van de paters benedictijnen, konden in Oosterhout terecht op het internaat van de Sint-Paulusabdij.

Onderdeel van de Sint-Paulusabdij was het kleinseminarie van de monniken. Op dat rooms-katholieke gymnasium konden jongens van 12 tot 18 jaar laten zien, maar vooral ook zelf ontdekken, of het kloosterleven nou echt iets voor hen was. De leerlingen kwamen terecht in een bijna volledig zelfvoorzienende gemeenschap, verborgen achter hoge muren.

De abdij had een jong en dynamisch karakter. In 1928 waren 28 van de 65 monniken jonger dan 30. Aan intredes bestond beslist geen gebrek. In 1941 werd een hoogtepunt bereikt, toen ruim honderd monniken op de abdij woonachtig waren.

Het dynamisch karakter hield, naast al deze intredes, ook verband met alle bedrijvigheid op het kloosterrein. De benedictijnen vervaardigden en verkochten agrarische producten, kleding, kunstvoorwerpen en boeken. De opbrengsten van hun kloosterboerderij, orchideeënkwekerij, kippenfokkerij, drukkerij, kalligrafeerinrichting en pottenbakkerij moesten in hun levensonderhoud en dat van hun internen voorzien. Voor de leerlingen was het werken op de abdij ook een manier om de kosten van hun huisvesting terug te verdienen.

Tijdens hun zoektocht naar God binnen de kloostermuren leefden de novicen strikt gescheiden van de paters en de broeders. Buiten de eredienst om hadden deze twee groepen maar heel weinig contact met elkaar. Het binnenhalen van de aardappeloogst was een belangrijke uitzondering. Dan deed zelfs de abt mee. Recreëren deden de novicen in eigen kring en in de regel in de buitenlucht, weer of geen weer. (Pas in 1965 kreeg de abdij een recreatiezaal). Je ging samen wandelen een greep de gelegenheid om bij te praten, omdat daarna weer het 'silentium' gold.

In 2006 verlieten de laatste benedictijnen de abdij.

Helaas is over het gymnasium van de paters maar bitter weinig informatie te vinden, wat natuurlijk ook wel weer past bij de geslotenheid van deze monnikenorde.

Reageer hieronder, deel jouw herinneringen aan het internaat en vul deze pagina aan! Foto's zijn ook welkom. Verzend ze naar info@bhic.nl en we voegen ze hier toe.

Foto's

Groepsfoto van monniken en leken voor de Benedictijner Abdij te Oosterhout. Het is onbekend bij welke gelegenheid deze foto is genomen. (Foto: Fotopersbureau Het Zuiden, collectie Regionaal Archief Tilburg 651341)

Sint-Paulusabdij, Hoogstraat 80, 1 juni 1991 (foto: Wies van Leeuwen, Provincie Noord-Brabant, collectie BHIC PNB001049019)

Bronnen

J.J.A.M. Gorisse (red.), De Heilige Driehoek. Kloosterenclave te Oosterhout (Oosterhout 2002).

‘Vijftig jaar Benedictijnen in Nederland’, feestnummer van het Benedictijns Tijdschrift bij gelegenheid van het vijftig jarig bestaan van de St. Paulus-abdij te Oosterhout (1957).

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: