skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Is de wolf terug in Nistelrode?

In mijn kindertijd werd mij het sprookje van Roodkapje met de hongerige wolf verteld. Tijdens een bezoek aan de Efteling en het sprookjesbos kwam ik de wolf en Roodkapje weer tegen. In de dierentuin in Rhenen kon je ‘echte’ wolven rond zien lopen. Op 19 juli 2017 werd daar besloten de laatste wolf die samen met de bruine beren in Het Berenbos leefde in het kader van welzijn te euthaniseren. Het dier liep al enige tijd mank, was behoorlijk op leeftijd, had artrose en had veel pijn. Het Ouwehands dierenpark kreeg nadien wel weer de beschikking over een nieuwe wolvengroep, bestaande uit vijf jonge mannetjes.

Afbeelding rechts: Uit Toover prentenboek, ca. 1900. Bevat onder andere 'De geschiedenis van Roodkapje'. Bewerking met een uitklapprent en een gewone prent in litho-kleurendruk. Grootmoeder wordt 'in weinige minuten' geheel opgegeten door de wolf. Roodkapje ontkleedt zich en stapt bij de wolf in bed maar wordt net op tijd door enige arbeiders gered.

Bron: Koninklijke Bibliotheek Den Haag

 

Op het forum Waarnemingen.nl melden Niek en Koos op 15 mei 2013:
“Op het risico af dat ik mij belachelijk maak, wil ik toch graag melden dat ik meen een wolf gespot te hebben. 14 mei rond 9.15 a.d. rand van het begrazingsgebied tussen Uden en Nistelrode (de Maashorst). Het dier liep richting Nistelrode, ik -> Uden.

Ik liep aan de rand van het open veld met mijn labrador (los) en ik hoorde "kabaal" rechts van mij in de bebossing. Jammergenoeg heb ik de snuit niet goed kunnen zien hij was nl. iets verder dan ik. Eerst vermoedde ik dat het een grote vos was, maar na het zien van veel foto's op internet, ben ik daar niet meer van overtuigd. De schofthoogte was nl. veel hoger. Het dier had de achterhand van een Duitse herder, maar ik ben overtuigd dat dit geen hond was. Echter, als ik de kenmerken van de wolf lees, dan zou de staart moeten afhangen, deze had de staart op 3/4. Hij had een prachtige vacht, hij liep gestaag, als met een doel in flinke pas door. Jammergenoeg geen sporen kunnen zoeken, er ligt daar teveel blad. Tevens moet ik eerlijk toegeven dat ik schrok, temeer omdat ik een domme labrador bij mij had. Ik ben geen sensatiezoeker, maar wil alleen een notitie achterlaten.

NB: ik heb diverse bronnen geraadpleegd er is geen grote Duitse herder vermist in deze buurt.

Behoorlijk gewicht

Om daar op 16 mei nog verduidelijkend aan toe te voegen:
“Met "kabaal" bedoel ik dat als je klein-wild of iets dergelijks tegenkomt, dit niet zoveel herrie maakt.
Ik dacht eerst dat er een volwassen kerel door die bebossing trok. Het dier had dus een behoorlijk gewicht. Ik liep daar absoluut alleen, aan die kant van de begrazing in de Maashorst kom je door de week nauwelijks mensen tegen. Ik heb nu een groot aantal foto's bekeken op internet en het was beslist geen vos. Wel zie ik grote overeenkomsten met div. afbeeldingen van wolven. Echter de staart hing niet erg af, maar was werkelijk heel vol en prachtig. Kleur van het dier was (roest) bruinig. Jammer, de kop niet kunnen zien, het dier liep al parallel naast mij op zo'n 10-12 meter afstand in gestage ferme pas.

Keek niet op of om, dat maakt het juist zo vreemd; hij had ons niet door blijkbaar. Te laat voor mobi-camera, zat in binnenzak en ik was te perplex om snel te reageren. Mijn labrador reageerde pas later op geur toen ik een zijpaadje naderde. Heb ‘m maar snel teruggefloten. Ik loop daar nu al zo'n 13 jaar, veel gezien en meegemaakt, maar dit was heel bijzonder. Laten de critici het maar op een verdwaalde Duitste herder houden, voor mij blijft het een kadootje en ik blijf naar ‘m uitkijken....... Met groet uit het mooie Brabant! Niek en Koos “

Hoe het ook zij, een verdwaalde Duitse herder, een vos of toch een wolf, wolven doen meer en meer, voor korte of langere tijd, Nederland aan. Het zal dan ook een kwestie van tijd zijn dat zij terug zijn in de Maashorst en Nistelrode. Sinds 2015 zwerven er wel weer wolven door Nederland, waarvan twee wolvinnen al een tijdje op de Veluwe verblijven. Uit genetisch onderzoek blijkt nu dat de wolvenkeutels die gevonden zijn op de noordelijke Veluwe inderdaad van de wolvin zijn en dat zij hier nu al ruim 6 maanden verblijft. Daarmee is de eerste vestiging van een wolventerritorium in Nederland sinds 150 jaar een feit!

Wolvenkeutels

In de zomer van 2018 werden wolvenkeutels op de Veluwe gevonden. Met behulp van video opnamen werd bevestigd dat er een wolf rondliep op de Veluwe. Via DNA onderzoek werd vastgesteld dat het hier om een wolvin ging afkomstig uit een roedel nabij Babben (Brandenburg, Duitsland). Dit dier heeft in mei en juni in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel rondgelopen.

Vanuit Rusland, Polen, Spanje en Italië breiden wolvenpopulaties zich uit over het westen van Europa. Sinds eind jaren ‘80 zijn ze terug in de Franse Alpen en sinds 2000 in het Oosten van Duitsland. Sinds 1982 is de wolf een beschermd dier en neemt het aantal wolven weer toe. Hun aantallen groeien en roedels wolven verblijven alsmaar dichter bij Nederland.

Op 18 februari 2019 werd officieel bericht dat een wolvin zich met partner op de noordelijke Veluwe had gevestigd. Al anderhalve eeuw leefde de wolf niet meer in Nederland. De laatste gedode wolf in Nederland was in 1881 in Helvoirt, Noord Brabant en in 1897 werd bij Heeze in Noord–Brabant de laatste wolf in Nederland gezien. Beide laatste waarnemingen zijn echter onderwerp van discussie, zodat waarschijnlijk in 1869 de laatste wolf bij Schinveld werd gedood [Cremers 1928, Witkamp 1870, Flaton 1989].

Eerdaags ook in de Maashorst?

Nu is hij dan definitief terug. Hoewel er vandaag de dag heel wat meer bedreigingen zijn voor de wolf dan in vroeger dagen, denk alleen al aan het toegenomen drukke verkeer en versnippering van het leefgebied door wegen en spoorlijnen, is de kans best wel aanwezig dat hij eerdaags ook in de Maashorst en op het grondgebied van Nistelrode wordt gesignaleerd. Daarmee is er dan nog zeker geen sprake van grote aantallen wolven of een wolvenplaag zoals die zich halverwege de 18 eeuw in Nistelrode voordeed en waarover Antoon van Duren (1863 – 1953) , geschiedvorser en lokaal historicus van Nistelrode, in zijn geschriften melding van maakt:

“Ouden van dagen van 70 jaren her heb ik menigmaal horen vertellen dat er hier in het dorp wolven rondliepen die vooral de boeren veel last en schade berokkenden onder hun vee dat te grazen liep in weiden en gemeentebroek. Het gemeentebroek was in vroeger eeuwen bijkans de enige gelegenheid om het vee te laten grazen. De wolven vielen de runderen en paarden aan en verscheurden het, althans werd het vee erg gehavend en bij nacht moesten het de schaapskooien ontgelden waar ze hun bloeddorst aan de schapen botvierde en de beesten verslonden. Wanneer men in die dagen des avonds laat zich op straat bevond hoorden men de wolven met hun akelig gehuil van het ene eind des dorps tot het andere. Er bevond zich van dat ongezellig gedierte op de zogenaamde Korte heide, langs de weg naar Heesch. Ook in de Rektse heide aan de grens van Loosbroek ( deze gronden zijn thans in cultuur gebracht ).

Ermers

Het was in deze heide dat een schaapsherder nl. Ermtje Ermers een nest jonge wolven deed uitgraven. Voorzeker deed hij daar het ganse dorp een groten dienst bewijzen en hij is ongetwijfeld door het gemeentebestuur rijkelijk beloond geworden.

 De familienaam Ermers komt in Nistelrode, met name in de achttiende en negentiende eeuw, veelvuldig voor.

Het relaas voor de aanwezigheid van wolven in deze streken stemt overeen met het gene dat in de resolutieboeken uit vroeger tijd te Oss geschreven staat. Den 25 oktober 1753 is Johannes Ghenski jager van Zijne Doorluchtige Hoogheid Den Heer Hertog van Brunswijk, gouverneur van ’s-Hertogenbosch bij mij gekomen en gesegt een wolf , wesende een teef, den 21 october 1753 tot Nistelroij geschoten te hebben en den selven aan den president aldaar vertoond te hebben gelijk als de selve mede gesien is door den Heer Rupertus Surts te Berlicum en Ester Surts te Rosmalen, beijde met hem jacht sijnde en verderen is vertoont te ’s Bosch, bij den stadhouder Mr. Isacq Vester. ”
De Nederlandsche jaarboeken maken melding van een wolf, 23 september 1766, door een jager te Berlicum geschoten. Het was een reu van over de 100 ponden over den rug gemeten bijna 6 voet lang. “
Van Duren tekende ook in zijn geschriften een kaartje met daarin de naam Wolvenkuil, gelegen aan de weg naar Loo (zie afbeelding rechts). Mogelijk heeft ook daar eerder in Nistelrode een roedel wolven geleefd.

Bronnen:
1. www.kb.nl 
2. www.wolveninnederland.nl
3. https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=176519.0
4. Geschiedenis van Nistelrode door A. van Duren met eenige bijdragen van den Eerw. Frater
Theodardus te Oss. Nistelrode 27 februari 1943
5. www.bhic.nl

Reacties (7)

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 26 maart 2019 om 09:58
Bedankt Harrie, voor dit verhaal over wolven. Het blijft wonderbaarlijk om te lezen dat een al zo lang verdwenen dier dan tóch weer terugkomt in onze natuur.
Robert Kuijpers zei op 24 juni 2019 om 18:22
Vreemd dat mijn reactie omtrent dit onderwerp verdwenen is... censuur of past het niet in het straatje van subsidieslurpende organisates als Natuurpunt en andere groen rakkers?
Rini de Groot. zei op 25 juni 2019 om 03:06
Op het moment dat m,n broer met z'n zoon de huiskamer van het
ouderlijk huis betrad, zag de kleine een Friese Staartklok aan de wand.
Meteen was z'n vraag, "is dat de klok van de zeven Geitjes" ?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 25 juni 2019 om 09:20
Hoi Robert, weet je wanneer die reactie is geplaatst? Heeft ie wel online gestaan? Achter de schermen van deze pagina kan ik niets terug vinden (ook niet in spam-mapjes of zo). Wil je het berichtje anders nog een keertje plaatsen?

En Rini, wat een mooie reactie! Heeft je neefje het voor de zekerheid nog gecontroleerd of er niet nog een geitje inzat? ;)
Tatum zei op 16 juli 2019 om 02:50
Hallo, ik woon aan een huis aan de bossen in Nistelrode aan de Maashorst. Ik kon vannacht niet slapen door het geblaf van de honden dus liep ik daar om 02:35 heen. Ik hoorde een rommelig geluid uit de bosjes komen maar dat gebeurd vaker dus ik bedacht er niks bij. Toen ik terug liep zag in verderop ik dacht een "hond" staan. Toen ik beter keek en dichterbij kwam herkende ik toch heel erg een wolf erin. Eenmaal binnen aangekomen keek ik naar buiten en zag ik er nog 1. Ik heb er dus 2 gezien. (DENK ik)
Rini de Groot. zei op 16 juli 2019 om 03:26
Tatum, ook ik kan niet slapen en lees nu Jou interessante bericht. Ik na een gehele dag bij NEMO in A,dam. ( Op een voor mij bijzondere dag 82 jaar) In zo,n geval ben je klaar wakker dus NIET twijfelen! ! Ga achter de informatie aan, heb vorig jaar uren in die omgeving doorgebracht maar niet bij nacht.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen