i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oss
Tags:

Italiaans schepijs in Oss

vertelde op 15 juni 2019 om 11:24 uur

Er zitten mooie dagen tussen, maar echt zomers wil het dit jaar nog niet worden. Net als op deze foto komt een paraplu dan ook nog vaak goed van pas. Hij is gemaakt in 1988, ter hoogte van ijssalon Venezia in de Molenstraat.

Molenstraat, Oss 1988 (foto: Wies van Leeuwen/ Provincie Noord-Brabant, collectie BHIC PNB001051095)Molenstraat, Oss 1988 (foto: Wies van Leeuwen/ Provincie Noord-Brabant, collectie BHIC PNB001051095) 

Als kind kwam ik hier graag bij zonnig weer, maar ook als het weer wat minder was, smaakte zo'n bolletje schepijs heerlijk. Smurfenijs was favoriet. Inmiddels runt de derde generatie De Marco deze zaak; een lange geschiedenis.

Kijk naar Toen

Heb jij ook zo je eigen herinneringen aan een ijsje van Venezia? Of ken je verhalen uit de begindagen van de ijssalon– toen Italiaans schepijs in Oss een echte nieuwigheid was? Alle herinneringen naar aanleiding van deze foto zijn welkom! We horen graag van je. Je kunt reageren in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (6)

Anoniem zei op 2 juli 2019 om 15:07 uur

Onze ouders (inmiddels overleden) konden in hun verkeringsijd niet op vakantie. Om toch een beetje een vakantiegevoel te hebbben gingen ze samen ‘s avonds ijs eten bij Venezia in Oss. Voor die tijd was een gulden veel geld maar ze deden het toch. Op een keer had mijn moeder een grote coupe met ijs voor haar staan. Er klopte een persoon op haar schouder die achter haar zat. Die persoon zei: als ze hulp nodig had om de ijsco op te eten dat ze het maar hoefde te zeggen. Die had ze niet nodig. Voor ijs kon je mijn moeder ‘s nachts wakker maken en zeker van Venezia. Ze heeft door de jaren een ijs gegeten en zeker die van Venezia in Oss.

Jo van Vugt (per mail) zei op 11 juli 2019 om 15:33 uur

Met onze vriendengroep (9 jongens van zo'n 16-17 jaar in de jaren 50) was zaterdag onze uitgaansavond. Eerst naar de film en daarna naar Venezia bij De Marco voor een ijsje of drankje.
Op een keer toen we daar zaten, kwam er een groepje meiden binnen dat vooraan gingen zitten. Ze waren een beetje kak en hadden geen oog voor ons, althans zo leek het. We besloten ze op een ijsje te trakteren, maar dan wel met het kleinste wat De Marco had: een kinderijsje.
Die keek eerst wat bedenkelijk, maar wij wisten hem te overtuigen. Nog zie ik het voor me dat De Marco - beide handen vol met puntjes - ze uitdeelde aan de meiden. Die waren volkomen verrast en namen ze aan. Pas toen zei hij dat ze van ze van ons kwamen en je had toen die gezichten moeten zien... Hilariteit alom, maar ze konden niet meer terug en begonnen er toch maar braaf aan te likken. Wij lol natuurlijk, al geloof ik niet dat het ooit iets geworden is tussen ons en die meiden.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 juli 2019 om 08:53 uur

Prachtig verhaal, Jo, met veel genoegen gelezen! Dan gaat het vast over de oude De Marco, denk ik, de grootvader van Allesandro die nu zijn zaak runt. Toch?

franc zei op 19 augustus 2019 om 20:39 uur

vroeger was er in de winter geen ijsverkoop. Waarschijnlijk ging de Fam. de Marco dan naar italie.
Voor het raam stonden dan altijd etalagepoppen met bontjassen aan.
Waarschijnlijk werd zo hun winkel tijdelijk verhuurd, zodat er toch inkomsten waren.

franc zei op 19 augustus 2019 om 20:42 uur

in de zomer reed de ijskar van venezia rond in de stad of stond ook wel bij Cunen voor.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 21 augustus 2019 om 09:36 uur

Ah, dat maakt nieuwsgierig Franc, die etalage met bontjassen. Mogelijk kunnen nog meer mensen zich dit herinneren? Die ijscokar zal misschien wel meer indruk hebben achtergelaten ;)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 26 april 2013 om 14:50 uur

Vruchtenwijn en speculaas

vertelde op 24 maart 2016 om 10:06 uur

Oss in de jaren zestig

vertelde op 18 juni 2018 om 12:48 uur

Kwatta, vruchtencake en brylcreem