skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg

Italiaans schepijs in Oss

Er zitten mooie dagen tussen, maar echt zomers wil het dit jaar nog niet worden. Net als op deze foto komt een paraplu dan ook nog vaak goed van pas. Hij is gemaakt in 1988, ter hoogte van ijssalon Venezia in de Molenstraat.

Molenstraat, Oss 1988 (foto: Wies van Leeuwen/ Provincie Noord-Brabant, collectie BHIC PNB001051095)Molenstraat, Oss 1988 (foto: Wies van Leeuwen/ Provincie Noord-Brabant, collectie BHIC PNB001051095) 

Als kind kwam ik hier graag bij zonnig weer, maar ook als het weer wat minder was, smaakte zo'n bolletje schepijs heerlijk. Smurfenijs was favoriet. Inmiddels runt de derde generatie De Marco deze zaak; een lange geschiedenis.

Kijk naar Toen

Heb jij ook zo je eigen herinneringen aan een ijsje van Venezia? Of ken je verhalen uit de begindagen van de ijssalon– toen Italiaans schepijs in Oss een echte nieuwigheid was? Alle herinneringen naar aanleiding van deze foto zijn welkom! We horen graag van je. Je kunt reageren in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen 

Reacties (8)

Anoniem zei op 2 juli 2019
Onze ouders (inmiddels overleden) konden in hun verkeringsijd niet op vakantie. Om toch een beetje een vakantiegevoel te hebbben gingen ze samen ‘s avonds ijs eten bij Venezia in Oss. Voor die tijd was een gulden veel geld maar ze deden het toch. Op een keer had mijn moeder een grote coupe met ijs voor haar staan. Er klopte een persoon op haar schouder die achter haar zat. Die persoon zei: als ze hulp nodig had om de ijsco op te eten dat ze het maar hoefde te zeggen. Die had ze niet nodig. Voor ijs kon je mijn moeder ‘s nachts wakker maken en zeker van Venezia. Ze heeft door de jaren een ijs gegeten en zeker die van Venezia in Oss.
Jo van Vugt (per mail) zei op 11 juli 2019
Met onze vriendengroep (9 jongens van zo'n 16-17 jaar in de jaren 50) was zaterdag onze uitgaansavond. Eerst naar de film en daarna naar Venezia bij De Marco voor een ijsje of drankje.
Op een keer toen we daar zaten, kwam er een groepje meiden binnen dat vooraan gingen zitten. Ze waren een beetje kak en hadden geen oog voor ons, althans zo leek het. We besloten ze op een ijsje te trakteren, maar dan wel met het kleinste wat De Marco had: een kinderijsje.
Die keek eerst wat bedenkelijk, maar wij wisten hem te overtuigen. Nog zie ik het voor me dat De Marco - beide handen vol met puntjes - ze uitdeelde aan de meiden. Die waren volkomen verrast en namen ze aan. Pas toen zei hij dat ze van ze van ons kwamen en je had toen die gezichten moeten zien... Hilariteit alom, maar ze konden niet meer terug en begonnen er toch maar braaf aan te likken. Wij lol natuurlijk, al geloof ik niet dat het ooit iets geworden is tussen ons en die meiden.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 juli 2019
Prachtig verhaal, Jo, met veel genoegen gelezen! Dan gaat het vast over de oude De Marco, denk ik, de grootvader van Allesandro die nu zijn zaak runt. Toch?
franc zei op 19 augustus 2019
vroeger was er in de winter geen ijsverkoop. Waarschijnlijk ging de Fam. de Marco dan naar italie.
Voor het raam stonden dan altijd etalagepoppen met bontjassen aan.
Waarschijnlijk werd zo hun winkel tijdelijk verhuurd, zodat er toch inkomsten waren.
franc zei op 19 augustus 2019
in de zomer reed de ijskar van venezia rond in de stad of stond ook wel bij Cunen voor.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 21 augustus 2019
Ah, dat maakt nieuwsgierig Franc, die etalage met bontjassen. Mogelijk kunnen nog meer mensen zich dit herinneren? Die ijscokar zal misschien wel meer indruk hebben achtergelaten ;)
Marian zei op 18 december 2019
Mijn vriendin Wilma en ik zaten soms uren bij Venezia in de Molenstraat in de jaren ‘70. We hadden niet veel te besteden, zaten nog op school. Daarom zaten we vaak een hele middag op een ijscoupe. We kwamen voornamelijk om naar de jongens te gluren die op het Titus Brandsmalyceum zaten. De heer de Marco was daar, zwak uitgedrukt, niet echt blij mee! Hij heeft er ons wel eens op aangesproken. Wij waren daar best verbolgen over! Nu snap ik het wel.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 december 2019
Haha, dan heb je het waarschijnlijk over de oude heer De Marco, de grootvader van Alessandro die nu Venezia runt?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!