skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Italiaans schepijs in Oss

Mathilde Min
Mathilde Min Bhic
vertelde op 15 juni 2019
bijgewerkt op 14 juni 2019
Er zitten mooie dagen tussen, maar echt zomers wil het dit jaar nog niet worden. Net als op deze foto komt een paraplu dan ook nog vaak goed van pas. Hij is gemaakt in 1988, ter hoogte van ijssalon Venezia in de Molenstraat.

Molenstraat, Oss 1988 (foto: Wies van Leeuwen/ Provincie Noord-Brabant, collectie BHIC PNB001051095)Molenstraat, Oss 1988 (foto: Wies van Leeuwen/ Provincie Noord-Brabant, collectie BHIC PNB001051095) 

Als kind kwam ik hier graag bij zonnig weer, maar ook als het weer wat minder was, smaakte zo'n bolletje schepijs heerlijk. Smurfenijs was favoriet. Inmiddels runt de derde generatie De Marco deze zaak; een lange geschiedenis.

Kijk naar Toen

Heb jij ook zo je eigen herinneringen aan een ijsje van Venezia? Of ken je verhalen uit de begindagen van de ijssalon– toen Italiaans schepijs in Oss een echte nieuwigheid was? Alle herinneringen naar aanleiding van deze foto zijn welkom! We horen graag van je. Je kunt reageren in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen 

Reacties (23)

Anoniem zei op 2 juli 2019 om 15:07
Onze ouders (inmiddels overleden) konden in hun verkeringsijd niet op vakantie. Om toch een beetje een vakantiegevoel te hebbben gingen ze samen ‘s avonds ijs eten bij Venezia in Oss. Voor die tijd was een gulden veel geld maar ze deden het toch. Op een keer had mijn moeder een grote coupe met ijs voor haar staan. Er klopte een persoon op haar schouder die achter haar zat. Die persoon zei: als ze hulp nodig had om de ijsco op te eten dat ze het maar hoefde te zeggen. Die had ze niet nodig. Voor ijs kon je mijn moeder ‘s nachts wakker maken en zeker van Venezia. Ze heeft door de jaren een ijs gegeten en zeker die van Venezia in Oss.
Jo van Vugt (per mail) zei op 11 juli 2019 om 15:33
Met onze vriendengroep (9 jongens van zo'n 16-17 jaar in de jaren 50) was zaterdag onze uitgaansavond. Eerst naar de film en daarna naar Venezia bij De Marco voor een ijsje of drankje.
Op een keer toen we daar zaten, kwam er een groepje meiden binnen dat vooraan gingen zitten. Ze waren een beetje kak en hadden geen oog voor ons, althans zo leek het. We besloten ze op een ijsje te trakteren, maar dan wel met het kleinste wat De Marco had: een kinderijsje.
Die keek eerst wat bedenkelijk, maar wij wisten hem te overtuigen. Nog zie ik het voor me dat De Marco - beide handen vol met puntjes - ze uitdeelde aan de meiden. Die waren volkomen verrast en namen ze aan. Pas toen zei hij dat ze van ze van ons kwamen en je had toen die gezichten moeten zien... Hilariteit alom, maar ze konden niet meer terug en begonnen er toch maar braaf aan te likken. Wij lol natuurlijk, al geloof ik niet dat het ooit iets geworden is tussen ons en die meiden.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 juli 2019 om 08:53
Prachtig verhaal, Jo, met veel genoegen gelezen! Dan gaat het vast over de oude De Marco, denk ik, de grootvader van Allesandro die nu zijn zaak runt. Toch?
franc zei op 19 augustus 2019 om 20:39
vroeger was er in de winter geen ijsverkoop. Waarschijnlijk ging de Fam. de Marco dan naar italie.
Voor het raam stonden dan altijd etalagepoppen met bontjassen aan.
Waarschijnlijk werd zo hun winkel tijdelijk verhuurd, zodat er toch inkomsten waren.
franc zei op 19 augustus 2019 om 20:42
in de zomer reed de ijskar van venezia rond in de stad of stond ook wel bij Cunen voor.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 21 augustus 2019 om 09:36
Ah, dat maakt nieuwsgierig Franc, die etalage met bontjassen. Mogelijk kunnen nog meer mensen zich dit herinneren? Die ijscokar zal misschien wel meer indruk hebben achtergelaten ;)
Marian zei op 18 december 2019 om 23:03
Mijn vriendin Wilma en ik zaten soms uren bij Venezia in de Molenstraat in de jaren ‘70. We hadden niet veel te besteden, zaten nog op school. Daarom zaten we vaak een hele middag op een ijscoupe. We kwamen voornamelijk om naar de jongens te gluren die op het Titus Brandsmalyceum zaten. De heer de Marco was daar, zwak uitgedrukt, niet echt blij mee! Hij heeft er ons wel eens op aangesproken. Wij waren daar best verbolgen over! Nu snap ik het wel.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 december 2019 om 10:40
Haha, dan heb je het waarschijnlijk over de oude heer De Marco, de grootvader van Alessandro die nu Venezia runt?
Hans zei op 3 september 2020 om 22:21
Na dit gelezen te hebben brengt het mij terug naar Nijmegen. Bartolino de Marco { Bollie} zat er op de detailhandel school. Omdat ik heel goede herinneringen heb aan Bartolino wilde ik even reageren. Laat jaren 60 ja wat een tijd.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 september 2020 om 19:45
Wat fijn dat je dat hier laat weten, Hans. Is dat dezelfde Bartolino die later de ijszaak in Molenstraat heeft voortgezet?
Hans zei op 4 september 2020 om 21:46
Daar ga ik wel van uit.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 7 september 2020 om 09:55
Ah ja, dan weet je ook wel vast dat de zoon van Bartolino de zaak heeft voortgezet?
Hans zei op 7 september 2020 om 10:10
Ja dat is mij bekend want er is onlangs een item op TV geweest met de familie3, dit had te maken met crowd funding ivm ziekte in de familie.
Mw. M. van Heumen
Mw. M. van Heumen zei op 14 augustus 2021 om 12:55
De bontjassen in de etalage in het rechtse deel van IJssalon Venezia kan ik mij nog goed herinneren. Zover ik weet werd die ruimte in de winterperiode gehuurd door Ria Boeijen om haar bontcollectie tentoon te stellen; die etalage zag er altijd prachtig uit. Ria Boeijen heeft enkele jaren later de zaak van Antje van de Pas, aan de Berghemseweg, overgenomen nadat Antje en haar man, heel tragisch, door koolmonoxidevergiftiging om het leven waren gekomen. Eerst heeft hun dochter de zaak nog een tijdje gerund maar dat was niet te doen doordat zij in Duitsland woonde. Daarna is de zaak door Ria Boeijen overgenomen. Achter in het pand van Van de Pas heeft de echtgenoot van Ria Boeijen nog jarenlang een kledingvermaakatelier gehad. De winkel van Van de Pas was een begrip in Oss en wijde omgeving en Ria heeft dat voortreffelijk weten voort te zetten.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 16 augustus 2021 om 12:07
Bedankt voor uw mooie reactie Mw. van Heumen. Ik kan me goed voorstellen dat zo'n etalage vol met bontjassen een enorme indruk op u gemaakt heeft. Hoe wrang het overlijden van het echtpaar Van de Pas ook is geweest, toch moet het enigszins een troost zijn dat de zaak zo goed door Ria Boeijen is overgenomen.
Paul Wingens zei op 5 december 2022 om 22:59
Geschiedenis van ijssalon Venezia:

De broers Mario en Arnaldo De Marco groeiden op in de Italiaanse Dolomieten, ongeveer 70 kilometer ten noordwesten van Venetië. In 1937 vluchtten zij uit hun vaderland, weg van het fascistisch regime van Mussolini. Na een kort verblijf in Luik (België) en Eindhoven, vestigden zij zich in Oss. In een schuur naast de grote kerk en de synagoge, maakten zij twee smaken ambachtelijk Italiaans ijs: vanille en chocola. Dat brachten ze met hun ijskar aan de man. Na een aantal jaren vertrok Arnaldo naar Rotterdam, en in 1942 begonnen Mario en zijn vrouw Ginetta een ijssalon in de Molenstraat in Oss: Gelateria Venezia. Halverwege de jaren zeventig nam hun zoon Bortolino de ijssalon in de Molenstraat over, zijn broer Aldo begon een ijskiosk op een steenworp afstand op de Heuvel.
Inmiddels maakt en schept de derde generatie De Marco ijs in de Molenstraat: Alessandro, de zoon van Bortolino, heeft de ijssalon overgenomen.
Paul Wingens zei op 5 december 2022 om 23:12
Aldo was ook aanwezig bij de presentatie van het boek van Marilou Nillesen "De Lifters van Loulou". We zaten net die middag ijs te eten in de kiosk op de Heuvel en toevallig vertelde Aldo over de presentatie, dus heb ik nu ook haar tweede boek en allebei door Marilou gesigneerd. Heel fijn.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 7 december 2022 om 09:06
Wat leuk om te horen, Paul, en goed dat je er was ;)

Bedankt voor je inhoudelijke aanvulling over de familie De Marco. Een begrip in Oss, mooi om deze achtergrond te lezen.
Koos van der Loop zei op 24 januari 2023 om 09:53
"Vroeger was er in de winter geen ijsverkoop. ", schrijft Franc. Vanaf 1956 zat ik op het TBL tegenover Venezia en Mijnheer de Marco verkocht naast zijn heerlijke ijs ook frites. Ook superlekker. Je kreeg die op een echt bordje en was 10 cent duurder (35 cent) dan in de andere friteszaken in Oss. Maar de porties waren groter. Ik heb er vele keren van genoten.
Koos van der Loop zei op 25 januari 2023 om 08:30
Ik slaagde in 1961 en weet niet of het daarna ook nog zo was. Wel meen ik te weten dat de zaak in de jaren 50 ook 's winters ( of een deel van de winter) gewoon open was.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 januari 2023 om 08:43
Oké, misschien weten andere (oud)-Ossenaren nog wel hoe dit zat, met de winteropenstelling (en de frites natuurlijk!)

Wie praat ons bij?
Ben Vissers zei op 29 januari 2023 om 17:00
Inderdaafd Paul Wingens, ze zijn in Oss begonnen in een schuur in de Monsterstraat.
Deze was van mijn opa.
De toemalige groente winkel van Vissers.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen