skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Ja ik wil! En liefst een eenbenige bruid

Vier maal treedt Alfred Haighton begin vorige eeuw in het huwelijk, waarvan drie maal met een vrouw met één been. Wie is deze curieuze man die de dubieuze titel 'financier van het fascisme’ draagt, en die zo jachtig op zoek gaat naar eenbenige bruiden?

Coenraad Alfred Augustus Haighton (26 oktober 1896 - 13 april 1943) dankt zijn bijzondere achternaam aan Schotse voorouders, maar zijn wieg staat in hartje Rotterdam. Daar groeit hij op in een welvarend gezin. Zijn vader heeft een succesvol bedrijf, waarbij hij mensen verzekert tegen het risico op verlies bij deelname aan de Staatsloterij. Een lucratieve business en jonge Alfred beschikt daardoor al jong over gigantische hoeveelheden geld.

 

Haighton heeft grote bewondering voor het fascisme. Een groot deel van zijn vermogen pompt hij in deze sterk nationalistische politieke beweging. Het levert hem de bijnaam financier van het fascisme op. Maar zijn invloed gaat verder dan investeren. Hij bemoeit zich ook actief met organisaties als Zwart Front (waarvan het archief bij het BHIC ligt) en zet zich met hart en ziel in om het fascisme vorm te geven. Haighton is een wraakzuchtige, hardvochtig man: als zijn broer hem uit het familiebedrijf zet, smeedt Alfred een plan om zijn broer uit de weg te ruimen.

Eenbenige bruiden


Alfred Haighton

Bovendien heeft hij – zelf behept met een mank been - een bijzondere eigenaardigheid. Van de vier keer dat hij in het huwelijk treedt, is dat drie keer met een eenbenige bruid. Om deze vrouwen te vinden, plaatst hij contactadvertenties, zoals bovenstaande uit Gooi- en Eemlander, 9 november 1936, via www.delpher.nl.

Zijn echtgenotes overlijden op relatief jonge leeftijd en maar het lijkt erop dat Alfred niet lang bij de pakken neerzit. Snel gaat hij weer op zoek: soms hertrouwt hij binnen een jaar, maar soms ook binnen drie (!) maanden. Zijn laatste huwelijk duurt niet lang want Haighton overleed op 13 april 1943 onverwacht aan een hartaanval. Hij is dan 47 jaar.

Los van deze opvallende voorkeur laat hij vooral zijn sporen na in de Nederlandse politiek want zijn vele miljoenen hebben het fascisme tot een hoger plan getild.

Luister hier naar onze bonus, specifiek over deze ene advertentie:

 Archief Zwart Front:

234 Zwart en Nationaal Front, 1934 - 1941 N.B. Stukken van 1896 - 1965

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.
Doe mee en vertel jouw verhaal!