
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Jan de Beijer kwam oorspronkelijk helemaal niet uit deze regio. Hij werd in 1703 geboren in het Zwitserse Aarau als zoon van een wervingsofficier uit het leger van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Zijn jeugdjaren bracht hij door in Emmerich, vlak over de Duitse grens. Daar ging hij naar het gereformeerd gymnasium. Na zijn middelbare schoolopleiding ging hij als tekenaar in de leer bij topografisch kunstenaar Cornelis Pronk in Amsterdam. De Beijer had talent. Hij verkocht zijn werk voor goed geld in Amsterdam aan “boekhandelaers en kunstminnaeren”.
Hij begon zijn tekencarrière dicht in de buurt, in de omgeving van Emmerich en Kleef. In 1736 verlegde hij zijn werkterrein naar Noord-Brabant en Noord- en Midden Limburg en vestigde zich op kasteel Macken. Hij maakte vele pentekeningen van plaatselijke kerken, kastelen en stads- en dorpsgezichten. Een aantal van zijn tekeningen werd door H. Spilman en P. Liender gegraveerd.
In 1751 vertrok hij naar Amsterdam om zich toe te leggen op het schilderen met olieverf. Zijn bekendste schilderij is dat van de binnenplaats van het Amsterdamse leprozenhuis. De Beijer opende bovendien een tekenschool bij hem aan huis. Hij had hiermee zo’n succes dat hij zijn school al spoedig moest verplaatsen naar herberg De Zon. Na zijn werkzame leven vertrok hij weer naar het gebied rondom Kleef. Waar hij toen precies heeft gewoond is niet bekend. Evenmin weten we waar De Beijer is overleden. Wel weten we zijn sterfdatum: namelijk 15 februari 1780.
De Beijer is niet alleen in de regio bekend geworden. Op vele plekken wordt werk van hem bewaard van het Noordbrabants Museum tot in Windsor Castle in Engeland. De stads- en dorpsgezichten die De Beijer op zijn reizen vastlegde, zijn inmiddels bijna allemaal verdwenen, net zoals het kasteel Macken, waar hij ooit woonde. Maar gelukkig hebben we nog de mooie tekeningen van deze “import Vierlingsbekenaar”, die ons nog een goed idee gaven van hoe Noordoost Noord-Brabant er in de 18e eeuw uitzag.