skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jaël Jonkman
Jaël Jonkman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jaël Jonkman
Jaël Jonkman RA Tilburg

Jan van Amstel (1618-1669): Schijndelse zeeheld

Jan van Amstel beschouwde zichzelf als afkomstig van Schijndel en zo is hij ook de geschiedenis ingegaan. Maar hij werd geboren in Gemert, waar hij op 12 december 1618 werd gedoopt. Hier bracht Jan ook zijn jeugd door totdat zijn moeder, die uit Schijndel kwam, in 1633 van haar ouders een herberg met brouwerij in het centrum van Schijndel erfde.

Het gezin verhuisde daarop van Gemert naar Schijndel. Niet lang daarna kon Jan, vermoedelijk dankzij een schatrijke Amsterdamse peettante (uit het burgemeestersgeslacht Bicker), aanmonsteren bij een koopvaardijschip in die stad. Ver weg van het Brabantse land groeide hij uit tot kapitein op verschillende oorlogsschepen, die werden ingezet om de Hollandse handelsvloot te beschermen.

En zo raakte hij verwikkeld in verschillende zeeslagen, die hij weliswaar niet helemaal ongeschonden, maar in elk geval altijd levend wist door te komen. Hij streed aan de zijde van Tromp en De Ruyter in de Tweede Engelse oorlog (1665-1667). Maar ondanks deze totaal andere wereld bleef hij denken aan Schijndel, waar hij in 1667 een huis kocht, dat de Steenen Kamer werd genoemd.

Nadat hij in 1668 tijdens de uitvoering van een nieuwe opdracht gewond was geraakt, werd hij naar dit huis in Schijndel gebracht. Daar zou hij op 29 september 1669 overlijden. Hij werd begraven in de Sint-Servatiuskerk, waar zijn grafsteen met daarop een gedicht van Vondel nog steeds te bekijken is. Op de plaats van de Steenen Kamer werd op 29 juni 1897 een monument voor Jan van Amstel onthuld.

Reacties (27)

W. Vermeer zei op 11 februari 2010 om 23:16
Er zou in Schijndel een lied zijn gewijd aan Jan van Amstel. Is dat lied ergens bewaard en hoe luidt de tekst van dat lied?
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 23 december 2010 om 09:42
Bedankt voor het linkje René. Levert veel informatie op voor iedereen die meer wil weten over Jan van Amstel.
W. Vermeer zei op 23 december 2010 om 12:10
Ben op zoek naar de volledige tekst (met muziek) van het lied van Jan van Amstel. Wij zongen het vroeger op de lagere school (Boschweg). De eerste regels ken ik wel, nl.
"Er leefde eens op aard
Jan van Amstel onvervaard
Het was een flinke jongen,
Die het liefste reed te paard enz enz"
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 31 december 2010 om 10:06
Dag W. Vermeer,
Het blijft hier langer stil dan ik had vermoed. Wellicht kan de <a href="http://www.heemkundekringschijndel.nl" target="_blank">heemkundekring Schijndel</a> je verder helpen?
René van Rooij zei op 27 januari 2012 om 13:04
Beste Paul
Dit is een interessante aanvulling op de geschiedenis van de van Amstel's die ik nog niet kende. Hoe zijn de van Amstel's later in Weert en Gemert terechtgekomen?
Paul Budde zei op 27 januari 2012 om 13:19
Dat is de vraag die ik jouw indirekt stelde Rene :)
Wat een moeilijkheid oplevert is dat zijn grootvader blijkbaar niet de naam van Amstel draagt. Gemert is natuurlijk niet al te ver van Oss, rondom Oss komt de naam nog steeds voor. Er is dus werk voor ons aan de winkel!!
Groetjes, Paul
Paul Budde zei op 31 januari 2012 om 10:31
Rene kun je me even per email benaderen ik heb iets wat ik je wil toesturen.
Paul
Frans Maes zei op 31 januari 2012 om 11:34
Onderstaande is op 28-spet-2003 reeds geplaatst in de YAHOO-GROUP (Oost-Nrd-Brabant): Re: van Amstel als mede erfgenamen.
"Inmiddels is onder de FILES-section een acte van 26-juny-1699 opgenomen waarin o.a. een aantal personen Van Amstel staan vermeld. Zij zijn mede erfgenamen. Het is een foto-copie (2048x1536)van de desbetreffende acte. Transcriptie dient nog plaats te vinden. gr en hopende dat dit mede bijdraagt tot succes van deze group.
Frans Maes, Moderator.
De fotokopie die Frans Maes plaatste in de files sectie is een interessante. Ik heb geen transscriptie gemaakt, maar even in het kort de inhoud:
Er wordt een volmacht gegeven door een aantal personen uit Schijndel die allen mogelijk erfgenamen zijn van Jan Jans van Helmont en Margriet van Raephorst uit Amsterdam. Zij geven de volmacht aan
Coenraet van Wijck uit Rotterdam die zich moet vervoegen bij notaris Meerhout in Amsterdam om het testament te onderzoeken en te kopieren. De betrokken mede erfgenamen zijn:
Maijken van Amstel, Emmerentiana van Amstel en Elisabeth van Amstel, allen dochters van Hendrick van Amstel; Anthonie Gilles Shoeven, man van Anneke Peters van Amstel, Johan van Grinsven en Jan de Metselaar, man van Adriana Peters van Grinsven en tenslotte twee minderjarige kinderen van Peter Willems van Amstel te Rotterdam. Tot zover de inhoud.
Alle erfgenamen blijken nakomelingen te zijn van het echtpaar Anneke Jans van Helmont en Peter Willems van Grinsven, secretaris van Schijndel. Het echtpaar had minstens twee kinderen: Peter van Grinsven (met kinderen Johan en Adriana) en Anneke van Grinsven, die gehuwd was met Hendrik Hendriks van Amstel uit Gemert. Dit laatste echtpaar had als kinderen de hierboven genoemde Maijken (gehuwd met Jan Goyarts van Limborch), Emmerentiana (gehuwd met Pauwel Cornelis Pennincx), Elisabeth (driemaal gehuwd), Willem (naar Rotterdam vertrokken?), Peter (met dochter Anneke) en daarnaast nog, maar niet genoemd in de tekst: de bekende Jan van Amstel, scheepskapitein, geboren in Gemert en overleden te Schijndel. Hij komt in de tekst niet voor, omdat hij al kinderloos overleden was.
De familierelatie tussen deze erfgenamen en Jan van Helmont x Margriet van Raephorst is een gemeenschappelijke voorouder in de persoon van Jan Aertszoon van Helmont, in zijn leven schout van Schijndel. Anneke, de partner van Peter van Grinsven was een dochter van deze schout. Daarnaast had hij nog een zoon Aert, die eveneens schout van Schijndel werd, en wiens kleindochter Anna van Boxhoorn (uit Eindhoven) de tweede vrouw werd van de scheepskapitein Jan van Amstel. Een derde kind van Jan Aerts van Helmont was Jan Jans van Helmond, wiens zoon Jan huwde met Margriet van Raephorst. Op te merken hierbij is nog dat Margriet van Raephorst na de dood van haar eerste man huwde met admiraal Cornelis Tromp, de baas van scheepskapitein Jan van Amstel, maar tegelijkertijd een huisvriend. Uit alles blijkt dat de familie in Schijndel een zeer vooraanstaande rol speelde en familierelaties had met vooraanstaande families in Amsterdam. Jan Jans van Helmond, de eerste man van Margriet van Raephorst, was raad en schepen van de stad Amsterdam.
Voor veel stamboomonderzoekers zal in het bovenstaande niet veel nieuws staan. Een en ander is uitgebreid gepubliceerd. Het enige nieuwe puntje dat ik tegen kwam is de Rotterdamse tak van de familie Van Amstel, die voor mij nog onbekend was.
Literatuur:
· De voorouders van de Haarlemse familie van Amstel, Wijnants van Resandt in Jaarboek CBG 1983;
· Abraham van den Tempels portretgroep van de zeekapitein Jan van Amstel en zijn vrouw Anna Boxhoorn, in Bulletin Museum Boymans van Beuningen deel X, nr 1 Rotterdam 1959
· artikel van J. Frederiks over Jan van Amstel in NoordBrabantsche Volksalmanak 1889.
Hopelijk aanleiding voor anderen om verder onderzoek te doen. / Jan Timmers"
René van Rooij zei op 1 februari 2012 om 14:01
Beste Frans Maes,
Hoe kan ik aan deze fotocopie komen? Deze is voor mij heel interessant. Wat is een files sectie? Het transcriberen lukt mij met enige moeite en pijn wel.
Toeval? Nog geen week geleden heb ik toegevoegd of verbeterd aan mijn stamboom: Maarten Harpertz. Tromp (Bestevaer), Cornelis Tromp, Margaretha van Raephorst, Joan van Hellemont, Jan Jansz. van Helllemont, Peter Willems van Grinsven, Anneke Jans van Hellemont, Anneke Peter Willems van Grinsven.
W.Vermeer zei op 1 februari 2012 om 15:42
Zoals ik op 11-02-2010 heb aangegeven, ben ik op zoek naar tekst en muziek van een lied van of over Jan van Amstel. De stamboom heeft mijn interesse niet. Wel mooi, dat daar nu ook aandacht aan wordt besteed.
Frans Maes zei op 2 februari 2012 om 02:03
@René,
<a href="http://groups.yahoo.com/group/Oost-Noord-Brabant_genealogy/files/van_Amstel/
" target="_blank">Deze link</a> brengt je direct bij de drie foto's. Mocht het niet werken dan dien je jezelf eerst aan te melden; geef daarbij even aan dat je vanuit dit forum komt. Als je een en ander wilt transcripten, dan houd ik me aanbevolen om die tekst aldaar ook op te nemen.
MvG
Frans Maes zei op 2 februari 2012 om 13:56
@René,

De link eindigt op &quot;&lt;br%20/&gt;&quot;, dit moet je eerst verwijderen.

MvG
René zei op 2 februari 2012 om 23:05
Beste Frsns Maes
Ik heb de 3 foto's gevonden op
http://groups.yahoo.com/group/Oost-Noord-Brabant_genealogy

De transcriptie heb ik vandaag nog verzonden naar dezelfde groep

Beste Paul Budde
Ik heb een mailadres op je website gevonen en een mail verstuurd
Mieke Witteveen zei op 3 december 2014 om 16:15
Hallo René, wij hebben al eens contact gehad in verband met de familie van Rooij. Nu over van Amstel.
Er is een boekje van Theo van Amstel Waarin vele verhalen en stambomen staan.
Sophia van Amstel x Henrick van der Schout zijn de voorouders van Jan van Amstel.
Henk van den Brand zei op 17 maart 2017 om 17:52
Komt bieden wij op dezen dag
Den Held onz' hulde aan
Wiens naam in Schijndels' Vriendenclub
Voor altijd blijv' bestaan
Van Amstel zij dit lied gewijd
Zijn daden waren groot
Daarom zij Hij herdacht door ons
Nog eeuwen na zijn dood (bis)

De Zeeheld die op Schijndels' grond
Aanschouwde 't levenslicht
Heeft in zijn dienst voor 't Vaderland
Veel stoute daên verricht
Getuige slechts de lange strijd
Dien Hij met Eng'land streed
Hoe Hij gewond door 't moordend staal
Nog van zijn plicht zich kweet (bis

Met recht gaat Schijndel groot op U
Van Amstel, hoog geroemd
Uw naam, hij blijft al d'eeuwen door
Met eere steeds genoemd
Aanvaard de hulde, die wij biên
U Schijndels' burgerij
Dat steeds van Amstels kloeke moed
Ons aller voorbeeld zij. (bis)
Henk van den Brand zei op 17 maart 2017 om 18:15
Matrozenlied
Er leefde eens op aard
Jan van Amstel onvervaard
het was 'n flinke jongen
die 't liefst reed te paard (2x)
Eens reed hij in 'n sloot
Het paard dat brak 'n poot
en onze Jan van Amstel
die schrok zich bijna dood (2x)
Och heer, dat was 'n kruis
Hij durfde niet naar huis
Dat kun je wel begrijpen
want daar was 't niet pluis (2x)

Hij vluchtte toen naar zee
Het lot dat werkt mee;
Hij werd al gauw matroosje
Zijn schip lag op de ree (2x)
wat was dat leven fijn
Altijd op zee te zijn;
Dat was toch heel anders
dan boeren met chagrijn (2x)
Hij voer naar Oost en West
O jongens dat ging best
Emn als er werd gevochten dan
was hij nooit van 't lest (2x)

Zie Jan van Amstel staan;
Zijn krijgslust wakkert aan
De Turk en ook de Zweden
zijn op de vlucht gegaan (2x)
Zijn dapperheid was groot;
op Hollands oorlogsvloot
En eerder dan te vluchten
vocht hij zich liever dood (2x)
't Was 'n hele Piet
De Brit versloeg hem niet;
O roem en eer van 't vaderland
Wij wijden U dit lied (2x)

Refrein:
Ja Jan van Amstel mag er wezen
Hem ter eer zingt groot en klein
Met ons mede dit refrein
't Is Schijndels grootheid nooit volprezen
Overwon op zee de vijand keer op keer
Wij willen Jan van Amstel eren
Wij brengen hem ons huld' en groet
Wij zijn de Schijndelse matrozen
Eren hem die voor 't heil
Van 't Vaderland gaf goed en bloed
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 20 maart 2017 om 11:14
Leuk Henk, die liederen ter ere van Jan van Amstel. Het Matrozenlied ken ik uit de festiviteiten rondom zijn 300e sterfdag in 1969 https://leovanschijndel.nl/janvanamstel.PDF

Weet je ook bij welke gelegenheid het eerste lied is gemaakt?
Henk van den Brand zei op 20 maart 2017 om 11:52
Het eerste lied is het clublied van rijvereniging jan van amstel in Schijndel.
Ik zag toevallig dat W.Vermeer enige jaren geleden de tekst van het matrozenlied zocht. Daarom heb ik het hier overgetikt. Wellicht leest hij het nog eens.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 21 maart 2017 om 09:54
Dank voor je toelichting, Henk. Ik zal W. Vermeer attenderen op deze liederen.
Henk van den Brand zei op 21 maart 2017 om 10:11
Heel fijn! Hij heeft er lang genoeg op moeten wachten, maar het was bij toeval dat ik zijn verzoek las. Ik was op zoek naar een postzegel waarop Jan van Amstel staat; van diverse zeehelden is indertijd een postzegel verschenen maar van Jan van Amstel niet. Ik probeer daar wat aan te doen.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 22 maart 2017 om 11:30
En u ziet dat het Henk van den Brand gelukt is! Mooi gedaan!
Adrie van Amstel zei op 29 december 2021 om 20:50
Er is een afstamming van de familie van Amstel vanaf rond 1075.
Ook gijsbrecht van Amstel komt daar in voor.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 31 december 2021 om 14:49
Dat is behoorlijk ver terug Adrie, is Jan van Amstel ook familie van je, naast Gijsbrecht van Amstel?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!