i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Boxtel
Tags:

Jas waor bende?

vertelde op 10 oktober 2019 om 11:13 uur

Hij duikt op tijdens Koningsdag, zodra de burgemeester heeft geroepen “Jas waor bende?” Jas de Keistamper is 3 meter 45 lang en stapt sinds 1949 rond als de reus van Boxtel, de onverzettelijke stratenmaker.

fotocollectie BHIC

Met zijn geboortejaar 1949 zou je Jas een babyboomer kunnen noemen. In de naoorlogse jaren werkt de stichting Boxtel Vooruit aan de wederopbouw en dat betekent ook de geboorte van Jas, met Guus van de Meer als geestelijke vader.

Jas steekt de mensen in Boxtel een hart onder de riem en zorgt voor een morele oppepper. Eventuele misstanden worden met veel humor door Jas onder de aandacht gebracht. Indien nodig verdedigt hij de belangen van zijn dorp in de provinciale en landelijke politiek. Maar doorgaans duikt Jas daar op waar het feest is. En hoewel hij pas in de vorige eeuw is 'geboren', gaat zijn achternaam gaat veel verder terug in de tijd; die dankt hij aan de bijnaam van Boxtelaren die beter bekend staan als keistampers.

Deze foto is gemaakt door Mies den Otter, mogelijk ergens in de jaren tachtig. Wie herkent de mensen die erop staan? Sta je er zelf bij? Wat zijn jouw herinneringen bij het zien van deze foto?

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 28 juli 2010 om 13:03 uur

Archiefstukken van Boxtel en Liempde toegankelijk gemaakt

vertelde op 12 juli 2015 om 16:37 uur

De ambassadeur van Boxtel: Jas de Keistamper