i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Alphen en Riel
Tags:

Je maintiendrai

vertelde op 7 december 2009 om 13:50 uur

Een van de rijksmonumenten in Alphen is de voormalige marechausseekazerne langs de weg naar Baarle-Nassau. De fietser komt er langs (rechts) als hij de bebouwde kom van Alphen net achter zicht heeft gelaten.

Het kazerne-achtige gebouw dateert uit 1915. Alphen kreeg een post van de Koninklijke Marechaussee (In 1814 opgericht door koning Willem I) in 1847. Dat was kort na de Belgische Opstand, toen men in Den Haag nog steeds bang was dat de Brabanders zich bij de opstand zouden aansluiten.

De Marechaussee zat hier vooral voor verscherpt toezicht op de grens. Het karakteristieke pand van de Marechaussee bestaat uit een aantal woningen. Het was als kazerne in gebruik tot 1940, toen er de Duitse Rijksveldwacht in werd gevestigd.

In 1946 werd de Marechaussee heropgericht. Toen is ook het gietijzeren schild teruggeplaatst met het opschrift "Je maintiendrai, Koninklijke Marechaussee". In 1954 verdween de Marechaussee uit Alphen. Om afbraak te voorkomen kocht de gemeente de kazerne in 1962. In 2001 werd het een rijksmonument.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in de reeks Een Ons Brabant op 11 juni 2007

In 2006 zijn Corine Zaal en haar man er gaan wonen. Zij  hebben nu een deel gerestaureerd en stuurden ons deze foto's ter aanvulling:

   
Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (4)

Koning zei op 23 augustus 2010 om 20:27 uur

en er stond een hele mooie boom maar die is omgezaagd voor de bladeren en het hout om daarna een schutting te plaatsen zonder esthetische meerwaarde.

Annemarie van Geloven bhic zei op 24 augustus 2010 om 15:22 uur

23 augustus 2010 zal de geschiedenis ingaan als de dag waarop de kastanjeboom, waarop Anne Frank als onderduikster tijdens WO II vanuit het Achterhuis uitkeek en er over schreef in haar dagboek, gewoonweg omwaaide. Enfin, de lezer kent de geschiedenis...

Daarom vind ik uw reactie over de mooie boom bij de marechausseekazerne, heel treffend. Blijkbaar heeft u er mooie herinneringen aan.

Ad Eikenaar zei op 9 september 2019 om 20:52 uur

In Zevenbergen staat precies eenzelfde marechausseekazerne, Wilhelminapark 23. Na de marecchaussee is het een politiebureau geworden.
Mijn vader was daar adjudant der Rijkspolitie in de zestiger jaren. Ons gezin woonde an de rechterkant, de opperwachtmeester aan de linkerkant en het midden was het politiebureau. Het gebouw staat er nog steeds en is omgevormd tot drie woningen.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 10 september 2019 om 09:45 uur

Bijzonder Ad, dan lijkt het erop dat één bouwtekening voor verschillende kazernes is gebruikt? Hoe was het trouwens, om op te groeien naast het politiebureau? Welke herinneringen heb je daaraan?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 7 februari 2012 om 14:00 uur

Huisvesting voor militairen

vertelde op 16 april 2009 om 15:36 uur

Osse Bende opgerold

vertelde op 24 mei 2013 om 12:16 uur

Uniformen