skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Jeugdherinnering: Anneke Grönloh in de Taptoe

Het overlijden van zangeres Anneke Grönloh - op 14 september 2018 - maakt bij menigeen jeugdherinneringen los. Voor Gerard de Bie was het aanleiding om de TapToe uit de jaren zestig er nog eens op na te slaan, op zoek naar die ene foto van deze zangeres met Eindhovense achtergrond.

Grönloh - geboren in 1942 in Indonesië - brengt een groot deel van haar jeugd door in een jappenkamp. Haar vader, een Nederlandse officier, is al voor haar geboorte geïnterneerd. Pas na de bevrijding wordt het gezin herenigd. Na de oorlog vertrekt het gezin Grönloh met het schip de Willem Ruys naar Nederland, waar het wordt opgevangen in Grave. 

Vanuit daar verhuist ze naar Eindhoven, waar ze begon met optredens. Op het Gemeentelijk Lyceum leert ze Peter Koelewijn kennen en treedt zij samen met hem en zijn 'Rockets' op tijdens feestjes.

Het nummer Brandend Zand zingt ze voor het eerst op het Knokkefestival, in 1962. Al snel volgen hits als Paradiso en Soerabaja. Anneke neemt in 1964 deel aan het Eurovisie Songfestival, en is daarna ook steeds vaker in het theater te vinden. In 2009 viert de zangeres haar 50-jarig artiestenjubileum.

Taptoe

Het jeugdtijdschrift Taptoe verschijnt voor het eerst op 1 oktober 1953, als voortzetting van het katholieke kindertijdschrift Weekblaadje voor de Roomse Jeugd en Roomse Jeugd. Een overduidelijk katholiek blad, gericht op de catechisatie. En dat is te zien in de oudste nummers, met stichtelijk woorden en veel over ‘boetes’ en ‘zondes’. Later komen er steeds meer strips in het blad, en komt er naast wetenschappelijke onderwerpen (natuur, techniek en geschiedenis) ook aandacht voor muziek. Na de overname van het blad - van Spaarnestad naar Malmberg (in 1966) -  verdwijnt het katholieke karakter van Taptoe vrijwel geheel. Op 4 augustus 2016 verschijnt het laatste nummer en komt er na 63 jaar een einde aan dit blad.

Had jij ook een abonnement op TapToe? Was je groot fan van Anneke Grönloh? Welke herinneringen komen er bij jou los bij het zien van deze foto? Vertel het ons!

Reacties (5)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 26 februari 2021 om 15:31
De Clip die het meest bij haar past naar mijn bescheiden mening is toch wel deze ; waarin ze zowel over haar geboorteland zingt, als ook in klederdracht en decor daarvan te zien is : https://www.youtube.com/watch?v=sqLqYgcrRo0
Norah zei op 26 februari 2021 om 17:20
Ik vond zelf -Nina Bobo- prachtig, werd in het Maleis gezongen.
Norah zei op 26 februari 2021 om 20:23
Nee Marilou, wat Anneke Grönloh zong was het oorspronkelijke lied, een wiegelied. Luister er maar eens naar, 't is heel ontroerend.
Ik denk dat Ernst Jansz met dit lied refereerde aan het land van zijn voorouders, tempo doeloe.
Groetjes.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen