i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Haaren
Tags:

Jeugdhuis als reddingsboei in de crisisjaren

vertelde op 22 maart 2018 om 12:10 uur

Op vrijdag 20 oktober 1933 reist een fotograaf van persbureau Het Zuiden af naar Huize Gerra in Haaren en schiet daar deze foto. ‘Groep mannen bij Huize Gerra’, schrijft hij later op de achterkant. Mogelijk is de opname gemaakt omdat de restauratie net is afgerond?

fotopersbureau Het ZuidenHuize Gerra aan de Steenweg in Haaren is van oorsprong het buitenhuis van mgr. Zwijsen. Het heeft sindsdien (Zwijsen trok er in 1854 in) aan diverse bewoners onderdak geboden. In de jaren dertig van de vorige eeuw zijn dat de broeders van Dongen. Van 1934 tot 1939 leiden deze broeders in dit gebouw een jeugdhuis, een kamp voor werkloze jongeren. Hiertoe is het huis in 1933 gerestaureerd.

Want de economische crisis houdt het land stevig in zijn greep in die jaren dertig. Door een jeugdhuis te stichten, gooien de broeders uit Dongen een reddingsboei uit naar deze jonge mannen die nu toch aan de slag zijn. Mogelijk hebben ze zelf aan de restauratie van het gebouw gewerkt? Welke mannen zitten er naast de pastoor? Komen de jongens uit Haaren en omgeving, of juist ver er buiten? Wie weet er meer? Vertel het ons.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in de Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 26 oktober 2009 om 15:41 uur

Werkverschaffing

vertelde op 25 mei 2012 om 11:52 uur

Het provincialaat van de Broeders van Dongen