skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Johanna Magdalena Versteeg: van Vlissingen naar Sprang

Het leven van mijn voorouder Johanna Magdalena Versteeg was lang en interessant. Zij werd geboren in 1811 in oorlogstijd in Vlissingen, twee jaar na de inval op Walcheren en het bombardement van de vestingstad door het Engelse leger. Nederland was toen een deel van Frankrijk. Johanna’s Zeeuwse grootouders, waren in het bombardement van 1809 omgekomen en haar moeder Margrieta Brand had haar vader Marcellis Versteeg ontmoet.
A. Lutz, Bombardement van Vlissingen door de Britten, 1809 (Rijksmuseum, RP-P-OB-87.003)
A. Lutz, Bombardement van Vlissingen door de Britten in 1809 (Rijksmuseum, RP-P-OB-87.003)

Johanna’s vader Marcellis kwam uit Sprang en hij was schoenmaker. Hij was in Vlissingen sinds 1805, waar hij bij de weduwe Christiana Dekker woonde. Mogelijk lapte of leverde Marcellis schoenen voor het Franse leger.

Margrieta en Marcellis, 22 en 33 jaar oud, trouwden in 1810. Getuigen waren Margrieta’s broer Cornelis Brand en haar oom Jacobus Daane, man van Sara Brand, zus van Margrieta’s vader. Een maand later werd hun eerste kind Gerrit Louis, Johanna’s broer, geboren. “Louis” was waarschijnlijk voor de Franse koning in Nederland, Napoleon’s broer Louis.

Margrieta overleed in 1812, twee jaar na het huwelijk. Het kan zijn dat Jacobus en Sara daarna voor de kleine kinderen gezorgd hebben. Toen Sara Brand in 1824 overleed kregen Johanna en haar broer ieder een kwart van de erfenis.

In 1819 was Marcellis terug in Sprang. Het jaar daarop werd de eerste van Johanna’s acht halfbroers en -zusters, geboren. De moeder was Dingena van Herwijnen uit Baardwijk, met wie Marcellis vier maanden later trouwde en die dus Johanna’s stiefmoeder werd.

J.C. Janson, 1778 - 1823, Vrouw met twee kinderen (Rijksmuseum, RP-P-OB-47.882)
J.C. Janson, 1778 - 1823, Vrouw met twee kinderen (Rijksmuseum, RP-P-OB-47.882)

Johanna zelf trouwde, 19 jaar oud en dienstmeid van beroep, in 1831 in Sprang. Bruidegom was de 45-jarige Adriaan Soeters, weduwnaar en vader van een klein meisje, ook Johanna genaamd. Adriaan was timmerman en bouwman. Johanna en haar vader Marcellis konden niet schrijven, maar Adriaan tekende met zijn naam.

Adriaan en Johanna kregen 10 kinderen, tussen 1831 en 1846. Drie kinderen stierven jong maar 7 kinderen werden volwassen en trouwden. Adriaan’s broer Christoffel Soeters woonde bij de familie.

Adriaan stierf in 1851 en Johanna werd op 39-jarige leeftijd weduwe. Ze werd hoofd van de familie en "bouweres" van beroep in de bevolkingsregisters. Als enige in de familie behoorde ze tot de christelijk afgescheidenen, alle anderen waren Nederlands hervormd. Christelijk afgescheidenen waren het niet eens met het nieuwe Algemeen Reglement van 1834 en bleven trouw aan de gereformeerde religie van 1816.

Johanna hertrouwde niet. In 1853 werd haar eerste kleinkind Anthonie geboren, een buitenechtelijk kind van haar oudste dochter Margrieta. De vader was Franciscus Hoffman, ‘heerenknecht’. Margrieta ging terug in dienst in Haarlem in 1859 en trouwde met Franciscus in 1863. Maar Anthonie werd in Sprang bij Johanna grootgebracht.

Ook Johanna’s andere kinderen verlieten het huishouden en Johanna bleef achter met haar zoon Christoffel, zijn vrouw en hun twee kinderen Adriaan en Elizabeth. Uiteindelijk werd Christoffel hoofd van het gezin. De familie woonde nog steeds in de Nieuwe Straat in Sprang en Johanna’s godsdienst was nu gereformeerd, terwijl haar kinderen Nederlands hervormd waren. Johanna overleed in januari 1900, 88 jaar oud.

Klik op de kaft voor de inhoudsopgave
Klik op de kaft voor de inhoudsopgave

Het verhaal van Johanna verscheen ook in: Theo J. ter Borg, People in History: My ancestors from Capelle, Loon op Zand and Sprang from 1500 to 1970, Auckland, New Zealand (Capelle Press, P O Box 147121, Ponsonby 1144, Auckland), 2021.

Bronnen

Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), www.bhic.nl
Historische en genealogische bronnen van de gemeente Sprang-Capelle, http://members.home.nl/marf/SprangCapelle.html
Streekarchief Langstraat Heusden (Salha), www.salha.nl
Zeeuws Archief www.zeeuwsarchief.nl
Gemeentearchief Vlissingen www.gemeentearchiefvlissingen.nl

Reacties (3)

Gerardus Marcelis Cornelis Versteeg zei op 2 mei 2019 om 13:41
Wat leuk dat ik dit verhaal bij toeval tegenkom.
Ik weet nagenoeg zeker dat de vader van Johanna Magdalena Versteeg ook een van mijn voorouders is.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 mei 2019 om 15:43
Wat een toeval, Gerardus, ik kan me voorstellen dat het verhaal dan nog meer tot je verbeelding spreekt!
Mevr Hoffman zei op 28 februari 2021 om 13:22
Wat leuk u verhaal over de voorouders van mijn man en zonen alle rechtstreekse afstammelingen van Anthonie Hoffman . Dank u wel voor u uitgebreide toevoegingen aan hun stamboom !!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.