skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

De Sint-Janskerk in Valkenswaard

De kerk was het middelpunt van de parochie. Een plek van bezinning, bijpraten over alledaagse dingen en natuurlijk deelname aan de heilige mis. Om alles in goede banen te leiden was er de pastoor. Welke herinneringen leven er nog aan de pastoors en kapelaans van de Sint Johannes Evangelist?

De St. Jan EvangelistkerkEigenlijk is het nog niet zo lang geleden. In de jaren vijftig en zestig waren ze haast overal. Met name in een behoorlijk katholieke provincie als Brabant. Pastoors moesten als ‘herders’ hun ‘kudde’ (de parochianen) een beetje in het gareel houden. Van de wieg tot het graf in de schoot van de moederkerk. Om dat te bereiken kregen ze soms hulp van mijnheer kapelaan. Wat weet jij nog van ze?

Pastoor Van RooijOver pastoor A.P. van Rooij, die in 1961 de parochie onder zijn hoede kreeg, weet jij bijvoorbeeld vast nog wel een anekdote of twee te vertellen. Je kunt die hieronder met ons delen. We zijn benieuwd!

Foto's

  • De Sint-Janskerk in Valkenswaard (Foto: Job van Nes, 2009. Bron: reliwiki.nl)
  • P. van Rooij, pastoor van de H. Johannes Evangelist in de jaren zestig (Bron: coll. Katholiek Documentatie Centrum, nr. 2a14459)

Reacties (2)

Jan van den Dungen zei op 19 juni 2021 om 13:15
St. Janskerk Valkenswaard

De St. Janskerk – officieel de Johannes Evangelist- op de hoek van de Kardinaal de Jongstraat met de Ch. Ruys de Beerenbrouckstraat in de wijk Kerkakkers in Valkenswaard werd in 1964 in gebruik genomen, twee jaar, na de ingebruikname van de andere kerk de St. Jozefkerk aan de Willibrorduslaan.

De naamgeving was afgeleid van de verderop gelegen reeds bestaande St. Jansschool. Het groeiende aantal kerkgangers als gevolg van wijkuitbreidingen in Valkenswaard noopten in die tijd tot de bouw van meer kerken. De eerste steenlegging van deze St. Jan was eind 1963 en in 1964 werd de kerk en de klok ingezegend door Bisschop Jan Bluijssen samen met deken-pastoor Ad Bertens van de moederkerk, de St. Nicolaas aan de Markt en natuurlijk bouwpastoor Van Rooij. Hij ging zelf wonen in de naastgelegen nieuwe pastorie. Deze pastorie die overigens na buitengebruikstelling van de kerk tot vandaag de dag als woonhuis in gebruik is gebleven, werd verkocht aan particulieren, waardoor de 'kerkelijke' functie ervan kwam te vervallen.

De Jozef en Janskerken hebben niet lang bestaan, want al voor de eeuwwisseling worden beide al weer afgebroken deze St. Janskerk al na 25 jaar in mei 1989. Voor de later gebouwde Pauluskerk in het Gegraaf werd een nieuwe culturele functie gevonden.

Voor een foto zie de rubriek Foto's van Valkenswaard
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 5 juli 2021 om 15:39
Wederom dank, Jan, voor een mooi stuk kerkgeschiedenis!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!