skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

Jong geleerd ...

Op deze foto uit 1951 zien we de cursisten van de melkcursus, georganiseerd door melkfabriek St. Lucia in Helvoirt. Dit soort cursussen werd sedert het begin van de 20e eeuw overal op het platteland gegeven. Als rond 1960 de melkmachines gemeengoed worden, sterft dit gebruik uit.

Melken leerde je vroeger van huis uit. Het waren vooral de dochters die hun vaders hielpen bij het  melken van de koeien.

Aan het begin van de vorige eeuw verandert die situatie, omdat de melkfabrieken het belangrijk vinden dat er op een verantwoorde manier gemolken wordt. Met name de hygiëne is een punt van zorg.

Daarom gaan de fabrieken melkcursussen organiseren, niet alleen voor de meisjes, ook voor de jongens. Gedurende tientallen jaren krijgen zo vele jongens en meisjes met de melkcursus een soort van 'huishoud'onderwijs. Ze gingen één avond in de week naar cursus.

Eén van de boeren die zijn melk aan de melkfabriek leverde, stelde voor de praktische lessen zijn koeien beschikbaar. De lessen werden gegeven door een zogenaamde 'voormelker'.

Het geheel eindigde met een heus examen handmelken. En wie dan nog door wilde gaan, kon zich ook nog bekwamen als voormelker. Hiervoor bestond weer een apart diploma.

Reacties (2)

berkenbos F zei op 15 juni 2020 om 17:10
Dit was een interessant artikel om te lezen. Leuk om een beetje geschiedenis te lezen over handmelken en hoe er werd overgestapt naar melkcursussen. In die periode was het zeker een grote verandering, waar iedereen aan moest wennen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 juni 2020 om 08:39
Bedankt voor uw reactie, F. Berkenbos. Het doet me vermoeden dat u ervaring heeft met die overstap. Heeft u mogelijk zelf ook een dergelijke cursus gevolgd?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!