i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Helvoirt
Tags:

Jong geleerd ...

vertelde op 19 oktober 2009 om 09:48 uur

Op deze foto uit 1951 zien we de cursisten van de melkcursus, georganiseerd door melkfabriek St. Lucia in Helvoirt. Dit soort cursussen werd sedert het begin van de 20e eeuw overal op het platteland gegeven. Als rond 1960 de melkmachines gemeengoed worden, sterft dit gebruik uit.

Melken leerde je vroeger van huis uit. Het waren vooral de dochters die hun vaders hielpen bij het  melken van de koeien.

Aan het begin van de vorige eeuw verandert die situatie, omdat de melkfabrieken het belangrijk vinden dat er op een verantwoorde manier gemolken wordt. Met name de hygiëne is een punt van zorg.

Daarom gaan de fabrieken melkcursussen organiseren, niet alleen voor de meisjes, ook voor de jongens. Gedurende tientallen jaren krijgen zo vele jongens en meisjes met de melkcursus een soort van 'huishoud'onderwijs. Ze gingen één avond in de week naar cursus.

Eén van de boeren die zijn melk aan de melkfabriek leverde, stelde voor de praktische lessen zijn koeien beschikbaar. De lessen werden gegeven door een zogenaamde 'voormelker'.

Het geheel eindigde met een heus examen handmelken. En wie dan nog door wilde gaan, kon zich ook nog bekwamen als voormelker. Hiervoor bestond weer een apart diploma.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 12 maart 2013 om 15:31 uur

Boterfabriekjes en de stoomzuivelfabriek

vertelde op 20 april 2009 om 11:32 uur

De witte motor hapert

vertelde op 1 oktober 2014 om 07:55 uur

Melk rondbrengen in Vught