i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Haaren
Tags:

Jong in de jaren tachtig

vertelde op 5 februari 2018 om 14:27 uur

Alsof er nooit een auto rijdt, zo onbevangen spelen deze jongens op de Roonsestraat in Haaren. Maar de wereld om hen heen verandert in rap tempo. We gaan terug naar 1981.

Bijna veertig jaar geleden maakte de fotograaf deze rustieke opname. Die vreedzame uitstraling staat in schril contrast tot de wereld erom heen. Het is een roerige tijd in Nederland: de economie krimpt sterk, de werkloosheid stijgt nog sterker. Crises, stakingen en protesten beheersen het nieuws en de jonge generatie ziet ‘no future’.

Maar voélde dat ook voor iedereen zo? Deze jongetjes lijken er in ieder geval niet onder gebukt te gaan. Met deze foto in de hand zijn we benieuwd naar die tijd: hoe was het om op te groeien in Haaren? Wie woonde er in het huis op de hoek? Sta je zelf op de foto? Welke herinneringen maakt deze foto bij jou los? Vertel het ons!

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in de Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Riny Swinkels uit Boxtel stuurde naar aanleiding van het artikeltje in de Meierij onderstaande foto's en het zelfgemaakte schillderij in.

schilderij Riny Swinkels

   Foto Riny Swinkels
 foto Riny Swinkels  

Riny schrijft daarbij: "Als ik me niet vergis stond vroeger, tussen deze twee huizen op jullie foto uit 1981, de Molen "De Hoop" /Zelden Rust", die in September 1961 is gesloopt (zie dezelfde huizen op de kleurenfoto hieronder). Deze molen liet mijn overgrootvader Cornelis Vermelis (1849-1891) in 1884 hier bouwen. De zoon van Cornelis Vermelis , Anton Vermelis (1884-1964) mijn opa, heeft ook nog in de molen gewerkt met H.Roozen, die de molen overnam in ca. 1930. Ik, Riny Swinkels (geboren in 1943) zoon van Cor Vermelis (1909-1979) de dochter van Anton Vermelis, heb in 1974 deze molen geschilderd van een schets.

 

Ik heb ook nog een paar vragen:

- Zijn die huizen (zie foto uit 1981 in krantenartikel in De Meierij) inmiddels afgebroken en wanneer ?

- Stond de molen aan de Kapelweg en welk huisnummer was dat?

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (19)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 februari 2018 om 14:49 uur

Naar aanleiding van het artikel in de Meierij van 31 januari 2018 stuurde Riny Swinkels bovenstaande foto's in. Hij stelt hierbij ook een aantal vragen. Welke inwoners uit Haaren weten hierop het antwoord?

Alvast dank!

Annette zei op 20 februari 2018 om 15:03 uur

Zie:
http://www.molendatabase.org/molendb.php
zoeken onder nummer 8943 en daar is ook een kaartje voor de precieze ligging.
Voor zover ik op google-maps kon zien, staan beide huizen er nog. De molen is vervangen door een nieuw huis.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 21 februari 2018 om 09:05 uur

Bedankt Annette, dat is inderdaad een mooie bron hiervoor!

Ad Boons zei op 21 februari 2018 om 23:20 uur

Mijn naam is ad Boons het huis op de voorgrond, daarin heb ik gewoond van 1961 t/m 1968 met het adres Roonsestraat 2. Toen wij daar kwamen wonen was de molen net afgebroken, het huis achter de molen daar woonde Marinus Schoenmakers, de molen stond in de Kapelweg.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 februari 2018 om 08:44 uur

Ah, hartelijk dank voor je reactie, Ad! Leek de straat in jouw jeugdjaren nog erg zoals het er op de foto uitziet?

Ad Boons zei op 22 februari 2018 om 22:28 uur

ik ben er nog wel eens geweest en er staan aardig wat huizen, vroeger was het wel wat opener. Het huis waar ik heb gewoond aan de Roonsestraat 2 is niets veranderd, wat ik leuk vind is dat die twee bomen die boven aan elkaar gegroeid er nog staan. Wij zaten daar vroeger in de zomer met het hele gezin buiten aan de straat, ik deed dan nummerborden tellen van auto's erg leuk, heel herkenbaar toen was geluk heel gewoon.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 23 februari 2018 om 10:14 uur

Dat klinkt inderdaad heel idyllisch, Ad! Eén vraag van iemand die daar duidelijk geen verstand van heeft: als je het aantal nummerborden telt, dan tel je toch in feite het aantal auto's? Of gaat het om de voor- en achterkant?

(Wij verzonnen vroeger wel vaak woorden van de letters die in de nummerborden stonden, daar kun je ook uren zoet mee zijn ;)

ad Boons zei op 6 maart 2018 om 22:21 uur

Tegenover ons Roonsestraat 1, woonde Arnold Bressers de oudste zoon van de wethouder in Haaren, die heeft twee zonen en een dochter ik denk dat de twee kinderen die in de camera kijken zijn twee zonen zijn.

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 8 maart 2018 om 09:53 uur

Dit lijkt me een goede aanname Ad, ik hoop dat de jongens van toen zelf nog reageren!

Catrien zei op 9 maart 2018 om 22:07 uur

Het gezin van Arnold Bressers had 3 zonen, Theo, Willem en Marc en een dochter.
Ik denk dat allen de jongen met de overal Bressers heet, de jongens waren volgens mij niet zo blond

A.C.T. Schuurmans zei op 2 april 2018 om 20:46 uur

Deze foto - precies deze plek - maakte veel verhalen los over de Tweede Wereldoorlog. Lees mijn hele verhaal hier:

https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/foto-uit-de-jaren-tachtig-brengt-tweede-wereldoorlog-weer-tot-leven

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 3 april 2018 om 12:10 uur

Beste heer/mevrouw Schuurmans, onze hartelijke dank voor het delen van deze veelbewogen familiegeschiedenis. Het gezin Schuurmans heeft veel mee moeten maken en ik kan me voorstellen dat deze gebeurtenissen een diepe indruk moeten hebben gemaakt.

We stellen het erg op prijs dat u alles met ons hebt willen delen. We krijgen zo een heel persoonlijk beeld van de gebeurtenissen tijdens de oorlog in Haaren, waarbij we ook heel veel leren over de verwoeste panden aan de Roonsestraat en omgeving en over de betrokken personen. Werd er in uw familie veel over de bovenstaande gebeurtenissen gepraat of juist niet?

Jos A.C.T. Schuurmans zei op 3 april 2018 om 15:52 uur

Beste Lisette,
Er werd veel gesproken over de oorlogsgebeurtenissen die plaatsvonden op de hoek Roonsestraat, Kapelweg en het Eind gedurende familiefeesten en verjaardagen in de jaren 50 en 60. Mijn geboortejaar is 1950, ik ging vaak op vakantie naar mijn opa en oma in het huis van de foto. Mijn oma was zeer gelovig en bad tijdens het avond rozenhoedje om onze lieve heer te bedanken dat het uiteindelijk voor de familie goed is afgelopen in dat oorlogsgeweld. Eind jaren 50 vorige eeuw was de molen nog volop in bedrijf en werd je ’s morgens gewekt door het zoemen en zoeven van de draaiende molen wieken. Een gezellige en dierbare geluid herinnering. Ik heb door omstandigheden thuis enkele jaren mijn oma gewoond in het huis naast de molen aan de Roonsestraat 1957-1959. Er kwam veel landbouw en boerenverkeer door de Kapelweg vanuit Den Heesakker en Esch. De wegen Roonsestraat, Kapelweg, Het Eind en Den Haarendijk kwamen op dit punt bij elkaar. Nu zouden we zeggen een knooppunt van wegen maar dat was toen ook al. In dit huis is een kind gestorven in 1931, (mijn jongste tante) en heeft het gezinleven van mijn opa en oma de crisistijd doorstaan en is in 1955 mijn opa gestorven. Een huis met een dierbare familiegeschiedenis die altijd onder familieleden besproken is. De oorlog was een speciaal gespreksonderwerp. Mijn oma zat gedurende de warme zomeravonden voor het huis op een strategische positie dat elke passant wel moest stoppen en een praatje maken. Ik was als luistervinkkind vaak getuigen van menig verhaal over de beurt en de actuele en voorbijen gebeurtenissen. De intocht van de Duitsers in 1940 en de voorbijgang van de bevrijders het geallieerde leger van de Scottish 51ste Highland Divisie in 1945. De molen en het huis staan op menig familiefoto. Een dierbare fotogenieke plek in Haaren.

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 4 april 2018 om 09:08 uur

Wat mooi om te lezen dat er in uw familie zoveel gepraat werd over het verleden. We horen ook vaak dat er na de oorlog juist werd gezwegen en dat men er met niemand over praatte.

Heel fijn dat u als kind zo graag naar uw oma luisterde, daar mogen wij nu weer van profiteren. Nogmaals hartelijk dank voor het delen van uw dierbare herinneringen aan het huis en aan uw familie!

Hans van de Ven zei op 10 april 2018 om 19:06 uur

De jongens op foto zijn Edwin Franken en zijn jongere broer. Zij woonden niet ver hier vandaan in de Pastoor Jansenstraat

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 11 april 2018 om 11:18 uur

Wat leuk dat je de jongens op deze foto herkent, Hans! Heb je ze zelf ook persoonlijk gekend?

Gerard Veltman zei op 23 juni 2018 om 16:08 uur

Kapelweg ?
ik was in 1954 kachelsmid en moest via de Kapelweg naar Simons op den Heesakker en ben via de Belversestraat terug gegaan omdat ik daar ook nog moest zijn.
Hoe komen ze aan de naam Kapelweg, ze hebben me verteld dat er op de kruising in dat bosje een Kapel heeft gestaan en wat ook een bedevaartoord is geweest!
Mijn vraag is wie kan mij vertellen of de Kapelweg daar zijn naam aan te danken heeft en wie werd er in de kapel vereerd? En in welke tijd en wanneer is die afgebroken?

Henk van Helvert zei op 25 juni 2018 om 13:05 uur

Op de Belverseakkers stond inderdaad een kapel, toegewijd aan Sint Martinus. In de kerk in Haaren is nog een dubbel relikwie toegewijd aan H. Lambertus en H. Martinus. De benoemingsrecht voor de priesters die de kapel bedienden was aan de Heren van Kasteel Nemerlaer. De Kapelweg was een van de paden die over de Belverseakkers liepen voor de ruilverkaveling begin jaren 60. De kapel is in of omstreeks 1648 afgebroken. Van de kapel zijn geen resten teruggevonden.
De molen in de Kapelweg die op de foto staat is afgebroken. De kelder is dicht gestort met puin en er is een woonhuis gebouwd. Nu bewoond door de Fam. Schoenmakers.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 juni 2018 om 09:24 uur

Bedankt Henk, voor deze snelle en inhoudelijke verklaring. Daar kun je vast mee uit de voeten, toch Gerard?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 14 februari 2012 om 15:32 uur

Olympia in de jaren tachtig

vertelde op 17 maart 2016 om 15:06 uur

De 3000ste inwoner van Haaren