skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Internaat Damiaancollege in Sint-Oedenrode

De Paters van de Heilige Harten (ook wel picpus-paters genoemd) hadden in Sint-Oedenrode een klooster met internaat, vernoemd naar hun congregatiegenoot Damiaan 'de Melaatse'. Deze 19e-eeuwse Belgische missionaris en heilige staat bekend om zijn werk in de leprakolonie van het Hawaïaanse eiland Molokai.


Foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 1A11972

Het klooster stond bekend als het Missiehuis Pater Damiaan, later kortweg Damiaancollege. Dat 'huis' was in feite een enorm complex, met drie vleugels en gebouwen van wel drie verdiepingen hoog. Het staat onder andere bekend om de prachtige glas-in-loodramen. De leerlingen die op het internaat verbleven, waren jongens van pakweg twaalf tot zestien jaar met een roeping. Ze werden opgeleid tot priester en voorbereid op een leven als missionaris in verre landen. Dat vergde echter vele jaren van studie. Bij de paters in Sint-Oedenrode zette je slechts de eerste stappen, op het zogeheten kleinseminarie, een voorbereidende priesterstudie op gymnasiaal niveau.

De paters huisvestten hun priesterstudenten in een daartoe bestemde kloostervleugel. Zelf woonden ze in het voorste gedeelte van het gebouw. De studenten begonnen en eindigden hun dag op de bovenste verdieping, waar ze een eigen 'cel' hadden met bed en meubel om persoonlijke bezittingen in op te bergen. Om de klaslokalen en studiezalen te bereiken moesten ze aan de wandel, eerst de trappen naar beneden en vervolgens doorlopen naar de achterste vleugel. In het tussenliggende gedeelte lagen de refters, de keuken, de kapel en de bibliotheek.


Groepsfoto paters en leerlingen in Sint-Oedenrode (1943). De paters werden na de confiscatie van hun klooster ingekwartierd in de sigarenfabriek. Daar kregen de seminaristen toen ook les. Dit duurde tot na de bevrijding in 1944. Eerste rij v.l.n.r. broeder Aloys, ??, pater Thadeus van der Linden, ??, pater Brinkhof, pater Odulf, pater Philippus van der Linden, ??, broeder Willibrord. Foto: collectie BHIC

Het kleinseminarie was van 1923 tot in 1971 in het klooster gevestigd. In 1943 hebben de Duitsers het gebouwencomplex geconfisceerd, waarna de paters werden ingekwartierd in de sigarenfabriek van Mignot en De Block aan de Nijnselseweg. Op deze locatie hebben de paters hun kleinseminarie tot na de bevrijding in 1944 voortgezet. Na de oorlog keerden zij terug naar het missiehuis. Wat volgde was een glorietijd. In de jaren vijftig bereikte het studentenaantal een recordhoogte. In de jaren zestig volgde echter een flinke daling in het aantal roepingen. Het aantal aanmeldingen voor seminaries nam af en daarmee ook het aantal geestelijken en seminariedocenten. Dit probleem deed zich trouwens in het hele land en ook daarbuiten voor. Het klooster in Sint-Oedenrode ontsnapte de dans niet; twee jaar na de sluiting van het seminarie werd het in 1973 opgeheven en verkocht.

Wat overblijft zijn de herinneringen van de oud-internen. Zo kijkt een van deze mannen terug op zijn verblijf als een "mooie schooltijd", ook al werd geen van zijn klasgenoten priester. Hij waardeert dat de paters bij hen een gevoel aanwakkerden van maatschappelijke betrokkenheid. Maar misschien waardeer jij het kostschoolleven achteraf wel heel anders.

Heb jij nog op kostschool gezeten bij de paters? Reageer dan hieronder, deel je ervaringen en vul deze pagina aan. Ook zoeken wij foto's internaatfoto's voor in de BHIC fotocollectie. Deze kunnen worden verzonden naar info@bhic.nl.

Bronnen

Reacties (16)

Hans Lakwijk zei op 11 maart 2019 om 14:04
Op dit moment is een vijftal oud-seminaristen bezig met het maken van een boekje over de invloed van hun "Damianen"-jaren op hun leven. Als een van de mede-auteurs (en waarschijnlijk de bron voor de positieve reactie in bovenstaand artikel en als mede-oprichter van het Damiaancentrum in Sint-Oedenrode) kan ik al wel verklappen, dat wij het gevoel hebben op een uitzonderlijk internaat te hebben gewoond, in ieder geval in een uitzonderlijke tijd (1959 - 1967) onder een bijzondere leiding. Over enkele maanden (eind augustus) hopen wij het boekwerkje tijdens een reünie te presenteren.
Grote groet,
Hans lakwijk
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 maart 2019 om 16:03
Hallo Hans, bedankt voor je berichtje. Dat klinkt veelbelovend; onze interesse is in ieder geval gewekt... Hou je ons op de hoogte als het boekwerkje is verschenen?

Of mogelijk vind je het leuk om zelf daar wat meer over te schrijven op deze site? Laat maar weten, in ieder geval veel succes met de afronding van jullie project!
Peter van den Oetelaar zei op 16 maart 2019 om 15:04
Heel veel interesse in het boekwerken. Zelf was ik daar intern in de periode 1955/56. En ik heb nog steeds goede herinneringen aan die jaren.
Peter van den Oetelaar. ‘S-Hertogenbosch.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 maart 2019 om 09:52
Dat is goed om te horen, Peter. Welke herinnering schiet je als eerste te binnen als je terugdenkt aan die tijd?
Peter van den Oetelaar zei op 18 maart 2019 om 10:52
Wat mij het beste is bijgebleven is de aandacht daar voor cultuur en muziek. Nog steeds, na 60 jaar, geniet ik daarvan bij bezoeken aan concerten en schouwburgen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 maart 2019 om 19:54
Dat kan ik me voorstellen, Peter. Mooie herinnering, dank voor het delen.
Peter van den Oetelaar zei op 18 maart 2019 om 20:08
Natuurlijk herinner ik ook het vele sporten op Pater Damiaancollege. Grote wandelingen, maar vooral veel voetballen. En dan gedurende de zomermaanden bijna dagelijks zwemmen in het eigen zwembad; een zwembad gebouwd door Groot Seminaristen gedurende hun zomervakantie in St Oedenrode.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 maart 2019 om 21:38
Ik kan me voorstellen dat je dan terugkijkt op mooie jaren, Peter. Heb je nog contact met mensen uit die tijd?
Peter van den Oetelaar zei op 18 maart 2019 om 22:46
Jazeker. Zeker een tiental, maar met het vorderen van de leeftijd zijn de meeste ervan ons al ontvallen of lopen onze wegen uit elkaar. Heel opvallend dat ik een klasgenoot van toen in mijn verdere leven constant ben tegengekomen: Jan Lahaye uit Kerkrade. Eerst tijdens mijn studie aan de universiteit in Tilburg en later in Heerlen toen ik bij DSM werkte. En in de periode 1985-98 ook nog als teamgenoot Hockeyer. Sinds mijn verhuizing naar Den Bosch zie ik Jan nog steeds bij reünies van ons hockeyteam.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 maart 2019 om 12:45
Dat is inderdaad bijzonder, om elkaar op zo uiteenlopende disciplines dan toch weer te treffen, Peter. Mooi dat het verblijf op het internaat zo'n hechte band heeft gesmeed.
hans lakwijk zei op 21 maart 2019 om 14:25
Dag Peter,
Jou herinner ik me niet van mijn tijd op het Damiaancollege (1959-1966), maar Jan Lahaye wel. Voor de reünie op 21 september in het Damiaancentrum (in de bijgebouwen van het voormalig klooster) zoeken wij e-mailadressen van oud-Damianen. Zou jij mij daaraan kunnen helpen? Wij willen op die dag het boekje presenteren. Om verder buiten deze (interessante!) site te communiceren kun je je wenden tot hanslakwijk@gmail.com .

Overigens: Het Damiaancentrum is in 2005 opgericht als een soort eerbetoon aan onze jaren op het seminarie. Vanaf 2011 heeft het zich ontwikkeld tot een ontmoetingscentrum voor mensen, die het minder getroffen hebben.
Peter van den Oetelaar zei op 21 maart 2019 om 14:30
Stuur mij een mailtje. petervdoetelaar@home.nl
Ik zal je dan het adres etc van Jan toesturen.
hans lakwijk zei op 1 oktober 2019 om 17:07
Het is er niet meer van gekomen om deze site te bekijken. Mijn excuses daarvoor, Peter. Intussen is op 21 september de grote reünie geweest met 90 aanwezigen. (70 oud-Damianen). Een prachtige dag! Ook is het boek "Domweg gelukkig, herinneringen aan het Damiaancollege in Sint-Oedenrode" gepresenteerd. Het 1e exemplaar is overhandigd aan Jan Munsters, provinciaal van de paters Heilige Harten. Het boek is te koop bij Berne boekhandel in Heeswijk, Bruna boekhandel in Sint-Oedenrode of via e-mail damianen59@gmail.com . Ik zal binnenkort een exemplaar doneren aan het BHIC.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 2 oktober 2019 om 09:59
@Peter en Hans: leuk om te zien dat jullie het contact weer hebben opgepakt, welkom terug : ) En ook dat je dat nieuwe boek over het Daminaancollege aan ons wilt doneren Hans. Da's trouwens een beste reünie geweest zeg, dan kom je bijna tijd te kort om met iedereen helemaal bij te praten. Er zullen die dag veel adressen zijn uitgewisseld!
Bert de Graaf zei op 8 mei 2021 om 11:41
In voorbereiding een permanente expositie in De Damiaan, de huidige naam van het complex. De eigenaar Focus-vastgoed gaat meewerken.
De expositie gaat over het gebouw en zijn of haar inwoners en over (een beetje) de geschiedenis van de H.H. SSCC
Op het moment zit rechts, als je er voor staat er Promentis in (verslavingskliniek) en het linker gedeelte is leeg o.a. de kapel.
daar zal waarschijnlijk de expo komen.
Ook de geschiedenis groep van de heemver. De Oude Vrijheid uit St. Oedenrode is er mee bezig. In juni 2024 is het 100 jaar geleden dat het klooster officieel werd geopend.
bijgaand al vast een artikel van de werkgroep
https://www.mooirooi.nl/reader/283559?calo=81506f2de7f64b148dad9abecf3ad1dc_16221&frommail=true&utm_source=MooiRooi-wekelijkse-krant&utm_medium=email&utm_campaign=MooiRooi-wekelijkse-krant---dinsdag-20-april-2021&utm_content=news-image#p=14

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 9 mei 2021 om 17:05
Goed dat je ons op de hoogte brengt Bert. En bedankt voor de verwijzing naar het artikel. Met interesse gelezen! Wat mooi dat er een permanente expositie komt mét aandacht voor het religieuze verleden van deze bijzondere locatie.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!