i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Nieuwkuijk en Onsenoort
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK Internaten

vertelde op 28 juni 2018 om 07:59 uur

Op internaat Mariënkroon verbleven jongens die les kregen op de kloosterschool van de Cisterciënzers, een van de oudste monastieke orden. Hun klooster in Nieuwkuijk groeide uit tot het grootste van de Cisterciënzerorde in Europa, met meer dan tachtig monniken waaronder vijftig priesters.

Op het kleinseminarie van deze paters kon je na de lagere school, dus vanaf je twaalfde terecht. Als alles in een keer goed ging werd je er in zes jaar tijd voorbereid op de eigenlijke opleiding tot kloosterling, die daarna pas echt begon. In de praktijk haalden de meeste seminaristen de eindstreep, toetreden tot de orde, niet. Omdat zij geen voortgang boekten maar vooral ook omdat het kloosterleven nogal wat offers vroeg. Zoals het celibaat en het afgezonderde bestaan. Tot ver in de jaren zestig gold voor de kloosterlingen van deze orde bovendien een volledig 'silentium', ofwel een verplicht zwijgen. Je stelde je leven echt volledig in dienst van God door middel van een contemplatief leven. 

Godsdienst maakte een belangrijk deel uit van de roomse internaatsopvoeding en je bracht dan ook heel wat uren door in de eigen kapel van de paters. Op de onderste foto is zo'n samenkomst te zien. De juvenisten knielen in een van de kerkbanken, terwijl een van hen het klavier bespeelt en twee paters achterin, biddend op hun kerkstoel, alles goed in de gaten houden.

Voor de paters was de kostschool weer een belangrijke bron van inkomsten. Net als hun boerderij, waar zij kalkoenen, kippen, varkens en koeien hielden en een kwekerij verzorgden. Ook de drukkerij, waar naast hun Bernardustijdschrift (1931-1961) menig geboorte- en rouwkaart van de pers rolde, bracht geld in het laatje. Net als het assisteren in nabije parochies en scholen.

Eind jaren zestig belandde het aantal roepingen tot het priesterambt en het kloosterleven in een vrije val. Dat betekende het einde van het kleinseminarie Mariënkroon, dat omgedoopt werd tot Sint Bernardusschool. Daar kon je terecht op de mavo, het atheneum of het gymnasium. Het internaat werd in 1973 opgeheven. De drukkerij kwam in 1996 in particuliere handen.

Foto's

Juvenisten en hun pater-onderwijzers (foto: collectie Streekarchief Langstraat Heusden Altena, id.nr. mar00559)

De kapel van de school, 1929 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, bron: collectie Streekarchief Langstraat Heusden Altena, id.nr. mar00275)

Staand: Alphonsus Lieven, zittend: van links naar rechts:1. Julianus van Harssel, 2. Donatus Frijns en verder onbekenden, 1928 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, bron: collectie Streekarchief Langstraat Heusden Altena, id.nr. mar00499)

Bron

25 eeuwen in vogelvlucht. Heerlijkheid Onsenoort, Abdij Mariënkroon, Mariapoli Mariënkroon (Stichting Mariapoli Mariënkroon: Nieuwkuijk 2009).

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (10)

Ria brok zei op 11 maart 2019 om 16:07 uur

Ik vraag me af of het wel klopt dat er in de 60er jaren nog sprake was van een kostschool. Ik kom uit de omgeving van Nieuwkuijk en ging tussen 1960 en 1965 naar het dr. Mollercollege in Waalwijk. Daar bezochten jongens het gymnasium die weliswaar intern waren op marienkroon in Nieuwkuijk maar elke dag op en neer fietsten naar Waalwijk om daar naar het gymnasium te gaan.

Bert. zei op 12 maart 2019 om 20:07 uur

Ria,

Wat houdt een kostschool in? Is dat het intern zijn of intern incl. interne opleiding.
Men volgde niet alleen via het dr,Mollercollege. de school, maar ook via de Michaël-Mulo in Waalwijk.
Daaom ook dat ik mij afvraag of de Bernardusschool ooit een echte school is geweest of dit niet slechts een studie-begeleiding was.

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 13 maart 2019 om 09:44 uur

@ Ria: goede vraag. Ik kan er zo snel het antwoord niet op geven, maar ga het wel even uitzoeken!

@ Bert: bedankt voor je reactie. Ook dit is een heel terechte vraag. Voor de kaart zijn wij in principe wel uitgegaan van intern zijn inclusief interne opleiding. Ik zal ook nog eens bekijken hoe dat nu precies zat met de Bernardusschool Misschien reageert er in de tussentijd nog iemand die het antwoord weet!

hartelijke groeten,

Kees zei op 15 april 2019 om 10:07 uur

Ik ben in 1965 op Mariënkroon terecht gekomen samen met nog 1 andere eerstejaars. De naam Bernardusschool is mij niet bekent en zegt mij ook niets.
Ik ging naar het gymnasium op het dr. Mollercollege in Waalwijk. Fietste dagelijks samen met andere interne jongens van Mariënkroon welke ook gymnasium of atheneum volgden naar Waalwijk op en neer, in die tijd ook nog op zaterdag. De mulo leerlingen gingen in Nieuwkuijk naar school.
Op het internaat Mariënkroon was geen opleiding maar was enkel verblijf, verzorging en studie begeleiding wat dan ook strikt volgens de regels gehandhaafd werd.
Mariënkroon was in die tijd kleinschalig, ik schat toen nog zo'n 40 leerlingen voor de verschillende opleidingen en verdeeld over de 5 studiejaren

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 april 2019 om 16:16 uur

Bedankt voor je berichtje, Kees. Begrijp ik je goed dat je op Mariënkroon woonde en dan naar Waalwijk fietste? Hoe vond je het om daar te zijn?

Kees zei op 15 april 2019 om 19:25 uur

Dat klopt inderdaad. Het was 6 dagen in de week op en neer naar Waalwijk fietsen. Weer of geen weer ging het tussen de kassen door via Elshout naar Waalwijk.
Je woonde op Mariënkroon. Er heerste orde en regelmaat onder een streng regime. De dag begon om 6 uur met opstaan, ontbijt, brood klaarmaken om mee naar school te nemen en dan op de fiets naar Waalwijk.
's-Middags terug en bij thuiskomt had je even tijd voor ontspanning. Verder was er nog dagelijks 2 keer een uur verplichte studie onder begeleiding en tussendoor ook nog naar de kapel voor een dienst en naar de eetzaal voor de warme hap. Op zondag was de dienst in de kapel van de abdij en verder was het op zondag verveling alom. Niets te beleven.
Ik weet nog dat ik eind augustus daar ben binnengekomen en de eerste keer dat ik naar huis mocht was met de herfstvakantie eind oktober.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 april 2019 om 22:05 uur

Bedankt voor je toelichting, Kees, het is me nu helemaal duidelijk. Het blijft voor mij iedere keer bijzonder om te lezen hoe kinderen op die jonge leeftijd zo lang van huis (moesten) blijven.
Met een uitermate duidelijk rooster daar; zoveel is duidelijk. Hoe vond je dat? Kijk je terug op een prettige tijd? Of juist niet?

Kees zei op 16 april 2019 om 13:27 uur

Al met al kijk ik er niet met veel plezier naar terug. Ik heb de volledige opleiding daar ook niet afgemaakt.
Maar achteraf kan ik het wel enigzins begrijpen.
Ik was de oudste uit een gezin van 7 en mijn beide ouders runden een eigen transportbedrijf waar voor hun alle tijd in ging zitten.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 april 2019 om 11:38 uur

Hallo Kees, verdrietig dat je niet met plezier kunt terugblikken op die tijd; toch een wezenlijk onderdeel van je jonge leven. Maar wat je zegt; het waren andere tijden. Voor ouders en voor hun kinderen.

Veel dank voor je berichtje.

Rinie zei op 21 april 2019 om 16:06 uur

Bernardusschool heb ik ook nooit gehoord. Ik kom uit Haarsteeg en heb
zelf op pensionaat Eikenburg gezeten. Halverwege de Mulo kwam ik weer thuis op de Mulo in Nieuwkuijk waar interne leerlingen van Marienkroon in mijn klas zaten. Het internaat was nog maar klein. Ik herinner me wel dat klasgenoten uit mijn dorp naar Marienkroon gingen voor de studie uren. Dat deden ze samen met de internaatleerlingen. Na de studie uren gingen ze iedere dag gewoon naar huis. Zelf kreeg ik er bijles wiskunde. Studie deed ik thuis.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: