i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: 's-Hertogenbosch
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK Internaten

vertelde op 26 juni 2018 om 12:27 uur

O.L. Vrouw Zetel der Wijsheid was de naam van een kweekschool aan de Sint Josephstraat, waar de Fraters van Tilburg lesgaven in opdracht van de bisschop van Den Bosch. De jongemannen die zij daar klaarstoomden voor een loopbaan als onderwijzer, volgden hun opleiding intern.

De Bisschoppelijke Kweekschool maakte deel uit van het kloostercomplex van de fraters. Buiten de reguliere vakken maakte ook muzikale vorming deel uit van de opvoeding. Aan het einde van een van de vleugels was een klein rond gebouw, waar de kwekelingen in verschillende kamertjes piano konden spelen.

Zoals op alle internaten stonden ook bij de fraters aan de Sint Josephstraat orde en tucht hoog in het vaandel. Even een stadswandeling maken, de enige buitenschoolse activiteit die er was, mocht alleen onder toezicht. Er waren vaste dagen voor groepswandelingen, netjes in rijen van drie en met een gelijk aantal surveillanten.

Afzondering van de wereld werd cruciaal geacht voor een gedegen opleiding en opvoeding en daarom was het noodzakelijk dat alle jongens intern gingen. Dus ook degenen van wie de ouders in 's-Hertogenbosch woonden! Enkel tijdens de korte vakanties was je weer even thuis.

Eind jaren zestig veranderde het onderwijsstelsel als een gevolg van de Mammoetwet grondig. De kweekschool werd een pedagogische academie. Na fusie met drie andere Bossche scholen (twee pedagogische academies en een opleiding tot kleuterleidster) werd het sinds 1979 leegstaande gebouw begin jaren tachtig gesloopt. Het maakte plaats voor een bank en wooncomplex. Het internaat bestond toen al een aantal jaar niet meer.

Foto's

Docenten en internen op de binnenplaats van de kweekschool, 1954 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, bron: collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch, id.nr. 025485)

Internen tijdens de pauze, 1955 (foto: J.A.M. Roelands, bron: collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch, id.nr. 0046435)

Recreatiezaal van de kweekschool (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. 1A7390)

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: