i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Tilburg
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK Internaten

Kleinseminarie St. Joseph-Studiehuis / Mill Hill College in Tilburg

Je vindt alles over het Rijke Roomse Leven in Brabant op wierook, wijwater & worstenbrood

vertelde op 25 juni 2018 om 08:53 uur

De Fathers van Mill Hill, een van oorsprong Engelse missiecongregatie, hadden in Nederland verschillende opleidingsplaatsen. Een daarvan was het St. Joseph-Studiehuis aan de Dr. Ahausstraat 1 in Tilburg. Het was een kleinseminarie, een gymnasium voor aankomende priesterstudenten, dat in 1960 de naam Mill Hill College kreeg. Dit college bestaat nog steeds, echter niet als priesteropleiding maar als school voor mavo, havo, atheneum en gymnasium.

Foto: collectie Regionaal Archief Tilburg 000367
Speelplaats van het St. Joseph-Studiehuis, jaartal onbekend (foto: collectie Regionaal Archief Tilburg 000367)

St. Joseph-Studiehuis

Het St. Joseph-Studiehuis maakte deel uit van het kloostercomplex van de Fathers van Mill Hill aan de Dr. Ahausstraat. Dit klooster is in Tilburg bekend komen te staan als "de Rooi Pannen", een verwijzing naar de opvallende kleur dakbedekking. Naast de paters verbleven in dit klooster ook zusters van Mill Hill, die het huishouden voor hun rekening namen.

De opleiding aan het kleinseminarie stond in het teken van de humaniora. Daarnaast was er veel aandacht voor het geestelijk welzijn van de seminaristen, zoals door middel van regelmatig georganiseerde retraites. Een opleiding aan een kleinseminarie duurde in de regel zes jaar, maar in eerste instantie konden de jongens aan de Dr. Ahausstraat daarvan alleen de eerste vier klassen doorlopen. De vijfde- en de zesdejaars seminaristen vervolgden hun opleiding dus elders. In deze situatie kwam later overigens wel verandering. Anno 1960 kon bij de paters van de Rooi Pannen een volledige kleinseminarie opleiding worden gevolgd.

Foto: Schmidlin, Tilburg, collectie Regionaal Archief Tilburg 052119
Seminaristen en Fathers van Mill Hill van het St. Joseph-Studiehuis, jaartal onbekend (foto: Schmidlin, Tilburg, collectie Regionaal Archief Tilburg 052119)

Mill Hill College

Met ingang van 1960, het jaar waarin het kleinseminarie "Mill Hill College" werd gedoopt, konden de studenten terecht in een nieuw, gelijkvloers gymnasium. Dit gebouw werd ingezegend door mgr. Bekkers. In dit paviljoen-achtige schoocomplex passeerden de seminaristen, als zij op weg gingen naar de klaslokalen, meerdere binnentuintjes.

Eind jaren zestig stelden de paters hun school ook open voor externe leerlingen, oftewel leerlingen die gewoon bij hun ouders bleven wonen. Priesterstudenten waren dat uiteraard niet, aangezien de priesterstudie in de regel intern wordt gevolgd.

Na een sterke daling van het aantal priesterroepingen en dus ook aanmeldingen voor het kleinseminarie, werd het kleinseminarie van de Fathers van Mill Hill in 1973 gesloten. Het Mill Hill College werd een school voor havo en vwo en verhuisde naar de Venneweg in Goirle, waar het uiteindelijk ook een afdeling vmbo kreeg. Ook kwamen er een lagere school, een middelbare detailhandelschool en een middelbare hotelschool bij.

Wie heeft er nog bij de "Fathers van Mill Hill" op kostschool gezeten? Reageer hieronder, deel je ervaringen en vul deze pagina aan! Foto's zijn ook welkom. Stuur ze naar info@bhic.nl en we plaatsen ze hier bij.

Bronnen

Wiki Midden-Brabant: Mill-Hillcollege

Databestand kloosters in Nederland (Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven)

Website Mill Hill College

Foto's

Klik hier voor foto's van het internaat

Jak Boumans stuurde ons o.a. deze foto's:


1. Nieuwbouw Mill Hill College, 1957-1961, op de achtergrond Ringbaan West  2. Inzegening nieuwbouw, 1960. V.l.n.r. pater Kock, onbekend, Mgr. Bekkers, pater Aelen, pater van Thiel3. Interne leerlingen, 19604. Recreatiezaal5. Missiehuis, voorzijde van het gebouw6. Missiehuis, achterzijde van het gebouw7. Leerlingen bij de ontvangst van de nieuwe vloerbedekking, 19638. Klassenfoto, 1967

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (22)

Jak Boumans zei op 19 maart 2019 om 10:13 uur

St. Jozef Missiehuis, Mill Hill College, maar beter bekend bij de Tilburgers als de Rooi Pannen. In 1956 werd er een voorbereidend jaar ingericht. Daarna maakte het kleinseminarie een reuze upgrade qua onderwijs naar gymnasium met een gamma richting (alfa plus veel cultuur). Er kwamen leraren van buiten en er werd staatsexamen gedaan. Na de zesde klas gingen men van het kleinseminarie naar het Philosophicum in Roosendaal, waar de voertaal Engels was.
PS Onlangs via oud studiegenoten veel foto's uit de tijd ontvangen.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 maart 2019 om 13:50 uur

Bedankt voor je berichtje, Jak. En je maakt ons nieuwsgierig...;) Zou je deze foto's (of een aantal daarvan) met ons willen delen? Als je ze stuurt naar info@bhic.nl, ovv Jongensinternaat Sint Joseph in Tilburg, dan plaatsen we ze hier graag bij!

Henk Derks zei op 18 maart 2020 om 13:23 uur

Ik heb hier intern gezeten van 1967 tot 1973. Het laatste jaar als enige klas in dat grote gebouw. Daarna verhuisde de school naar Goirle.

Jak Boumans zei op 18 maart 2020 om 14:11 uur

Beste Henk. Leuk om je opmerking te lezen. Je was dus een van de laatste Mohikanen. Ik heb de Rooi Pannen in 1964 verlaten en ben terug geweest voor het afscheid in 1973.

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 20 maart 2020 om 11:13 uur

@Henk: bedankt voor je reactie. Moet wel een aparte ervaring zijn geweest om daar als allerlaatste leerlingen intern te zitten. Wat waren nou eigenlijk de belangrijkste redenen voor het sluiten van deze kostschool? In de boeken kom je altijd een hele lijst factoren tegen maar ben benieuwd wat hier nu de doorslag gaf..

@Jak: ook jij bedankt voor je bericht, goed om je hier terug te zien. Jij zat er dus tot in '64. Was er toen eigenlijk al het idee dat het niet lang meer zou duren met de kostschool of waren die tekenen er juist nog helemaal niet?

Jak Boumans zei op 20 maart 2020 om 11:38 uur

Beste Thijs, De Rooi Pannen was in 1964 druk bezig met het upgraden van het onderwijs met o.a. de Fathers Grimbergen, Doene, Stumpel, Eestermans en Ros. Of die onderwijs upgrade een bewuste stap naar de sluiting was, is mij onbekend. BTW Ik heb ooit nog een foto's van het internaat/seminarie gestuurd, naar bhic, maar ik kan ze niet vinden op jullie site.

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 20 maart 2020 om 12:12 uur

@Jak: fijn dat je het zo snel nog wilde toelichten en ik ga controleren waar die foto die je ons hebt gestuurd is opgeslagen.

Henk Derks zei op 20 maart 2020 om 14:00 uur

@Thijs, waarom deze kostschool gesloten werd, weet ik niet meer. Het is 47jaar geleden. Feit is dat er steeds minder aanmeldingen voor het internaat kwamen. Ook was ons jaar het laatste vóór de Mammoetwet. In Goirle kwam ook een scholengemeenschap, dus schaalvergroting.

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 20 maart 2020 om 14:48 uur

@Henk: geen probleem het is inderdaad ook een behoorlijke tijd geleden ja, maar je voert toch verschillende belangrijke oorzaken en aanleidingen aan : ) dus dank daarvoor! Klinkt alsof het echt een samenspel was van die factoren.

Ad van Heeswijk zei op 21 maart 2020 om 18:41 uur

Toen ik in 1959 begon in de eerste klas van het Missiehuis St Antonius in Kaatsheuvel (paters van de H Familie), kregen wij de eerste paar maanden aardrijkskundeles van een Father Kock van Mill Hill, die aan ons was 'uitgeleend' (een van onze eigen paters zat net in de afstudeerfase als aardrijkskundeleraar en had dus niet voldoende tijd). Father Kock was waarschijnlijk van Surinaamse oorsprong (hij was zwart) en ik herinner me hoe indrukwekkend ik zijn tirades vond tegen het apartheidsbeleid van de toenmalige Zuid-Afrikaanse premier Hendrik Verwoerd. Father Kock nam geen blad voor de mond!

Is er hier iemand die zich Father Kock nog herinnert en iets meer over hem kan vertellen?

Jak Boumans zei op 21 maart 2020 om 21:52 uur

Inderdaad. Ik heb ook aardrijkskundeles gehad van Father Kock. Wij hebben in 1959 niets gemerkt van zijn zzp activiteiten. Ik zou zo zijn kamer kunnen lokaliseren in het oude seminariegebouw.

Ad van Heeswijk zei op 22 maart 2020 om 00:03 uur

Dag Jak, dank voor je reactie. Het is niet zo vreemd dat jullie niks merkten van Father Kocks afwezigheid, hij kwam uiteindelijk alleen maar een paar uurtjes per week les geven in Kaatsheuvel, maar bleef zo ver ik me herinner niet logeren.
Als je nog iets meer over hem kunt vertellen zou ik dat op prijs stellen.

Jak Boumans zei op 30 maart 2020 om 14:38 uur

Beste Ad. Ik heb nog een foto van hem. Mail mij privé

Ad van Heeswijk zei op 30 maart 2020 om 14:44 uur

Dank je, Jak. Misschien willen de BHIC-medewerkers ons helpen emailadressen uit te wisselen?

Jak Boumans zei op 30 maart 2020 om 14:47 uur

Mijn email vind je op internet o.a. in blogs via Google.

Ad van Heeswijk zei op 30 maart 2020 om 19:38 uur

Dag Jak, bedoel je de blogs op bv. De Erfgoedstem? Ik zie daar geen email bij staan, tenzij je die bedoelt die voor het aanmelden voor de nieuwsbrief zijn bestemd.

Jak Boumans zei op 30 maart 2020 om 20:42 uur
Ad van Heeswijk zei op 31 maart 2020 om 11:39 uur

OK, bedankt Jak!

Hilbrand Hegeman zei op 1 mei 2020 om 22:51 uur

Ik ben daar intern geweest van 1974 tot 1977
Fr Kock kan ik me nog herinneren, aardrijkskunde.
Bijzondere man, erg bij de tijd.
Weet nog dat hij paar keer per week ,s morgenvroeg ging zwemmen.
Volgens mij had hij ook een broer die fr van mill hill was
Ben wel erg benieuwd naar de foto's, waar onderling over wordt gesproken
toen ik begon waren er drie eerste klassen
Maar met de tand destijds veranderde al snel
Grimbergen, Westerman, appels, brekelmans, bouwma etc

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 4 mei 2020 om 12:06 uur

@Hilbrand: dank voor je reactie. Aan de foto's wordt nog gewerkt maar deze komen op korte termijn op deze pagina te staan : )
Hoorde je bij de laatste groep internen van dit internaat, vraag ik me af? Want in '77 zullen dat er toch niet zo heel veel meer zijn geweest of wel? Is er in die periode veel veranderd op het internaat qua leerlingen, vakken, docenten, en de hele sfeer in het algemeen?

Jak Boumans zei op 4 mei 2020 om 14:10 uur

Beste Hilbrand, bedoel je de foto's van Father Kock? Voor mijn e-mail zie antwoord op 30 maart.
De foto's van het internaat (van 1956-1964) zijn gestuurd aan BHIC.

Jak Boumans zei op 4 mei 2020 om 14:10 uur

Beste Hilbrand, bedoel je de foto's van Father Kock? Voor mijn e-mail zie antwoord op 30 maart.
De foto's van het internaat (van 1956-1964) zijn gestuurd aan BHIC.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: