skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Internaat van het Missiehuis Rooi Harten in Tilburg

Aan de Bredaseweg lag vroeger een missiehuis van de Missionarissen van het Heilig Hart van Jezus, in Tilburg ook wel "Rooi Harten" genoemd. Aan hun missiehuis was een Apostolische School verbonden, voor jongens van 12 tot 16 jaar. Op deze school wierven de paters nieuwe leden voor hun congregatie.

Klik voor het origineel
Gang in het missiehuis, 1920 (foto: collectie Regionaal Archief Tilburg)

Het was een van de buitenwereld afgeschermde omgeving, waarin je opgroeide. Wat er in het klooster gebeurde en in de daarachter gelegen tuin, werd door hoge muren aan het zicht onttrokken. Je sliep op de zolder, in een van de vele chambrettes - kleine, vaak door een gordijn afgeschermde hokken waar je over een bed, klerenkastje en misschien een eigen wasbak beschikte.

Ex-internen herinneringen zich bijvoorbeeld nog hoe nieuwelingen een 'engelbewaarder' toegewezen kregen. Dat was een ouderejaars die hen wegwijs maakte in het enorme gebouw, de slaapzaal en de refter toonde en hielp om alle huisregels in de oren te knopen. Ook herinneren zij zich de gesloten cultuur van de kostschool. Vakanties waren kort, bijvoorbeeld één vrije week met Kerstmis en twee met Pasen. Contact met ouders en andere familie werd ondertussen tot een minimum beperkt. Buiten de vakanties was er ieder trimester slechts één bezoekdag. Zo werd gewaakt voor de saamhorigheid van de internaatsgemeenschap.

Die regulering ging nog een stap verder. Ouders kregen aanwijzingen van de kostschoolleiding hoe de leerlingen op godsdienstig en zedelijk verantwoorde wijze hun schaarse verlof konden doorbrengen. Klusjes doen bijvoorbeeld. Ook de natuur in mocht, mits onder begeleiding. Zoiets als gemengd zwemmen was natuurlijk helemaal uit den boze. In hun 'schriftelijke vakantiewenken' waren de broeders daar heel duidelijk over.

Eind jaren zestig, toen met de Mammoetwet het volledige onderwijslandschap van aanzicht veranderde, werd de Apostolische School omgevormd tot een scholengemeenschap van mavo, havo, atheneum en gymnasium.

Klik voor het origineel
Studenten op de speelplaats van het missiehuis, 1935 (foto: collectie Regionaal Archief Tilburg)



Studenten in de studiezaal van het missiehuis, 1935 (foto: collectie Regionaal Archief Tilburg, bron: Katholiek Tilburg in beeld, p. 80)

Heb jij nog op kostschool gezeten bij de paters? Reageer dan hieronder, deel je herinneringen en vul deze pagina aan! Of heb je nog foto's van dit internaat? Stuur ze naar info@bhic.nl. Wij voegen ze dan hier toe.

Reacties (1)

Theo arts zei op 10 maart 2024 om 09:39
Ik ben van 1963 tot 1966 leerling geweest van de apostolische school te Tilburg. Leraren waren toen poels, van Tilburg, Kanters, Kuipers.
Het eerste jaar was de rector Eikens later opgevolgd door van Denen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!