skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink

Jongeren Aktie Groep, 1973

Enkele dagen voor Pasen 1973 besloot de Essche gemeenteraad zonder enig overleg met de buurt om de oude Wilhelminaboom, die al decennialang voor de Essche kerk had gestaan, om te kappen. De boom zou verrot zijn, een obstakel voor het verkeer in de Dorpsstraat en bovendien de kerk aan het gezicht onttrekken.

"Wat een onzin!" vond een aantal jongeren en op Eerste Paasdag, ruim voor het begin van de hoogmis, plaatsten ze een alternatieve boom op de inmiddels lege plek. Dat leverde veel positieve reacties en zelfs aandacht in de krant op. Burgemeester Walboomers beloofde een nieuwe boom te plaatsen (die er overigens nooit gekomen is).

De actie Wilheminaboom was het begin van een aantal contacten en gesprekken met het Essche gemeentebestuur. Dat inspireerde dit clubje jongelui, v.l.n.r. Kees van Gerven, Kees Nouws, Francien van Schijndel, Lia van Schijndel, Christiene Jonkergouw, Jan van Gerven, Willie van Schijndel en Piet-Hein Jonkergouw, om door te gaan als Jongeren-Aktie-Groep.

 

Het groepje varieerde in leeftijd van 15 tot bijna 20 jaar. Ze mochten op de zolder van het oude raadhuis een soort clubgebouw, "de soos", inrichten. Op de woensdagavond kwamen ze daar bijeen om allerlei acties voor te bereiden, zoals schoonmaakacties, wandeltochten, sportwedstrijden, vredesacties, vieringen in de kerk en nog veel meer.

Hier staan ze voor het oude raadhuis:

v.l.n.r. gehurkt: Harrie Vugs, X. Borman, Francien van Schijundel, Elles de Vet, Maria Kreemer, Marleen van Gerven, Mieke Boers;

staand v.l.n.r. Piet-Hein Jonkergouw, Kees van gerven, Annie Pijnenburg Kees Nouws, Christien Pijnenburg en Jan van Gerven.

In 1974 kwam uit deze groep de politieke Jongerenlijst voort, die bij de gemeenteraadsverkiezingen voor een ware aardverschuiving binnen de Essche politiek zorgde. De nieuwe partij haalde meteen twee zetels en mocht zelfs een wethouder leveren. Maar door hun onervarenheid en jeugdige naïveteit slaagden ze er niet in de zittende raadsleden binnen hun gelederen te houden. Die gingen al snel hun eigen weg zonder zich veel aan te trekken van hun achterban.

 

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1982 deed de Jongerenlijst mee als Lijst 3. Als lijsttrekker trad ik toen op, samen met Jan van Gerven, beiden inmiddels oud genoeg om zelf gekozen te worden. De Jongerenlijst is blijven bestaan tot en met de gemeentelijke herindeling van 1996. De partij ging op in Samenwerking ’95.

De jongeren die in 1982 aan de verkiezingen deelnamen waren Corrie van Kasteren, Frans van de Langenberg, Christien Pijnenburg, Harrie Smits, Gerrit van Brunschot (staand v.l.n.r.) en Marina van der Rijdt, Andre van Kreij, Henk Vorstenbosch, Jan van Gerven en Bert Witlox (gehurkt v.l.n.r.).

JAG had zijn stamcafé in "Het Essche Trefpunt" tegenover het oude gemeentehuis. Daar werd mede door de JAG het café-voetbalelftal "De Trefpunters" opgericht. Op het hoogtepunt van zijn bestaan telde het "elftal" bijna 100 leden. De grote publiekstrekker was het dames-elftal onder leiding van coach Tini Konings.

Achterste rij v.l.n.r.

Sjan van Kasteren, Francien van Schijndel, Mieke van Kreij, Marietje van Dijk, Corrie van Kasteren, Marleen van Gerven en Tini Konings.

Voorste rij v.l.n.r.

Corrie Scheutjes, Lia Pijnenburg, Willie Nouws, Alie Heyerman en Marie-José den Ouden.

(Foto's op deze pagina: Christien Pijnenburg)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen