i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Megen, Haren en Macharen
Tags:

Jubilerende kwartjesdokter

vertelde op 19 oktober 2018 om 09:04 uur

Ruim vier decennia konden zieken in Megen terecht bij hun dorpsarts Baptist. Nu herinneren een bronzen standbeeld en de naar hem vernoemde Doctor Baptiststraat nog aan die tijd. Het moet een bijzondere man zijn geweest. We zijn dan ook erg benieuwd naar jullie herinneringen aan hem. Waarom was deze 'kwartjesdokter' zo geliefd? Kun jij je zijn 40-jarig jubileum in 1951 nog helder voor de geest halen en weet je misschien nog dat deze foto daar toen gemaakt werd? Alle reacties zijn welkom.

BHIC archief fotoMenig Megenaar zal door hem behandeld zijn; misschien ben jij zelfs wel met zijn hulp ter wereld gekomen. Dr. Baptist werkte tot halverwege de jaren '50 als dorpsdokter in Megen. Had je weinig te besteden, dan betaalde je minder voor zijn medische zorg. Ook stopte hij armen geregeld iets extra's toe. De mensen kwamen graag bij hem.

Kijk naar Toen

Het 40-jarig jubileum van deze 'kwartjesdokter' werd in 1951 vastgelegd door Fotopersbureau Het Zuiden. Kijk hier maar eens voor meer foto's van de feestelijkheden. We zien notabelen, familieleden en prachtige bruidjes. Weet jij nog dat deze foto's genomen werden? Ken je nog verhalen over dokter Baptist of wil je je eigen herinneringen delen? We hopen op reacties! Deel jouw herinneringen in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (10)

dick van deurzen zei op 25 oktober 2018 om 18:52 uur

ik was de laatstgeborene van dokter baptist ben daar heel erg trots op.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 25 oktober 2018 om 22:09 uur

Dat kan ik me voorstellen, Dick! Ik neem aan dat je ouders je dit hebben verteld? Zagen zij dat ook al als iets bijzonders? Hadden zij mogelijk ook andere herinneringen aan de dokter waarover zij hebben verteld?

dick van deurzen zei op 26 oktober 2018 om 07:31 uur

Dick reactie ik heb standbeeld mogen onthullen van dokter baptist daarbij ook een boek ontvangen met daar ingeschreven dat ik de laatstgeborene was.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 oktober 2018 om 22:34 uur

Jee, dat is heel bijzonder, Dick. Dan gaat het vast om dit standbeeld?

https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/kwartjesdokter-a-a-f-baptist

Wat staat je het meeste bij van die onthulling? Dat moet toch heel speciaal zijn geweest.

dick van deurzen zei op 27 oktober 2018 om 09:12 uur

Hallo Marilou dat was heel mooi om dit samen met de toen zittende burgemeester en diverse genodigden. mijn moeder wim van de camp de molenaar te onthullen.en bedankt voor de leuke reacties.Dick

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 28 oktober 2018 om 13:18 uur

Ik kan me voorstellen dat dat een herinnering is die je niet snel vergeet, Dick. En eigenlijk willen we juist jóu bedanken, voor je mooie reactie op dit verhaal!

dick van deurzen zei op 28 oktober 2018 om 15:03 uur

Marilou deze herinnering vergeet ik nooit meer was heel bijzonder kijk af en toe nog in het boek van dokter baptist met op de eerste pagina door kees van de wiel geschreven dat ik de laatste boreling was in de laatste dagen van zijn lange praktijk .Dick

C.A.M. van de Wiel zei op 1 februari 2019 om 15:08 uur

De foto is voor zijn huis gemaakt. Burgemeester Van Raay is aanwezig maar lag in conflict met de dokter, Hij had zonder kennisgeving een advertentie geplaatst voor een nieuwe geneesheer. Over deze bijzondere dokter heb ik in 1995 een boek geschreven waarin vele verhalen over deze dokter zijn vastgelegd. Het is nog in beperkte voorraad beschikbaar.
De personen op de foto: Zus Agnes was gehuwd met Jos Mackelenbergh (rechts met de witte das) Zij staat achter Jos. Het kale mannetje links is broer van Jos, Emanuel. De broer Leo van Baptist kijkt over zijn schouder naar de fotograaf. De franciscaan naast de burgemeester zal de pastoor zijn. Moet ik nog navragen wanneer daar behoefte aan is. Verder spreekt de foto voor zich. Bruidjes zijn er om de feestvreugde te verhogen. Zuster Chrisostoma, Franciscanes, die de bruidjes heeft begeleid is niet op de foto te zien.

frits van schijndel zei op 1 februari 2019 om 20:55 uur

de franciscaan naast de burgemeester is pastoor smits

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 februari 2019 om 12:54 uur

Veel dank, C. van de Wiel en Frits van Schijndel, op deze manier hebben we toch een aardig compleet beeld van deze foto!

En ja, het boek over deze bijzondere dokter is zeker een aanrader. Belangstellenden kunnen het altijd bij het BHIC inzien:

http://www.bhic.nl/onderzoeken/boeken?mivast=235&miadt=235&mizig=82&miview=tbl&milang=nl&micols=1&mires=0&mip2=dokter&mip1=wiel

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 30 mei 2009 om 15:58 uur

Het heilig bruurke van Megen

vertelde op 6 februari 2009 om 13:28 uur

Kwartjesdokter: A.A.F. Baptist

vertelde op 25 januari 2009 om 15:15 uur

40 jaar dorpsdokter