i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Deurne en Liessel
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK Internaten

vertelde op 8 mei 2018 om 08:29 uur

Vroeger was het nog volkomen normaal dat ouders hun kinderen enkele jaren naar paters, broeders of zusters stuurden voor degelijk christelijk onderwijs. In Deurne konden zij terecht bij de Missionarissen van Steyl (ook wel het Gezelschap van het Goddelijk Woord). Aan de weg naar Vlierden hadden zij sinds 1954 hun Missiehuis Sint Willibrordus met jongensinternaat.

Klassenfoto 1962-1963 met pater Ade de Boer als klassenleraar (bron: Deurnewiki.nl)

Op dit internaat zaten jongens die pater en missionaris wilden worden. Dat waren er tijdens het rijke roomse leven heel veel. Kenmerkend voor het Nederlands katholicisme toen was de grote deelname aan de wereldwijde katholieke missie. Enthousiasme voor zo'n leven werd bij de roomse jeugd aangewakkerd door stichtelijke kinderboeken en tijdschriften. Ook verhalen van een oom of neef die missionaris was, inspireerde veel jongens. Voor anderen had het kostschoolleven aantrekkingskracht als welkome plek van rust vergeleken met hun ouderlijk huis. Of het was de enige mogelijkheid om verder te leren, bij gebrek aan alternatieven in de nabije omgeving.

Het onderwijs dat de jongens op het Missiehuis volgden was van een gymnasiaal niveau. Je zat op een 'juvenaat' en je was 'juvenist', zoals dat officieel heette. Juvenaten waren vooropleidingen voor jongens die kloosterling wilden worden. Ze telden zes klassen en je ging bijna altijd 'intern'. Je ouders moesten betalen voor kost en inwoning. Dat kostgeld was voor religieuzen een belangrijke inkomstenbron en een selectiemiddel. Je kind naar de paters sturen was niet goedkoop. Net als op andere internaten geleid door paters - die anders dan broederinternaten toch vaak een deftiger status hadden - zaten ook hier waarschijnlijk vooral jongens uit meer welgestelde gezinnen.

Op het juvenaat zouden de paters van jou een nette jongen maken. Zo beloofden zij in wervingsfolders. Je werd in een groep geplaatst, die onder leiding stond van een broeder (misschien ook weleens een ouderejaars) en dan begon je ontgroening. De internen kwamen terecht in een afgeschermde, strikt hiërarchische wereld, waar er alles aan werd gedaan om jou een kuise, sobere en gehoorzame houding bij te brengen. De dagen begonnen vroeg en alles deed je samen: slapen, wassen, bidden, balkenbrij eten in de kantine, gymnastiek of voetballen op het nabijgelegen veldje... En natuurlijk iedere morgen met z’n allen door die lange gangen met tegeltjes aan de muur naar het klaslokaal.

Het docentencorps van het Missiehuis bestond vooral kloosterlingen maar ook enkele leraren van buitenaf. Zij gaven de gebruikelijke vakken zoals Nederlands, Frans, Duits, klassieke talen, aardrijkskunde, geschiedenis en tekenen. Je kreeg muziekles in de kloosterkapel (zingen, blokfluit) en natuurlijk was er veel aandacht voor godsdienste vorming. Tijd om te ontspanning was er ook, bijvoorbeeld bij de postzegel- of fotoclub van de paters.

Aan deze clubjes blijken heel uiteenlopende herinneringen te bestaan, net als aan het leven op de kostschool in het algemeen - ook onder degenen die in dezelfde klas zaten. Het hing er maar vanaf welke groepsleider je had. De ene oud-leerling zal positiever terugkijken en zich het goedlachse van de man herinneren en het luisterend oor. Terwijl jij misschien wel in de groep zat van een notoire scherpslijper, iemand die vooral tucht en routine hoog in het vaandel had en bij wie je niet zomaar wegkwam met wat kattenkwaad.

In 1981 ging het internaat dicht. Hoe kijk jij terug op jouw verblijf bij de paters? Of was je een van de externen (leerlingen die gewoon thuis bleven wonen), in de periode dat de paters een mavo, havo en atheneum hadden? Deel hieronder jouw herinneringen.

Foto's

Klassenfoto 1962-1963 met pater Ade de Boer als klassenleraar (bron: Deurnewiki.nl)

Paters voor de ingang van het Missiehuis Sint Willibrord te Uden (bron: collectie BHIC, id.nr. UDE1878)

Bronnen

Bert Bijnen en Gerard Jansink, 1954-2004: 50 Jaar Missiehuis St. Willibrord Deurne. Huis met een Missie (Deurne 2005).

Website Deurnewiki.nl, lemma: St. Willibrord Internaat

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (9)

Hans van Stiphout zei op 10 maart 2019 om 20:26 uur

Beste Thijs,
Ik ben benieuwd wat u wilt weten over mijn tijd op kostschool in Deurne.

Vg
Hans

Toine Manders zei op 11 maart 2019 om 08:45 uur

Doordat een aantal neven op het internaat zaten wisten van het bestaan mijn ouders van het St Willibrord en wilde ik daar ook graag naar toe. Van 1968 tot 1971 mocht ik daar intern verblijven en het gymnasium volgen. Geweldige tijd gehad. Raar dat ik eigenlijk want er waren diverse leerlingen die elke dag vanuit Stiphout, waar mijn ouders woonden, naar Deurne fietsten. Door de groepsstructuur en het sporten samen, denk ik veel sociale vaardigheden te hebben opgedaan. Door de overzichtelijke schaal ontstonden er contacten voor het leven. Ook heb ik nog regelmatig contact met oud-docenten. Achteraf vind ik het jammer dat ik zelf besloot na 4 jaar van het internaat te gaan en mijn middelbare school in Helmond te hebben voortgezet om een VWO diploma te halen.
Mijn zoon heeft recent Nijenrode afgerond waar een soortgelijk onderling contact wordt bevorderd.
Als ik nu nog ergens ben en iemand tref die ook op het Willibrord heeft gezeten, is er meteen een band en ik vind dat erg waardevol. Mooi dat het internaat er was.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 maart 2019 om 09:56 uur

Ah, veel dank voor deze mooie beschrijving, Toine! Een bijzondere aanvulling, omdat je het zelf zo van nabij hebt ervaren. Toch moet je vrij jong zijn geweest, aangezien je daar het gymnasium hebt gevolgd. Heb je geen heimwee gehad? Of hebben de positieve ervaringen dat allang weer vervaagd?

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 11 maart 2019 om 10:22 uur

@Hans: bedankt voor uw reactie! Uit uw vraag maak ik op, dat uw wel een en ander over dit internaat kunt vertellen. Dus tja, waar zal ik beginnen... misschien kunt u om te beginnen vertellen wanneer u op dit internaat zat? Van wie kreeg u zoal les? Bent u zelf (bijna) een Missionaris van Steyl geworden, of uiteindelijk toch lid van een andere congregatie? Waarom ging u op kostschool? En natuurlijk hoe waardeert u de kostschoolopvoeding achteraf? Of u het nu een mooie of verschrikkelijke tijd vond, of een beetje van beide: het mag hier allemaal gezegd.
Misschien dat mede door uw reactie hier nog andere oud-leerlingen opduiken, die bijvoorbeeld in hetzelfde schooljaar op Sint Willibrord hebben gezeten...

Trouwens, u kunt uw verhaal met ons delen door hier te reageren. Maar u kunt uw herinneringen ook met ons delen door te mailen naar info@bhic.nl, t.a.v. mij. Dan zou ik uw reactie hier kunnen plaatsen. Maar we zouden uw verhaal ook een aparte pagina binnen deze site kunnen geven, uiteraard afhankelijk van de lengte ervan.

Ik hoop hoe dan ook nog van u te horen! Hartelijke groeten,

Hans van Stiphout zei op 11 maart 2019 om 12:27 uur

Dag Thijs,

Ik kom erop terug. Leuk verhaal van mij. Klasgenoot Toine trouwens.

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 13 maart 2019 om 13:52 uur

@ Hans: je verhaal is van harte welkom! Leuk dat we nog wat te goed houden : ) En leuk dat je al je eerste oud-klasgenoot hier hebt getroffen! Misschien duiken er nog wel meer op. Die zullen zich ook wel in je verhaal gaan herkennen. We wachten geduldig af!

arnold huijsmans zei op 17 maart 2019 om 00:59 uur

Als net afgestudeerde bestuurskundige nog meegewerkt aan een kwaliteitsonderzoek van dit internaat in 1974-1975. (onder verantwoording van een Stichting Jeugdzorg, Den Haag)
O.a. Interviews met management (o.a. Wim Kok), groepsleiding, en tal van leerlingen en ouders. Conclusie; uitstekend internaat. Alle geledingen over algemeen behoorlijk tevreden.
Dit rapport moet toch nog wel ergens beschikbaar zijn binnen archieven van internaat ?

Helena zei op 17 maart 2019 om 04:41 uur

Mijn oudste broer (zaliger) behoorde tot die eerste garde externe leerlingen nadat het 'streek' gymnasium werd. Hij stroomde in in het derde of vierde leerjaar. Elke dag - samen met een grote groep jongens- op de fiets naar Deurne. Uit zijn verhalen maakte ik wel op dat het voor hem een fijne en goede school was. Piet van Hoek was een van de leken-leraren...dat herinner ik me ook nog wel. [ https://deurnewiki.nl/wiki/index.php?title=Petrus_Antonius_van_Hoek_(1916-1989) ]

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 maart 2019 om 10:18 uur

Bedankt voor je berichtje, Arnold. Bijzonder om te lezen dat je daar in die tijd op die manier bij betrokken bent geweest. Nam je zelf die interviews af? Wat staat je daar het meeste van bij? En ja, we gaan eens kijken of dit rapport boven water te krijgen is.

En Helena, goed te horen dat je broer er een fijne tijd heeft gehad. En dank voor de verwijzing naar Piet van Hoek!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: