i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Boxmeer
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK Internaten

vertelde op 29 juni 2018 om 12:29 uur

In Boxmeer was vroeger een Latijnse School gevestigd van de Orde der Karmelieten. Op deze school werden jongens van pakweg 12 tot 16 jaar voorbereid op een verdere opleiding tot pater. Ze brachten hun schooltijd door op een internaat (het zogeheten 'juvenaat'), dat onderdeel was van het karmelietenklooster.

Aandachtig luisteren naar je leraar...

...en niet vergeten om aantekeningen te maken.

Je nam afscheid van je vader en moeder, want naast een gedegen christelijke opvoeding betaalden zij ook voor kost en inwoning. Je werd een van de ‘internen’. Het leven op een internaat stond in het teken van afzondering, strikte discipline, routine en lange dagen. Als je goed studeerde kwam er een dag dat je klaar was voor de volgende stap: het noviciaat. Dan begon het pas echt, je ontwikkeling als kloosterling en het aanleren van de contemplatieve levenshouding.

Ontspannen was ook nodig. Tijd om in de tuin je pijp te roken.

Culturele vorming was ook belangrijk. Net als veel andere kleinseminaries had het juvenaat van de karmelieten een rijke toneeltraditie. Ontspannen deed je verder bijvoorbeeld met z’n allen in de tuin, op die bankjes rondom de grote boom waar je even je pijp op kon steken en met je studiegenoten kon kletsen.

Het is natuurlijk geen geheim dat het leven op rooms-katholieke internaten achteraf heel verschillend wordt herinnerd en gewaardeerd. De ene oud-leerling vond het mooie jaren, terwijl de ander erge heimwee had of twijfelde of dit wel zijn roeping was. De eer van je familie stond op het spel. Er werd veel van je verwacht en je had als priesterstudent enige bekendheid in je woonplaats. Afhaken kon haast niet zonder gezichtsverlies.

Juvenaatsgebouw Boxmeer (foto: Geurt Granzen)
Foto: Geurt Franzen

En of het allemaal wilde vlotten op het internaat, lag er maar aan hoe goed je kon opschieten met je leeftijdsgenoten en de pater die het over je groep te zeggen had. Want werkelijk alles deed je samen. Hoe kijk jij daar op terug? Waren de paters aardig en gaven zij goed les? Welke namen weet je nog? Je kunt het hier allemaal met ons delen.

Foto's

Foto's 1-3: collectie BHIC, id.nrs. BOX1197, BOX1195, BOX1200 

Foto van het juvenaatsgebouw in Boxmeer (Kerkpad). Tegenwoordig worden er Poolse arbeidsmigranten gehuisvest. Het gebouw is begin jaren vijftig gebouwd in de stijl van de Bossche School.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: