skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Kaartspel?

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 7 januari 2014
bijgewerkt op 30 april 2014
Aan deze foto is niet te zien of hij in Schaijk of in Reek genomen is. Bovendien kunnen we ons niet voorstellen dat de jongens, inclusief de man links, zich bewust waren van de aanwezigheid van de fotograaf. Zij zijn namelijk helemaal verdiept in hun kaartspel, maar welk?

Het gebouw op de achtergrond lijkt op een groepsaccomodatie in de bossen, maar ook dat is een gok. Zou de man links een priester zijn en de jongens misdienaars, op misdienaarsreis?

Allemaal vragen, en de antwoorden kunnen misschien gegeven worden vanuit Schaijk en/of Reek. Reageer via onderstaande reageerlink (of bel ons).

We zijn benieuwd!

Reacties (6)

Theo Brink, Reek (per brief) zei op 7 januari 2014 om 11:13
De foto is op 21 mei 1968 door mij gemaakt. Ik was destijds hoofd van de Bisschop Bekkersschool in Reek.

Plaats: Bosgebied Reek, Kamplaan, een zij-zandweg van de Corridorweg. Zie kaart gemeente Landerd.
We zien een groep leerlingen van de Bisschop Bekkersschool te Reek, zesde klas, dus schoolverlaters. Verder een volwassene, inderdaad een priester: pater P. Smits o.f.m.
Pastoor J. Verstegen van Reek was in het ziekenhuis opgenomen, pater Smits was zijn vervanger.
Het gebouw: het ‘kamphuis’ van de Stg. Sint Franciscus-liefdewerk te Rotterdam. Jaarlijks verblijven hier kinderen, schoolklassen bij voorbeeld, een week of zo in de grote vakantie.
De heer Theo Welbers, destijds boswachter in dienst van Defensie voor de terreinen in Reek (o.a. Het ‘Springterrein’) bemiddelde bij de Stichting voor een verblijf van 2 dagen (alleen overdag) voor onze kinderen op het terrein en in het ‘kamphuis’ genaamd Richardo.

Toelichting: Schoolverlatersdagen waren destijds niet onbekend, maar in Reek nog niet in het schoolplan opgenomen. Als pasbenoemd ‘hoofd der school’ nam ik, met instemming van de pastoor en pater Smits het initiatief voor deze, zoals wij het noemden, ‘vormingsdagen’. Wij vroegen de ouders in een brief van 6 mei (!) toestemming voor het deelnemen van hun kind aan de dagen ‘omdat wij menen van de geboden gelegenheid dankbaar gebruik te moeten maken, omdat die onze kinderen de kans geeft, in een andere omgeving dan de school, in goede verstandhouding met elkaar om te gaan. Bovendien kan er dan samen eens worden nagedacht over wat hen in de naaste toekomst wacht’.
De verblijfskosten met eten en drinken raamde ik op ongeveer 5 gulden.
De toestemming was er zo. De organisatie was snel rond. Ik maakte de dagprogramma’s, pater Smits programmeerde enthousiast mee. Mijn vrouw organiseerde het eten en drinken, naast alle voorbereidingen op ongeveer 1 juni, de dag van de geboorte van onze jongste zoon. Zo ging dat toen.

De activiteiten verliepen best goed. Op de foto hebben de kinderen een aantal verborgen kaartjes opgespoord die, goed aan elkaar gelegd, een afbeelding, of de tekst van een opdracht (welke weet ik niet meer) vormen. Met materiaal uit het bos werden groepsgewijs composities opgebouwd: een dierentuin, een stad, een kasteel en dergelijke. Daarnaast de nodige veld- en bosspelen. En de vorming: enige weken later vierden ze als groep, samen met hun ouders en de parochie het feest van de Plechtige Heilige Communie. Zo ging dat toen ook.
De bosdagen zijn in de jaren daarna de aanleiding geworden van toenemende ouderparticipatie, een participatie die ik altijd van harte heb voorgestaan.

De Schoolverlatersdagen vragen inmiddels de inzet van velen en er is meer dan 5 gulden per deelnemer mee gemoeid. De Bisschop Bekkersschool heet niet meer naar een goede bisschop, het is de Kreek’l geworden.
Heimwee? Niet echt: ik zie ’s morgens al vroeg de lichten op school aangaan.

Met vriendelijke groet,

Theo Brink h.d.s. 01.02.1968 tot 31.07.1986
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 7 januari 2014 om 11:19
@Theo, wat een mooi verhaal - onze hartelijke dank! Omdat reacties op de foto uitbleven, gingen we hier al vermoeden dat de groep op de foto afkomstig was van elders uit het land. En dat had gekund, gezien jouw vermelding van de link met Rotterdam.
Maar nu het Reekenaren betreft, zijn meer reacties te verwachten.
Marij van Diggelen zei op 19 januari 2014 om 16:06
Wat leuk is, dat ik een van die kinderen ben, die destijds in kamphuis Ricardo de zg. schoolverlatersdagen heb meegemaakt onder leiding van Theo Brink.Het was voor mij een hele fijne beleving zo in de bossen bij elkaar.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 20 januari 2014 om 12:21
@Marij, ik wist gewoon dat er iemand uit Reek zou gaan reageren op deze foto, na het prachtige verhaal van Theo Brink....

Hartelijke groet!
Rini de Groot. zei op 12 september 2019 om 19:39
Hierbij dacht ik aan, Het Spel Kaarten van Cowboy Gerard.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.