skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Kamerorkest Barokwerk’89, 1989-2013

Bert Tax
vertelde op 3 september 2019
bijgewerkt op 12 januari 2023
Tussen 1989 en 2013 was Kamerorkest Barokwerk’89 een bekend ensemble voor oude muziek in het Maasland. Het repertoire omvatte speciaal de kamermuziek uit de Barok en de vroeg-Klassieke periode. De bedoeling was niet alleen het spelen voor het eigen genoegen.

Een belangrijk doel voor het orkest was ook het bevorderen van het muziekleven in Oss en omstreken en het ondersteunen van jonge beroepsmusici in de verdere ontwikkeling van hun carrière. Het gezelschap was daarmee enig in zijn soort in de regio Noordoost Brabant.

Concert door Kamerorkest Barokwerk ‘89 in de Kloosterkerk te Megen op 21 maart 2009
Concert door Kamerorkest Barokwerk ‘89 in de Kloosterkerk te Megen op 21 maart 2009

Van jongs af aan maak ik bijna dagelijks muziek. Ik kreeg mijn muzikale opleiding bij Maurice Pirenne (orgel) en Gerard Dekker (klavecimbel). Eind jaren tachtig maakte ik met een aantal muzikale vrienden in kleine bezetting barokke kamermuziek, op zo authentiek mogelijke wijze.

Met violist Marcel Calis vatte ik het plan op om een kamerorkest te vormen, dat wil zeggen het bestaande gezelschap uit te breiden met blazers: hobo’s, fagot en hoorns. 

Wij zochten en vonden goed opgeleide, in barokmuziek geïnteresseerde spelers. De artistieke leiding van dit gezelschap kreeg de jonge hoornist/dirigent Leo Smeets. Voor de organisatie was ik verantwoordelijk (tot 2013).

Ons eerste optreden vond plaats bij de viering van de driehonderdste verjaardag van de inwijding van de kloosterkerk der Minderbroeders Franciscanen in Megen in 1989. Ik was organist van deze fraaie barokke ruimte, die geweldig klinkt. Met dit eerste optreden hadden wij groot succes. Het bleek voor herhaling vatbaar en we vonden een trouw publiek en ook trouwe sponsoren.

Pieter van Veen (1938-2013) in 2004
Pieter van Veen (1938-2013) in 2004

Leo Smeets werd als artistiek leider eerst opgevolgd door Marc van Platen en vanaf 1995 door barokspecialist Pieter van Veen. Deze laatste had grote ervaring in de praktijk van de barokke muziek en was jarenlang hoofdvakleraar blokfluit aan het Brabants Conservatorium in Tilburg. Onder zijn leiding werd er zeer consciëntieus gemusiceerd in zeer goede sfeer. In deze periode maakte Barokwerk ´89 programma’s met werken van onder andere Corelli, Purcell, Pergolesi , Händel, Haydn, Vivaldi, Mozart, Telemann en Bach.

In Megen, onze “thuisbasis”, werd het traditie om tweemaal per jaar op de zaterdagmiddag een concert te geven, maar we traden ook op in de series van Noten op de Noen in Helvoirt, de Muziekkring in Wychen, de Toonzaal te Den Bosch en de Lambertuskerk, (achter de toren) te Vught.

Bij een concert met een organist als solist is het plezierig als het publiek deze aan het werk kan zien. Dat lukte bijvoorbeeld goed in de Lambertuskerk te Lith. Daar hebben we met Barokwerk’89 vaak gespeeld, met onder andere Leon van den Brand als solist.

Zo concerteerde Barokwerk’89 met medewerking van bekende vaksolisten in het Maasland en ver daarbuiten. We kregen goede kritieken, een eigen publiek en sponsoren. In januari 2013 overleed Pieter van Veen, waarna de activiteiten van het orkest zijn beëindigd.

Lees het uitgebreide verhaal

Reacties (1)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 september 2019 om 15:35
Informatief verhaal, Bert, dank daarvoor! En voor ons extra speciaal om te lezen, omdat Maurice Pirenne aan bod komt. Zijn oudere broer Louis is jarenlang oud-rijksarchivaris in Noord-Brabant geweest, en de grote kartrekker van onze huidige locatie, de Citadel in Den Bosch.

Dank je wel voor het delen!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen