skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Kangoeroe

Paul Spapens
vertelde op 7 februari 2008
bijgewerkt op 23 april 2014
Roosendaal in het westen van Brabant werd bevrijd door de Polar Bears. Een ijsbeer in Roosendaal herinnert daar aan. In Veghel hebben ze ook zo’n curieus bevrijdingsmonument. Op een enorme zwerfkei staat een kangoeroetje.

Als je niet beter weet zou je denken dat Veghel is bevrijd door de Australiërs, maar heemkundige Peter Lunenburg weet wel beter: de kangoeroe staat daar ter ere van de 101ste Airborne Division.

Deze Amerikaanse eenheid gebruikte “kangaroo” als codenaam. Dat moet je wel weten. De zwerfkei heet een van de grootste van Nederland te zijn. Het gevaarte weegt liefst twaalf ton. Hij is afkomstig uit noord-oost Nederland.

Bij dit Airborne-monument kun je over Amerikaanse grond lopen. Onder een tegel zit een urn met daarin aarde uit de vijftig staten die Amerika toen telde.

Naast het in 1959 door prinses Irene onthulde monument staat de villa Huize Klondike. Deze woning deed dienst als hoofdkantoor. De Amerikanen van deze divisie kwamen vooral uit Klondike en omgeving. Voorheen heette de villa Huize Rustplaats.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 12 juni 2007

Reacties (10)

Erwin Janssen, Eerde zei op 7 juli 2009 om 10:54
"De Amerikanen van deze divisie kwamen vooral uit Klondike en omgeving"

Deze regel slaat compleet de plank mis.
Het huis is vernoemd naar het 501 Parachutisten Infantry Regiment, een onderdeel van de 101ste Luchtlandingsdivisie. Het 501 is geland in Eerde en Heeswijk en zijn de bevrijders van Veghel, terwijl de rest van de divisie de bruggen veroverden in Einhoven, Son, Best en Sint Oedenrode. De codenaam van het 501 PIR was "Klondike". Hieraan verleend de villa haar naam.
De parachutisten uit dit Regiment kwamen uit alle staten van Amerika. Hun strijdkreet was "Geronimo!". Geronimo, een apache opperhoofd, was het symbool van het Regiment. Het symbool is verewigd in het mounument naast de molen in Eerde. De commandant van dit roemroechte Regiment was de karakteristieke Kolonel Howard "Jumpy" Johnson, die op 8 oktober in Driel sneuvelde.
Annemarie van Geloven, namens BHIC bhic zei op 7 juli 2009 om 14:27
Uw reactie, waaraan al te merken is dat u een kenner bent, prikkelde mij tot even googlen. Ik ontwaarde u op deze interessante <a href="http://www.airborne-eerde.nl/BEVRIJDERS%20OP%20BEZOEK.htm" target="_blank">website</a> als lid van het Airborne Comité Eerde.

Hartelijk dank voor uw aanvullende en deskundige reactie! Hopelijk mogen wij in de toekomst nog eens een beroep op u doen. En veel succes met uw mooie werk!

Henk van der Voort zei op 14 oktober 2014 om 12:50
Ook met Noord-Nederland zit dhr. Lunenburg fout.
De steen is in augustus 1957 opgegraven in Schweiberg, een buurtschap van Mechelen in het Geuldal. Ik kan daarvan een foto mailen naar het BHIC.
Joop Thuring zei op 27 februari 2015 om 19:43
Een verrassende foto voor mij. Laat ik eerst stellen dat ik het eens ben met de opmerkingen van Erwin Janssen en Henk van der Voort. De West Brabantse beeldhouwer 'Niel' Steenbergen (1911-1997) kreeg de opdracht een monumentaal werk te scheppen dat herinnerde aan de inspanningen van de bevrijders van Veghel. Dat zou onthuld worden precies 15 jaar naar dato. Thema moest zijn: een kangoeroe. Maak daar maar eens iets monumentaals van. De ontwerper wist nog van een zwerfsteen in een kloostertuin in het Limburgse. Die wist hij voor dit doel los te peuteren maar als compensatie moest hij voor het convent - zie toekijkende personen in habijt - een beeld maken (is dat daar nog terug te vinden?). Overigens, bovenaan iets links van het midden meen ik de kunstenaar te ontwaren in een karakteristieke pose met zijn pijp in de linkerhand. Die steen moest het zwaargewicht worden ter invulling van de opdracht. Daarnaast bracht de ontwerper nog een dag door in een dierentuin om de houding en bewegingen van zo'n exotisch dier gade te slaan. Bij de onthulling zou ook de destijds bevelvoerende generaal van die USABD, Maxwell Taylor, worden uitgenodigd maar ik weet niet of hij acte de presence heeft gegeven. Tenslotte, eenheden binnen die Airborne Division werden tijdens operatie Market Garden met een code woord aangeduid, in dit geval begon dat met de letter 'K '. Waar 'kangooroo' precies voor staat weet ik niet maar daar hebben de Eindhoven Airborne Vrienden wel een antwoord op.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 2 maart 2015 om 14:20
Fijn dat er zoveel informatie boven water komt. Hartelijk dank voor uw interessante bijdrage die ons weer met andere ogen naar de schitterende foto laat kijken.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 14 mei 2017 om 12:35
Blijft nog steeds de vraag staan van Thuring : Of het beeld, wat Niel Steenbergen ter compensatie voor de steen uit een kloostertuin in het Limburgse (?) moest maken, nog te traceren is of al getraceerd is ?? Het is in ieder-geval niet te vinden onder de vernoemde werken van zijn hand op wikipedia ; https://nl.wikipedia.org/wiki/Niel_Steenbergen
johan zei op 10 oktober 2017 om 21:22
Wat wel tragisch is dat het mooie bronzen plakkaat op het monument met alle namen van de bevrijders er op gestolen is , puur vanwege het brons
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 10 oktober 2017 om 21:38
Is er dan geen enkel metaal nog veilig. Zielig.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: