skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Kapper De Kolster

We zetten de tijd meer dan een halve eeuw stil (tot 1950, om precies te zijn) en nemen dan een kijkje om de deur bij kapper De Kolster in Baardwijk.
Het scheerritueel

De elite bij de kapper, die werd vroeger echt verwend
't was voor hem de jus, de klapper en zijn service was ongekend
'n Handdoek, kwast en zeep met 'n af te sluiten kast
dat was toen 'n gouden greep en zo hield hij z'n klanten vast

Dat scheren moest ie wel eerst leren
't ging heel secuur, haar voor haar
ook 't scheren, vooraf uitproberen
dus eerst 'n proefkonijn dan maar

Het scheerschuim vol op 't gezicht, dik en uitgestreken
zo wit als sneeuw als 'n warme deken
en allemaal met de kwast, hoorde bij het kappersvak
z'n hand strak en vast, 't was geen gehakketak

Het scheermes kwam te voorschijn
dat werd eerst geslepen
dat moest heel scherp zijn
dat heb je wel begrepen

Haal voor haal verdween 't schuim
alles glad en kaal en bij 'n messnee veel aluin
dat was kapperstaal; scheren, scheren, oh wel duizend keren

't Was 'n waar ritueel en onderwijl maar klazineren; dat paste wel in het geheel

Reacties (12)

Berry van Hoof zei op 4 december 2010 om 10:19
Vooral "de Munnik "directeur van Ivo van Haren's Schoenfabrieken was wel de V.I.P. klant van kapper Herman de Kolster.'Die kwam minimaal 1x per week om bijgeknipt te worden en uiteraard geschoren. Het knippen had bij de Munnik "weinig om 't lijf ", want hij was bijna kaal( behoudens wat grijze stoppeltjes).Z'n bezoek werd verlengd door Herman, d.m.v. eindeloos te puffen, z'n kleding te borstelen en te fatsoeneren.Waarlijk 'n ritueel.!!!
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 5 december 2010 om 16:51
Haha, dat moet inderdaad een mooie vertoning zijn geweest, Berry. Enig idee hoeveel je destijds kwijt was voor een knip- en scheerbeurt?
Berry van Hoof zei op 5 december 2010 om 17:06
Dat zal hooguit 'n paar kwartjes zijn geweest ( voor het knippen )M'n vader had echter een knipkaart ( voor 10 beurten )Ik was toen 8 jaar en de kapsels waren erg kort ( hoog opgeschoren ) in tegenstelling tot de vetkuiventijd ( van Elvis ), rond 1960.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 6 december 2010 om 09:45
Klopt Berry. Als we wel eens foto's binnenkrijgen waarvan we de datering niet weten, dan zijn kapsels altijd goede graadmeters (net zoals kleding en brillen trouwens).

Het geeft vaak een echt tijdsbeeld weer. Maar dat doet de prijs die je noemt trouwens ook ;-)
Berrry van Hoof zei op 20 december 2010 om 15:02
Zoals gezegd was Dir. de Munnik wel de V.I.P. klant van Herman.Zijn kapsel was vrij kort en veelal was het millimeterwerk d.m.v. de tondeuze, ofwel bibob.De keer erop had de munnik iets anders in gedachte. Hij zei, maak nu de scheiding maar in het midden en verdeel de haren maar links en rechts in de juiste verhouding.Herman was wat blij met deze instructies en gaf hier graag gehoor aan.De aller-laatste keer dat de munnik kwam - hij was bijna kaal- wist Herman zich geen raad.Wat moest hij hier van "bakken".Och zei de Munnik ik zal het je makkelijk maken.Maak alles maar flink nat en gooi heel de zwik maar achterover.Einde verhaal.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 20 december 2010 om 20:45
Aha, dus De Munnik was in feite een trendsetter in Baardwijk ;-)

Mooie anekdote, Berry.
Berry van Hoof zei op 5 januari 2011 om 06:58
Gedurende de zomer -maanden kon ik helaas niet naar kapper de Kolster.Ik had 'n sta-caravan in St.Oedenrode op camping "de Kienehoef ën was aangewezen op de kapper aldaar. Heel bekend was "kappertje Snel ".Die bijnaam had ie uiteraard gekregen omdat hij super-snel knipte. Op 'n vrijdagmiddag(de wachtkamer zat helemaal vol) .Ik zei nog "moet ik niet terugkomen morgen". ?Nee hoor, wacht maar even je bent zo aan de beurt,zei kappertje Snel.. Inderdaad 'n half uur later mocht m'n zoontje Rens op de kappersstoel plaats nemen. Roets,roets roets de tondeuze in galop, 1-2-3 en kaal is weer die kop.Dat was snel gebeurd. !!
Heel trots kwam de kapper naar me toe en zei"kijk 'ns papa wat zeg je van z'n pony !!! Ik schrok van jewelste. Kappertje Snel toch het is 'n jongen hoor.!!
Och zei de kapper :"dan moet ie toch nog eventjes terugkomen. !!Het kwam alsnog "voor de bakker ".
gr. Berry van Hoof.
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 5 januari 2011 om 12:02
Heerlijk dat jij de lezer weer zo laat meegenieten. Kappertje Snel begint steeds meer te lijken op de figuur op het plaatje bij het verhaal... Een markante man in elk geval, die wel raad wist met produktiewerk!
Kees Embrechts zei op 14 maart 2011 om 16:49
Dit evenement werd naar mijn mening geevenaard Berry door het bezoek van Pastoor van den Brekel.Als was het woensdagmiddag dat de kinderen eens onder het mes mochten en deze dan ook talrijk aanwezig waren in de kapsalon afdeling heren.Bij de komst van deze in het zwart gehulde man welke zuchtend en kreunend binnen kwam in de rood lederen stoel zeeg.Zonder zich af te vragen wie hier aan de beurt was.
Waarbij we getuigen mochten zijn van het handig hanteren van het scheermes door Herman wat eerst zorgvuldig werd geslepen.Wat daarna kontakt zocht met het roze stoppelige huidje van de geestelijke.
Het geluid wat daarna volgde blijf ik me sterk herinneren.
Groetjes
Ad de Peffer zei op 29 maart 2012 om 23:28
Ik ben van 1956 en ben m'n hele jeugd naar Herman de Kolster gegaan. Je betrad het pand van de zijkant en de zaak had een rondom donkerbruin houten interieur met twee metalen kapperstoelen die met leer bekleed waren.Elke keer kon Herman met een handle de zitting van zo'n stoel omdraaien, zodat je altijd een frisse zitting kreeg.Ik herinner mij dat Herman graag fluitend z'n werk deed, of hij had de distributieradio aanstaan, waar steevast klassieke strijkmuziek uitkwam.Misschien wel mijn eerste kennismaking met klassieke muziek. Voor ons,de kinderen, had hij een speciale hoge kruk.Toen de Beatles er eenmaal waren, was onze knipinstructie 'Niet te veel eraf 'war' Herman, alleen bijknippen' En Herman 'Ik kan niks erbij knippen, alleen maar eraf'...en dan zag ik in de spiegel mijn vader vanachter de krant een knipoog naar Herman zetten.Zonder meer prettige herinneringen aan Herman en z'n vrouw die weleens met de koekjestrommel door de zaak kwam.
Klaas Coenen zei op 19 augustus 2023 om 11:47
Ik kan mij nog heel goed herinneren hoe verlegen ik was als ik geknipt werd bij Herman.
Zo kon ik wat ik later hoorde vuurrood worden als hij mij vroeg om even mijn hoofd achterover te houden voor het hygiënisch kraagje en daarna de witte kappersjas met mouwen.
Model was bloempot en bi bop veel keuze had je toen nog niet,ik kijk met plezier terug naar hoe het toen was in Baardwijk
H.Jacobs zei op 20 augustus 2023 om 13:59
De laatste keer dat ik bij kolster geknipt werd was toen ik dertien jaar was ongeveer, precies weet ik het niet meer maar moet in 1959 geweest zijn.
Persoonlijk ken ik Klaas niet maar ik herken wèl hoe hij het heeft ervaren omdat ik meestal moest wachten op de beurt,dan zag ik altijd hoe het ging als iemand zo een kraag omgedaan kreeg die ging meestal met zijn hoofd achterover zitten, volgens mij kreeg je een soort doktersjas aan maar dan achterstevoren en ja inderdaad het model pony en bloempot.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen