i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oss
Tags:

Karmelieten m/v

vertelde op 11 augustus 2011 om 13:31 uur

Pure nostalgie voor de iets oudere, geboren Ossenaren, deze foto! Voor de jongeren deze toelichting: paters en zusters van de Karmelietenorde trekken in processie door de Molenstraat, ongeveer ter hoogte van de Blauwe Wand van MSD/Organon. We zien de Paterskerk, het Karmelietenklooster en het café naast de kerk.

Dat is wel een heel ander gezicht dan wanneer je nu vanuit het Osse centrum over het spoor komt! Ook voorgoed tot het verleden lijkt dit soort processies te behoren.

Maar zijn er vast nog Ossenaren die weten waarom en wanneer deze bijzondere stoet vanuit de Paterskerk richting spoorwegovergang trok.

Wij zien dan ook uit naar jullie reacties. 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (6)

A. Raaijmakers, Zwolle (oud-Ossenaar) zei op 25 augustus 2011 om 16:37 uur

Of het feit dat met een plechtige omgang/processie werd gevierd dat op 15 maart 1956 het rectoraat St. Jozef van de Karmelieten in Oss tot zelfstandige parochie werd verheven of het feit dat gezien de slotzusters in de stoet -zij waren afkomstig uit kloosters te Boxmeer en Heerlen- op 7 december 1958 hun intrede konden doen in een pand in een rijtje herenhuizen, naast het toenmalige hotel van Alem. Dat kon gerealiseerd worden door toedoen van een gul echtpaar. Aan dit bescheiden slotklooster midden in de stad en aan een drukke hoofdstraat was een openbare kapel verbonden waar in die jaren veel gebruik van is gemaakt.
Maar dit is van mijn kant slechts een tweetal suggesties; ik verruil die graag voor andere of voor een goed gedocumenteerd feit.

Henk Buijks bhic zei op 26 augustus 2011 om 08:45 uur

@A.Raaijmakers, uw beide suggesties snijden hout! En van 'goed gedocumenteerd' gesproken: u geeft er exacte data bij! We zijn benieuwd of er nu meer (Oud-)Ossenaren gaan reageren.

A. Raaijmakers zei op 27 augustus 2011 om 11:22 uur

"Dieper" speurwerk in de beeldbank van BHIC levert een 23-tal foto's op van dit voor destijds katholiek Oss belangrijke feit.

http://www.bhic.nl/index.php?id=10137&zoekfoto=oss%2C+carmelitessen

Hiermee is de eerste suggestie van de baan.

Henk Buijks bhic zei op 29 augustus 2011 om 12:33 uur

Klopt helemaal, @A.Raaijmakers! Voor de volledigheid geef ik hieronder ook de inhoud weer van de e-mail die u het BHIC stuurde:

"Ik ben van mening dat mijn tweede suggestie het meest bij de waarheid komt. Gelet op de kleding van het publiek langs de kant en in de stoet achter de geestelijkheid: winterse kleding, mode vijftiger jaren vorige eeuw, dat duidt meer op december (1958) dan op maart (1956); dit feit en datum zijn trouwens terug te vinden in het boekje: Honderd jaar Parochiekerk M.O.O. Oss, Gedenkboek ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de parochiekerk Maria Onbevlekt Ontvangen te Oss 1859-1959 door drs. F.J.M. van de Ven, pag. 83.

Maar wat mij bij nadere beschouwing nog meer intrigeert is het volgende. Waarom zouden in 1956 7 slotzusters C(K)armelitessen meelopen in een ommegang/processie in het openbaar? Bovendien waren er in 1956 bij mijn weten geen slotzusters Carmelitessen in Oss of omgeving.
Vergroting van de door BHIC bijgevoegde foto geeft interessante details. Duidelijk zijn er 6 zusters te zien en daarachter hen nog 1.....weliswaar alleen maar een tipje sluier. Maar het zijn er dus wel 7! En dat komt overeen met het door drs. Van de Ven genoemde aantal!
Dan komen er 3 priesters in koorkap waarvan de middelste met velum om de schouders duidelijk iets kostbaars draagt. Vandaar het velum = schouderdoek waarmee destijds kostbaar vaatwerk of anderszins in handen werd genomen. B.v. in de sacramentsprocessie de monstrans met de hostie. Hier wordt iets meegedragen door de hoofdcelebrant. Een ciborie/kelk met 'Ons Heer' misschien of relikwieën ter bijzetting in het altaar van de openbare kapel die verbonden was aan het slotkloostertje (Overigens was dat Molenstraat nr. 77 dstijds..!)".

mariën zei op 10 september 2013 om 00:17 uur

Hallo meneer raaijmakers,
ik kwam in Antwerpen een schiderij tegen van een kloosterzuster uit Wouw. Is zij misschien famlie van u? Ze is gestorven rond 1960.

Mariët Bruggeman bhic zei op 19 september 2013 om 14:00 uur

Beste Mariën,
aangezien het al enige tijd geleden is dat dhr. Raaijmakers een bijdrage leverde aan dit verhaal, heb ik hem toch maar even een e-mailtje gestuurd met daarin het verzoek om op je oproep te reageren.
Met vriendelijke groeten,

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: