skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Kasboek uit 1594 haalt 21ste eeuw in kussensloop in Zeeland

Het had weinig gescheeld of het Zeelandse kasboek uit 1594 had de 21ste eeuw niet gehaald. Sterker nog, in 1976 weet Charles Huysmans het net op tijd uit de vlammen te halen. Dan verdwijnt het weer bijna een halve eeuw uit zicht. Om dit keer op te duiken, netjes bewaard in een kussensloop.

'Heel oude geschriften' staat er in keurige letters op de sloop. Een rake omschrijving want behalve het kasboek zitten de drie kussenslopen stampvol oude boeken en documenten. Marco Huysmans treft ze aan in een kast in zijn ouderlijk huis, als hij na het overlijden van zijn moeder gaat opruimen. “In die kast zat van alles, ook veel rommel. Aanvankelijk leek het mij ook gewoon een kussensloop, vol oude kranten, dat soort materiaal. Maar al gaande de stapes papieren en paperassen drong het opeens tot me door dat die documenten en boeken uit andere, steeds vroegere tijden kwamen. Dan zie je opeens dat je niet meer in de 19de eeuw bent, maar al in de 18de eeuw bent beland en dan zelfs naar de 17de eeuw en 16de eeuw gaat. Dan besef je opeens: we hebben hier iets heel bijzonders in handen.”

Grote schoonmaak

Huysmans moet even graven in zijn geheugen maar al snel komt het beeld weer terug. Hoe ze in de jaren zeventig als spelende kinderen zien dat er spullen worden verbrand door de toenmalige pastoorsmeid, na het vertrek van pastoor Van Oers en de dood van oud-pastoor Van Tartwijk.

Waarschijnlijk vanuit het idee grote schoonmaak te houden. Samen met zijn zusje licht Marco zijn vader in die in het kerkbestuur zit en zoveel mogelijk materiaal in veiligheid probeert te stellen. En daarna verdwijnt het uit zicht van de jonge Marco. Tot het moment dat hij de kast gaat uitruimen.

Voor Huysmans zijn het niet alleen die zestiende en zeventiende-eeuwse documenten die aanspreken. “Er zitten ook blauwdrukken tussen van scholen in Zeeland die inmiddels alweer zijn verdwenen maar die ik zelf nog heb gekend. Dat maakt geschiedenis voor mij persoonlijk heel tastbaar.” Het maakt ook weer veel herinneringen los. “Vroeger kwam pater Zuidwijk veel bij ons over de vloer, voor ons was hij ome Arnold. Hij werd later kapelaan en verving daarna de pastoor. Er wordt beschreven hoe hij houder wordt van het Officie van St. Anna. In één van de kussenslopen vond ik daarna een brief van de bisschop om het Officie op te heffen. Zo vind je dan een klein afgerond geheel terug, van hoe zoiets ontstaat maar ook weer eindigt.”

Minuscuul klein radartje

“Het laat je ook beseffen hoe dingen verlopen en dat je maar een radertje in de geschiedenis bent.” Met een lach: “En dat ik nu op een minuscuul klein punt van belang ben geweest, bij het in bewaring geven van dit materiaal.” Want zodra Huysmans zag dat hij historisch materiaal in handen had, haalde hij Piet Huvenaars van de heemkundekring erbij. Die hielp bij het lezen van oude teksten. Nu zijn de documenten overgebracht naar het BHIC, waar hard aan de inventarisatie wordt gewerkt. In de beschrijving van het archief staat dat het afkomstig is van de familie Huysmans. “Dat zie ik ook als mooie herinnering aan mijn ouders. Mijn vader die het materiaal uit het vuur haalde, mijn moeder die het op deze manier weer heeft bewaard. Ik zie het ook als een klein monumentje aan hen.”

Reacties (3)

Henk Buijks zei op 16 oktober 2020 om 13:42
Marilou, prachtig materiaal! Zie dat het kasboek van 1594 onderdeel is van het parochiearchief van Zeeland, al dateert het dan van de tijd dat de kerk nog een kapel was, onderhorig aan de Petrusparochie in Uden.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 oktober 2020 om 09:19
Bedankt voor jullie reacties, Henk en Tjeu. Goed dat je dat meldt, Henk, dat is een belangrijke toevoeging.

En dank voor het linkje, Tjeu, interessant om hier meer over te lezen (en goeie kop ook!)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.